News

Uber și Taxify, activitate blocată de joi! Intră în vigoare “ordonanţa taximetriştilor”

15.05.2019 | 12:20
Uber si Taxify activitate blocata de joi Intra in vigoare ordonanta taximetristilor

Probleme pentru Uber și Taxify. Cele două servicii de taximetrie vor fi nevoite să-și restrângă semnificativ activitatea, începând cu ziua de joi, 16 mai, de îndată ce va intra în vigoare „ordonanța taximetriștilor”. În aceste condiții, românii vor întâmpina serioase dificultăți în privința utilizării mijloacelor de transport alternative.

Ordonanța blochează activitatea Uber și Taxify

Respectivul proiect de lege a fost îndelung dezbătut de-a lungul timpului. Ba mai mult decât atât, la sfârșitul lunii martie, taximetriști din întreaga țară, reuniți în Piața Victoriei, au desfășurat o amplă acțiune de protest, solicitând intrarea în vigoare a acestui act normativ.

În ciuda opoziției reprezentaților Uber și Taxify, nemulțumiți de această situație, premierul Viorica Dăncilă pare să fi cedat presiunilor din partea taximetriștilor, adoptând la acea vreme o ordonanță care schimbă radical transportul de persoane contra cost în România. Mai exact, singurii care mai pot desfășura astfel de activități, cu excepția șoferilor de autobuz și angajaților diverselor firme de rent-a-car, sunt taximetriștii cu licențe valabile.

Victorie pentru taximetriști. Uber și Taxify au încasat o lovitură dură.
Victorie pentru taximetriști. Uber și Taxify au încasat o lovitură dură.

Șoferii Uber și Taxify vor primi amenzi usturătoare

Mai mult decât atât, întrucât nu dețin licențe și nici nu le pot obține în condițiile legale, taximetriștii Uber și Taxify vor fi aspru sancționați. Vorbim despre amenzi usturătoare ce vor fi aplicate începând de joi, 16 mai și  pot ajunge până la suma de 5.000 de lei. Totodată, dacă sunt prinși transportând persoane contra-cost, șoferii se vor alege și cu ridicarea plăcuțelor de înmatriculare, pentru o perioadă de 6 luni.

În aceste condiții, este de așteptat ca mulți dintre taximetriștii Uber și Taxify să renunțe la această activitate. Rămâne de văzut însă ce se va întâmpla cu serviciile de transport alternativ, preferate de cei mai mulți dintre români. Practic, peste 2,5 milioane de locuitori ai țării noastre apelează la Uber sau Taxify, în detrimentul taximetriștilor clasici.

În momentul de față nu este cunoscut în ce măsură aceste servicii își vor continua activitatea, însă un lucru este cert. Uber și Taxify au primit o serioasă lovitură prin ordonanța adoptată de Viorica Dăncilă, care va intra în vigoare din 16 mai.