News

Fanatik vaccinat! Reportaj din prima zi de administrare a dozelor AstraZeneca. „A fost un flux consistent”

15.02.2021 | 19:09
Fanatik vaccinat Reportaj din prima zi de administrare a dozelor AstraZeneca A fost un flux consistent
ADVERTISEMENT

FANATIK a testat pe propria piele vaccinul împotriva COVID-19 „AstraZeneca-Oxford”. În chiar prima zi de administrare a serului produs de compania anglo-suedeză, am mers la o clinică privată din Capitală pentru a face prima doză.

Luni, 15 februarie, a început vaccinarea cu AstraZeneca și în România, care, în aceeași zi a urcat pe primul loc în Europa la numărul de persoane vaccinate. Imunizările au loc în 180 de centre din țara noastră, iar peste 142 de mii de locuri au fost deja rezervate. Cu acest ser sunt imunizate doar persoanele a căror vârstă este cuprinsă între 18 și 55 de ani.

ADVERTISEMENT

În România au ajuns 81,600 doze de vaccin AstraZeneca, sâmbătă, 6 februarie, la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, acestea fiind distribuite către centrele regionale existente la nivel național, după ce au fost depozitate la Centrul Național de Stocare.

Cum a decurs fluxul de vaccinare cu prima doza de AstraZeneca

Programat la ora 15:00 încă din prima zi a vaccinării cu AstraZeneca, nu a durat mai mult de 2-3 minute până când am fost preluat de câțiva membri ai personalului medical, care păreau destul de implicați.

ADVERTISEMENT

Celui care urmează să fie vaccinat i se ia temperatura, apoi i se înmânează două fișe chestionar. Una reprezintă consimțământul pentru a fi vaccinat, iar cealaltă este o interogare în legătură cu istoricul medical individual, cerându-se informații despre:

  • ai/n-ai fost infectat cu virusului SARS-CoV-2;
  • suferi/nu suferi de o boală cronică: diabet, cancer, leucemie, hepatită, SIDA, etc.;
  • ai/n-ai avut simptome asociate bolii COVID-19: stări febrile, dureri de cap, dureri musculare, pierderea mirosului sau a gustului, etc;
  • ai/n-ai folosit anumite medicamente, cum ar fi substanțele anabolizante, steroizi ș.a.;
  • ai/n-ai trecut prin procesul de alăptare.
ADVERTISEMENT

Ceea ce a atras atenția a fost faptul că și personal medical era în prima zi a exercitării acestei activități, deoarece se vedea o anumită stângăcie și nestăpânire foarte clară a protocolului legat de informații privitoare la procedura de vaccinare.

„E prima dată când vaccinăm”, a recunoscut unul dintre cadrele medicale, lăsând să se înțeleagă că respectiva instituție este un centru nou creat pentru vaccinare. Un alt aspect interesant a fost prezența la vaccinare a unei persoane care a trecut prin boala COVID-19.

ADVERTISEMENT

La respectiva clinică existau trei cabinete pentru vaccinare, în care se intra individual, prezentându-se pacientului doza și acul, sigilate și sterilizate. Procedura de vaccinare a durat foarte puțin, nefiind dureroasă și fiind aplicată doar în brațul stâng.

Chestionată despre fluența solicitanților de vaccin cu AstraZeneca în prima zi, am primit informația de la asistenta medicală că „A fost un flux destul de consistent în primele ore ale dimineții”.

Reacțiile pacienților din camera de așteptare

Ultima etapă a fluxului de vaccinare este staționarea timp de 15 minute în sala de staționare, urmărindu-se dacă există sau nu reacții adverse în această fază. O singură persoană avea simptome de amorțire în brațul vaccinat, cerând explicații de la personalul medical:

  • Pacient: „Simt o durere în brațul vaccinat”.
  • Asistent medical: „Faceți sport?”.
  • Pacient: „Nu, dar mă doare în zona umărului”.
  • Asistent medical: „E un fenomen normal”.

Pe lângă acest dialog, am surprins curiozitatea unui alt pacient, care dorea să afle dacă, în urma administrării primei doze cu AstraZeneca, va trebui să respecte în continuare măsurile de protecție anti-COVID-19 până la rapel și a primit răspuns pozitiv.

„Nu consumați alcool”

Recomandare expresă pentru cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca, este interzisă consumarea de băuturi alcoolice timp de cel puțin 24 de ore. „Să nu consumați alcool până mâine”, a fost singura indicație primită de la personalul medical în cele 15 minute petrecute în sala de staționare.

După expirarea timpului de așteptare, dacă nu se constată reacții adverse, ți se înapoiază cartea de identitate și o adeverință că ai fost imunizat cu acest tip de vaccin și data programării la rapel. Dintre cele trei tipuri de vaccin care se folosesc în România în acest moment, AstraZeneca are cel mai mare timp de rapel: opt săptămâni.

Nu tot personalul medical are încredere în vaccin

Ca în toată societatea românească există păreri pro și contra vaccin. La plecarea din clinică am surprins dialogul dintre un pacient și o asistentă de la recepție.

  • Pacient: „Te-ai vaccinat?”
  • Asistent medical: „Nu, nu mă vaccinez”.

În total, fluxul de vaccinare nu a durat mai mult de 30 de minute, cu tot cu completarea formularelor, a administrării vaccinului AstraZeneca și a timpului petrecut în sala de staționare pentru posibile efecte adverse.

Ce este COVID-19 Vaccine AstraZeneca și pentru ce se utilizează

Ca și în cazul celorlalte două vaccinuri folosite în țara noastră, prospectul serului AstraZeneca-Oxford se regăsește pe site-ul oficial al campaniei de vaccinare. COVID-19 Vaccine AstraZeneca este utilizat pentru a preveni COVID-19, boală cauzată de virusul SARS-CoV-2. COVID-19 Vaccine AstraZeneca se administrează adulților cu vârsta de 18 ani și până la 55 de ani.

 „Vaccinul determină sistemul imun (sistemul natural de apărare a organismului) să producă anticorpi și globule sanguine albe specializate, care să acționeze împotriva virusului, asigurând astfel protecție împotriva COVID-19. Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19”, se precizează în prospect.

Câte cazuri de de coronavirus sunt în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că astăzi, 15 februarie, au fost confirmate 1,331 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De la începutul pandemiei, pe teritoriul României au fost confirmate 763,294 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2. 709.520 de pacienți au fost declarați vindecați, iar alți 19,445 au decedat.

 

ADVERTISEMENT