Sport

FANATIK a vorbit cu românul care l-a făcut K.O. pe “Superman”: “Încasa pumni în figură și nu făcea niciun pas înapoi”

09.10.2018 | 12:50
FANATIK a vorbit cu romanul care la facut KO pe Superman Incasa pumni in figura si nu facea niciun pas inapoi

Cristian Ristea a oferit un interviu pentru FANATIK și a vorbit, printre altele, despre victoria cu Adel “Superman” Zaripov, care i-a asigurat calificarea în semifinalele Cupei Mondiale Tatneft, competiție de mare prestigiu în lumea sporturilor de contact. Succesul a venit prin K.O. în prima rundă, în fața unui oponent care, până să dea de român, își pusese toți adversarii la podea.

Felicitări pentru victoria din Rusia şi calificarea în semifinale la Cupa Mondială Tatneft. Cum a fost meciul?

A fost dificil, până la meci totul a fost o întreagă aventură, la un moment dat chiar s-a pus problema anulării, apoi am avut probleme medicale. Am luat o bacterie, din apă cred, și am slăbit 5 kilograme în prima zi din Rusia, cu greu am reușit să mă pun pe picioare. Abia în ziua meciului mi-am revenit. Am avut parte de un adversar dificil, agresiv, care știa că trebuia să fie rapid pentru a câștiga, dar în momentul în care a început meciul am fost foarte determinat și cred că aici a fost cheia victoriei.

L-ai făcut K.O. pe cel supranumit “Superman” într-o singură repriză. El câştigase totul prin K.O. până acum. Care a fost secretul?

Nu știu dacă a fost un secret, cred că pur și simplu am fost foarte determinat și am știut tactic cum să îl forțez să se deschidă pentru a-l lovi acolo unde îi era greu să mai revină, ficatul. Am văzut meciuri de-ale lui, încasa pumni în plină figură și nu făcea pasul înapoi, dar cred că adversarii nu i-au încercat și ficatul.

Cu doar câteva zile înainte ţi-ai pierdut bunica, iar victoria a fost dedicată în memoria ei. A fost, clar, o motivaţie în plus, aşa cum s-a văzut.

Cu două zile înainte să plec în Rusia, chiar la ultimul antrenament, am aflat vestea. Am plecat acasă, la Găești. Inițial, am luat în calcul să renunț la meci pentru a-i fi alături pe ultimul ei drum pământesc, dar am decis să merg în Rusia. Ea a fost alături de mine din prima mea zi pe Pământ, m-a crescut și s-a bucurat până acum pentru fiecare victorie, mi-a fost alături în momentele grele. Pentru ea am decis să merg mai departe. Știu că, de acolo de sus, se bucură pentru reușita mea.

Care e programul la Cupa Mondială Tatneft, ce urmează pentru tine în Rusia?

Victoria cu Zaripov mi-a asigurat calificarea în semifinalele turneului mondial. Înseamnă mult pentru mine, știu că un succes în această competiție mi-ar deschide multe uși. Acum prefer să iau totul pas cu pas. În semifinale mai sunt calificați doi ruși și un brazilian, toți de peste 115 kilograme. Sunt mult mai mari, clar sunt considerat outsider, dar vreau să îmi câștig locul în finală.

Cristian Ristea, românul care l-a făcut K.O. pe “Superman”. Are 19 tatuaje pe corp

Te vedem şi la Piatra Neamţ, pe 19 octombrie, la Dynamite Fighting Show 2?

Eu mi-aș dori mult, e cea mai importantă promoție din România în momentul de față. Cătălin Moroșanu și-a exprimat la rândul său dorința de a fi în gală, dar din câte am înțeles, programul de la Tatneft se suprapune cu gala de la Piatra Neamț. Teoretic, semifinalele sunt pe 26 octombrie. Dacă va apărea o schimbare, atunci cu siguranță vreau să lupt în Dynamite.

Ai multe tatuaje pe corp, le mai ştii numărul exact? Spune-ne ceva despre semificaţiile lor.

Da, pentru că fiecare tatuaj seminifică ceva. Am în total 19 tatuaje, iar cele mai importante sunt portretele părinților mei.

Cum a pornit drumul tău în lumea sporturilor de contact?

La început am jucat fotbal, eram portar la echipa din localitate, dar aveam mulți prieteni care practicau kickboxingul. Ușor, am fost atras de competiția din ring, mi se părea că acolo poți avea controlul, nu e ca la fotbal unde greșeala altora îți aduce înfrângerea. După prima zi în sală mi-am dat seama că aici este noua mea casă.

A fost vreun luptător, din ţară sau din străinătate, care ţi-a fost idol şi te-a influenţat să alegi acest drum?

Nu pot spune că am un idol, dar dintotdeauna mi-a plăcut stilul agresiv al lui Badr Hari.

Eşti antrenat de doi oameni cu nume importante în lumea sporturilor de contact din România, Leonard Doroftei şi Cezar Gheorghe. Cum este colaborarea cu ei?

Sincer, la Superkombat Academy am găsit un colectiv extraordinar. Sunt doi oameni cum rar întâlnim în ziua de astăzi, doi oameni inimoși, corecți și întotdeauna alături de noi, atât în ring, cât și în afara acestuia. Cred că am făcut cea mai bună alegere când am decis să mă antrenez aici.

Cum este “Moşu’” la antrenamente. La fel de glumeţ cum îl ştim de la televizor?

Este un om activ și glumet, însă în timpul antrenamentelor dă dovadă de seriozitate și profesionalism.

Am văzut în mai multe rânduri o nebunie de-a ta, aceea de a lăsa garda pentru ca adversarul să te lovească pe cât poate, iar apoi să îi zâmbeşti. Ai făcut-o cu Zoltaszek, anul trecut, dar şi la Polivalentă, cu Vujocic. Nu îţi cam superi antrenorii cu asta?

Nu doar îi supăr, ci îi scort din minți cu aceste situații, dar în timpul meciului, nivelul de adrenalină este foarte mare și nu mă pot abține chiar dacă ei tot timpul mă sfătuiesc să nu o fac. Știu că publicul este impresionat, dă bine la spectacol, mai ales că eu tot timplul am replicat cu lovituri puternice de braț, însă sunt și dezavantaje pentru că adversarul poate obține puncte vitale în acest mod.

Care sunt loviturile tale preferate?

Pot spune că prefer mai mult loviturile de picior decât cele de braț, însă în acest sport combinarea loviturilor braț-picior sunt cheia succesului.

92… de kilograme și 1,91 metri are Cristian Ristea.

– a fost challenger pentru centura Intercontinentală Superkombat în China

– A fost challenger la titlul mondial ISKA (una dintre cele mai vechi versiuni de kickboxing din lume)

– A fost nominalizat la KO-ul anului de Eurosport