Fotbal intern

Fanatik a aflat cum se vor plăti cele 28 de milioane de euro din drepturile TV în sezonul următor. Ce spune Orlando Nicoară despre penalități. Exclusiv

08.08.2020 | 18:59
Fanatik a aflat cum se vor plati cele 28 de milioane de euro din drepturile TV in sezonul urmator Ce spune Orlando Nicoara despre penalitati Exclusiv
Cameraman in actiune la meciul de fotbal dintre FCSB si Dinamo Bucuresti, contand pentru returul semifinalei Cupei Romaniei, disputat fara spectatori pe Arena Nationala din Bucuresti, miercuri 8 iulie 2020. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Sezonul 2019/2020 s-a terminat fără disputarea a 7 dintre partide, două din play-off și 5 din play-out. În aceste condiții, FANATIK a aflat cum se vor plăti cele 28 de milioane de euro din drepturile TV în campionatul următor.

Având în vedere că structura noi ediții a Ligii 1 va fi modificată, după mărirea numărului de echipe de la 14 la 16, se vor schimba și sumele de bani pe care fiecare club le va primi.

ADVERTISEMENT

Vestea cea mai importantă pentru Liga 1 este că nu se modifică deloc suma totală, anume 28 de milioane de euro, contract până în 2024, în ciuda unor speculații vizavi de nemulțumirile deținătorului de drepturi TV. Normale, de altfel, având în vedere că cluburile nu au respectat ce era stipulat în contract pentru 2019/2020.

Orlando Nicoară, deținătorul de drepturi TV, dă asigurări că va plăti tot 28 de milioane de euro. „E criză, înțelegem, dar noi nu micșorăm suma!”

FANATIK a discutat cu Orlando Nicoară, directorul general al EAD Interactive, deținătorul de drepturi TV pentru Liga 1, contract încheiat în aprilie 2019 și care se extinde pe o perioadă de cinci sezoane.

ADVERTISEMENT

Vom plăti tot 28 de milioane de euro pentru sezonul următor. E criză, înțelegem, dar noi nu micșorăm această sumă. Va fi ceva nou referitor la tranșele în care vom achita acești bani, dar nu poate fi vorba să achităm în fiecare lună o anumită sumă”dezvăluie Orlando Nicoară pentru site-ul nostru.

În ultimele zile, ținând cont de faptul că pandemia a dat peste cap terminarea sezonului de Liga 1, s-a vehiculat inclusiv varianta de a se împărți banii în 12 tranșe, achitate lunar, tocmai pentru ca deținătorul de drepturi să fie sigur că va plăti după ce meciurile se vor juca. Nicoară nu marșează pe această variantă de plată.

ADVERTISEMENT

FANATIK a aflat cum se vor plăti drepturile TV pe 2020/2021: vor fi trei tranșe în august, octombrie și decembrie 2020, apoi se va reveni la normal

FANATIK are informații sigure vizavi de modul cum vor primi cluburile din Liga 1 cele 28 de milioane de euro. În acest an, 2020, vor exista trei tranșe de bani dinspre EAD spre Ligă, care apoi va vira sumele cluburilor.

Cele trei tranșe vor fi acum, în luna august, apoi în octombrie 2020, iar ultima în luna decembrie. De la începutul anului următor se va reveni la normalul dinainte de pandemie, urmând să existe o tranșă în ianuarie 2021, la începutul pregătirilor, și ultima în martie 2021, când debutează play-off-ul și play-out-ul.

ADVERTISEMENT

În campionatul căruia i s-a pus punct acum câteva zile, au existat trei tranșe de plată a banilor din drepturile TV: iulie 2019, ianuarie 2020 și martie 2020. Cu specificația că în martie a mai rămas un rest de 2,24 milioane de euro, totul din cauza suspendării campionatului pe motiv de pandemie.

Orlando Nicoară a notificat LPF, cerând penalități pentru că Liga 1 2019/2020 nu și-a terminat toate meciurile. „O să negociem!”

La finalul lunii martie, FANATIK a discutat cu Orlando Nicoară pentru a analiza variantele de plată din partea EAD în funcție de reluarea și terminarea campionatului. Nicoară a fost tranșant în discuție.

Mai este o sumă de achitat cluburilor din contractul pe actualul sezon. Sunt și drepturi TV, și drepturi comerciale. Pot să vă spun că dacă se va relua campionatul și se vor disputa toate meciurile, indiferent că vor avea loc în lunile mai sau în iunie, vom achita până la ultimul cent prevăzut în contract” – Orlando Nicoară, președinte EAD Interactive, deținătorul drepturilor TV în Casa Pariurilor Liga 1 pentru FANATIK, pe 25 martie 2020

Campionatul s-a reluat, dar nu s-au disputat toate meciurile prevăzute în contract. Mai erau două partide din play-off (Astra – Craiova și FCSB – Astra), plus alte cinci din play-out, toate ale lui Dinamo (dublele cu Hermannstadt și Chindia, plus deplasarea de la Sf. Gheorghe). În mod normal, ar urma penalități din partea EAD pentru sezonul care urmează.

Lămurirea vine tot de la Orlando Nicoară: „Am notificat Liga vizavi de aceste meciuri care nu s-au jucat. Normal că am cerut penalități pentru un produs care nu s-a livrat. O să negociem sumele”.

E foarte posibil însă să nu se mai ajungă la vreo penalitate, pentru că schimbarea sistemului oferă mai multe meciuri deținătorului de drepturi în sezonul următor.

  • 268 de meciuri a avut contractate EAD pentru sezonul 2019/2020: 182 în sezonul regular, 30 în play-off și 56 în play-out. Plus dubla de la baraj. S-au disputat doar 261 de partide
  • 315 meciuri vor fi în sezonul 2020/2021, sezon cu 16 echipe în Liga 1: 240 în sezonul regular, 30 în play-off și 45 în play-out. La acestea se vor adăuga meciurile de baraj
ADVERTISEMENT
Tags: