News

Familiile victimelor lui Vlad Pascu cer despăgubiri de 33 de milioane de euro. Ce va decide judecătoarea Ancuța Popoviciu?

Familiile tinerilor uciși de Vlad Pascu, alături de cei trei răniți în accidentul de la 2 Mai, cer daune morale și materiale de cel puțin 33 de milioane de euro.
15.05.2024 | 09:39
Familiile victimelor lui Vlad Pascu cer despagubiri de 33 de milioane de euro Ce va decide judecatoarea Ancuta Popoviciu
Familiile victimelor lui Vlad Pascu cer despăgubiri de 33 de milioane de euro. Ce va decide judecătoarea Ancuța Popoviciu? Foto: Inquam - George Călin
ADVERTISEMENT

Suma ar urma să fie plătită inițial de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), după care această asociație se va îndrepta în cadrul unui proces civil împotriva inculpatului Vlad Pascu. În teorie, procesul penal se va judeca pe fond pe 23 mai la Judecătoria Mangalia, iar hotărârea pe fond va fi pronunțată de controversata judecătoare Ancuța Popoviciu.

Familiile victimelor lui Vlad Pascu cer despăgubiri de 33 de milioane de euro

Aceasta s-a remarcat în mod negativ pe parcursul procesului printr-o serie de gafe, ajungând în atenția Inspecției Judiciare, unde s-a ales cu un dosar disciplinar. Cu toate acestea, Pe 24 aprilie Consiliul Superior al Magistraturii respingea propunerea de suspendare din funcție a judecătoarei, astfel că aceasta va decide soarta lui Vlad Pascu.

ADVERTISEMENT

Conform Libertatea, judecătoarea trebuie să calculeze cuantumul daunelor materiale și va aprecia daunele morale totale pe care Vlad Pascu trebuie să le plătească. Tânărul care s-a urcat drogat la volan și a spulberat un grup de tineri cu bolidul său este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui autovehicul sub influența drogurilor și părăsirea locului accidentului.

Vlad Pascu va beneficia de o scădere a unei treimi din fiecare pedeapsă, pentru că și-a recunoscut faptele și a ales să fie judecat în procedură simplificată. Așadar, instanța de judecată nu va lua în calcul pedepsele maxime prevăzute de lege pentru aceste fapte. Conform sursei citate, Vlad Pascu va primi o pedeapsă pentru cea mai gravă dintre infracțiunile de care este acuzat, mai exact uciderea din culpă. Acestei pedepse i se vor adăuga o treime din pedepsele stabilite pentru fiecare din celelalte trei infracțiuni.

ADVERTISEMENT

Victimele lui Vlad Olaru cer peste 30 de milioane de euro daune morale

Conform legii, uciderea din culpă se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. În cazul în care judecătoarea Ancuța Popoviciu va alege pedeapsa maximă, Vlad Pascu va primi o pedeapsă de 4 ani și 6 luni de închisoare. Pentru victima Roberta Dragomir s-au constituit părți civile în proces mama, tata, sora și doi bunici ai acesteia.

Pentru victima Sebastian Olariu s-au constituit părți civile cei doi părinți, sora, doi bunici și două mătuși. Familia lui Vlad Pascu și-ar fi arătat disponibilitatea să plătească despăgubirile materiale, mai exact cheltuielile de înmormântare și spitalizare și tratament pentru cei care au supraviețuit.

ADVERTISEMENT

Cât despre daunele morale, acestea pot fi apreciate doar de judecătoarea Ancuța Popoviciu. Se pare că cei trei răniți cer fiecare daune morale de 1 milion de euro, în timp ce fiecare membru al familiei Dragomir solicită daune de 6 milioane de euro. Ar mai rămâne o chestiune necunoscută daunele solicitate de familia Olariu, care nu au fost făcute publice.

Familia lui Vlad Pascu nu poate fi obligată să plătească daune morale

Pentru că bolidul condus de Vlad Pascu în momentul producerii accidentului nu avea RCA, daunele vor fi plătite de acesta, în măsura în care bunurile sale vor putea fi valorificate în acest sens. Așadar, după cum arată experții consultați de Libertatea, nu există nicio ”pârgie juridică” prin care familia lui Vlad Pascu ar putea fi obligată să plătească despăgubirile în numele tânărului.

ADVERTISEMENT

”Nu există asigurător aici, deoarece vehiculul condus de inculpat nu avea asigurare RCA. Plătește BAAR într-o primă fază, după care Biroul se poate îndrepta împotriva inculpatului. Este o regulă specială în materia asigurărilor, asta vă pot spune, că lucrurile așa se vor derula. Despăgubirile vor fi preluate la plată de BAAR față de părțile civile.

Dacă cumva se va întâmpla să se ajungă la o înțelegere – cel puțin în parte – cu privire la daunele materiale și inculpatul se va oferi să le plătească, atunci, sigur, Biroul va plăti diferența. Dacă nu, BAAR va plăti totalitatea daunelor materiale și morale, iar ulterior, Biroul se socotește cu inculpatul, dar asta nu mai privește părțile civile”, a declarat avocatul Bogdan Ezer, reprezentant al BAAR, pentru Libertatea.

ADVERTISEMENT
Tags: