Dinamo a primit interzis la transferuri la începutul lunii iunie, iar administratorul special al clubului, Iuliu Mureșan, e din ce în ce mai îngrijorat în privința acestei probleme.
Cornel Țălnar este și mai pesimist și a declarat într-un interviu pentru FANATIK că interdicția la transferuri nu va fi ridicată până când Dinamo nu va achita datoria de 376.000 de euro către Isma Lopez.
FANATIK l-a contactat pe fostul președinte al lui Dinamo, Constantin Anghelache, un om care cunoaște extrem de bine regulamentele. Acesta a pus pe masă toate „armele” și alternativele pe care clubul ar putea să le folosească pentru ca interdicția la transferuri să fie cât mai repede ridicată.
Din punctul său de vedere, Anghelache consideră că în continuare pentru Dinamo cea mai la îndemână variantă e să ajungă la o înțelegere cu jucătorul, mai ales că Isma Lopez ar putea aștepta ani de zile ca să își primească suma uriașă pe care o pretinde.
„Problema e că Isma Lopez a jucat trei meciuri la Dinamo și a avut un contract extrem de prost făcut pe mai mulți ani și cu un salariu extrardinar. El are o decizie FIFA în acest sens. Calea cea mai simplă de urmat și eu mă mir că până acum Dinamo nu a făcut asta, e că ar trebui ca domnul Șerdean, care spune că a fost reprezentantul lui Cortacero și cei care au semnat contractul cu Isma Lopez, să facă diligență cu el și să se înțeleagă în particular pentru a putea găsi o cale în care cu un cost cât mai mic, să își retragă acel memoriu.
Pe asta eu cred că se bazează și Iuliu Mureșan, că au greșit alții înaintea domniei sale și că încearcă să găsească o cale amiabilă”, a explicat fostul oficial al „câinilor” în exclusivitate pentru FANATIK.
Constantin Anghelache e de părere că Isma Lopez va fi nevoit să accepte o înțelegere din partea lui Dinamo, în caz contrar ar putea pierde mare parte din banii pe care îi are de recuperat de la Dinamo: „Trebuie să găsească o soluție de înțelegere. Dacă jucătorul nu vrea să discute și să negocieze, el nu va mai avea niciun câștig! Pentru că în conformitate cu legea românească nimeni nu îi va mai recunoaște acea datorie dacă nu se va înscrie la masa credală”.
Ba mai mult, îi sfătuiește pe avocații lui Dinamo și pe cei din conducere să meargă în Spania să discute direct cu jucătorul: „Cei care au încheiat un contract atât de aberant să se deplaseze frumos până în Spania unde este Isma Lopez și să poarte o negociere cinstită și corectă.
Dialogul va rezolva absolut totul, inclusiv războaiele încetează și se ajunge la armistițiu tot prin negocieri. Trebuie să fie o soluție pentru că altfel va trece foarte mult timp până când jucătorul își va primi banii și oricum nu va primi suma pe care o pretinde. Cred că aceasta este calea pe care Dinamo trebuie să o urmeze, pentru că este un conflict legislativ”.
Dinamo mai are ca variantă să se adreseze Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Un aspect extrem de important este faptul că și în cazul în care Dinamo nu va primi câștig de cauză la TAS, interdicția la transferuri ar putea fi ridicată pentru o perioadă scurtă de timp, lucru confirmat și de Constantin Anghelache.
„Dacă Dinamo decide să meargă la TAS, lucrurile se pot rezolva foarte rapid. Se plătește taxa de urgență și se judecă în câteva zile chiar. Eu cred că oamenii din DDB pot găsi o soluție și o sponsorizare pentru a plăti aceste taxe. Nu avem însă certitudinea că TAS va lua în considerare și va da câștig de cauză lui Dinamo”.
Acest demers poate fi făcut chiar dacă se discută și se negociază în același timp cu jucătorul, ba chiar Dinamo ar putea să se folosească de acest tertip și să pună presiune pe jucător, care ar putea accepta mai rapid o înțelegere: „Se poate merge la două capete: să se negocieze cu jucătorul, iar separat să se meargă și la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care cu siguranță va ține cont și de urgența problemei în cauză”, a mai explicat fostul conducător din Ștefan cel Mare.
Constantin Anghelache a explicat de ce TAS va trebui să ridice măcar temporar interdicția la transferuri în momentul în care Dinamo va face acest demers: „În momentul în care Dinamo merge la TAS, în mod normal interdicția la transferuri ar trebui să fie ridicată temporar deoarece acțiunea devine din nou supusă judecării. Cred că asta este a doua cale, sau paralelă cu cealaltă și care poate aduce câștig de cauză clubului pe termen scurt, chiar dacă e doar o victorie temporară”.
Iuliu Mureșan a declarat într-un interviu pentru FANATIK că are deja o listă de șapte-opt jucători pe care i-ar dori la Dinamo, iar Constantin Nica și Cătălin Țîră se antrenează deja cu Dinamo.
„Dinamo are nevoie de șapte zile să facă niște transferuri și cu asta basta! Au rezolvat toate problemele. Sunt sigur că domnul Mureșan se gândește și la varianta asta. Eu știu că Dinamo are niște relații judiciare și niște avocați foarte bine pregătiți, care au experiență în astfel de spețe dintre cluburi deopotrivă și FIFA, UEFA”.
În opinia sa, Anghelache e de părere că interdicția la transferuri ar putea fi ridicată de FIFA în câteva săptămâni, însă lucrurile ar trebui să fie grăbite, ținând cont că pe 5 septembrie se încheie perioada de mercato.
Dinamo va mai putea legitima jucători liberi și după această dată, însă e greu de crezut că vor mai fi pe piață prea mulți fotbaliști de valoare și fără angajamente.
„Se poate găsi o cale. Personal eu cred că în câteva săptămâni se va obține o posibilitate în care Dinamo își poate rezolva problemele legate de transferuri. Ei trebuie să lucreze acum intens și să identifice jucători care vor să vină acum la Dinamo, cum e Nica și alții. Iar în momentul în care obține această fereastră să semneze direct jucătorii”.
Federația Română de Fotbal ar putea să o ajute și ea pe Dinamo. Este ceea ce Iuliu Mureșan a numit „căi interne de acțiune”: „Căile interne înseamnă un demers la Federația Română de Fotbal. Dinamo poate face o intervenție la FRF în care să explice acest conflict de interese, situația de facto a lui Dinamo care este în insolvență, iar federația să accepte să ignore pentru moment acea interdicție dată de FIFA, până la clarificarea tuturor aspectelor”.
Mai concret, Dinamo ar putea primi din partea FRF posibilitatea de a transfera jucători din campionatul intern, în timp ce interdicția la transferuri pentru jucători străini și extracomunitari va rămâne în continuare în picioare: „Adică Dinamo ar putea să transfere pe plan intern și ar râmâne doar cu interdicția privind jucătorii străini, extracomunitari. Am fost membru în Comitetul Executiv al FRF timp de 12 ani.
Comitetul Executiv se întrunește săptămânal și poate da de urgență o astfel de decizie, mai ales că este în interesul fotbalului românesc, nu doar al lui Dinamo. Astfel, interdicția la transferuri poate fi pentru moment stopată. Eu sunt convins că avocații pe care îi are Dinamo acționează în toate sensurile despre care am vorbit acum. Le-am expus pe toate pentru a demonstra că există alternative la această problemă”.
Cea mai rapidă variantă pentru Dinamo de ridicare a interdicției la transferuri ar fi un „atac” concentrat în care să se facă toate demersurile interne și externe, dar să discute în același timp și cu jucătorul: „Dacă aș fi fost președinte la Dinamo, din momentul în care clubul a intrat în insolvență și a primit acea decizie de la FIFA privind interdicția la transferuri, declanșam toate posibilitățile despre care am vorbit până acum. Asta ar fi fost cea mai rapidă variantă.
„Vrei să ai pui? Pune ouăle sub mai multe coșuri!”, spune o vorbă românească. Așa și aici. Dacă vrei să ai soluții variabile trebuie să deschizi toate potențialele posibilități pentru a o identifica pe cea care este cea mai rapidă și la îndemâna clubului. Ăsta este studiul modelelor în matematică! Sunt convins însă că domnul Mureșan cam în sensul ăsta acționează”.
„Pentru FIFA, problema lui Dinamo este o chestiune nesemnificativă, minoră din punctul lor de vedere! Sunt alte federații naționale cu probleme mult mai mari. Avem acum și exemplul Barcelonei cu Lionel Messi. Sunt alte probleme mult mai mari și mai presante. Nu are nicio legătură că Dinamo este la a doua insolvență într-o perioadă scurtă de timp.
Dinamo nu este nicidecum pedepsită! FIFA pur și simplu a judecat plângerea făcută de jucătorul Isma Lopez. Punct. A constatat că acea înțelegere cu Dinamo s-a întrerupt fără să fie una amiabilă și că în contract e articol care spune că e pe mai mulți ani și că dacă jucătorul este dat afară se plătește o penalitate”, a declarat Constantin Anghelache în exclusivitate pentru FANATIK.