Fotbal international

Fanii iranieni, probleme cu forțele de ordine la meciul cu Țara Galilor. O femeie nu a fost lăsată în stadion cu un tricou cu mesaj politic

Iranul a avut o susținere importantă la partida cu Țara Galilor de la Cupa Mondială, dar unii fani au avut probleme cu forțele de ordine din cauza mesajelor cu caracter politic.
25.11.2022 | 21:15
Fanii iranieni probleme cu fortele de ordine la meciul cu Tara Galilor O femeie nu a fost lasata in stadion cu un tricou cu mesaj politic
Iranul a avut o susținere importantă la partida cu Țara Galilor de la Cupa Mondială, dar unii fani au avut probleme cu forțele de ordine din cauza mesajelor cu caracter politic. Sursă foto: Washington Post
ADVERTISEMENT

Persanii s-au impus cu 2-0 în fața galezilor, cu două goluri înscrise pe finalul jocului și își vor disputa calificarea în optimi în meciul din ultima etapă cu SUA.

Forțele de ordine, acțiuni dure asupra fanilor iranieni

Victoria a fost sărbătorită cu mult fast de fanii iranieni, dar unii dintre ei au avut conflicte cu forțele de ordine din cauza faptului că afișau mesaje considerate a fi cu caracter politic, lucru interzis de FIFA.

ADVERTISEMENT

Conform The Guardian, o femeie care purta un tricou cu chipul Mahsei Amini și pe care scria ”Femei, viață, libertate”, unul dintre sloganurile protestelor din Iran care au început după moartea tinerei de 22 de ani aflată în custodia poliției, nu a fost lăsată să intre în stadion.

”Nu avem altceva cu ce să ne îmbrăcăm. Ce să purtăm?”, a întrebat femeia în timp ce se certa cu oamenii de ordine. Arătând spre tricou, un alt fan a spus ”același tricou a fost purtat la meciul Iran – Anglia. Oamenii purtau exact același tricou”.

ADVERTISEMENT

Femeia, care purta și un steag în culorile iraniene, dar nu steagul național oficial, a declarat că cei care se ocupă cu securitatea în stadion au lăsat-o să intre la meci, dar doar după ce și-a schimbat tricoul și a îmbrăcat unul al naționalei Iranului. De asemenea, ea a fost obligată să predea steagul.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Guardian (@guardian)

Suporterii Iranului au fluierat în timpul intonării imnului țării

Presa internațională a scris că o altă fană iraniană a fost dată afară din stadion pentru că i-a adus un omagiu Mahsei Amini. La partida cu Ţara Galilor, aceasta a afişat un tricou pe care era scris numele Mahsei Amini.

ADVERTISEMENT

În timpul meciului, unii iranieni care fluturau steaguri cu cuvintele ”Femei, viață, libertate” au avut probleme cu oficialii de securitate. Un purtător de cuvânt al comitetului de organizare a afirmat că regulile FIFA interzic articolele cu ”mesaje politice, ofensive sau discriminatorii”.

Fanii Iranului au dominat fondul sonor la meciul cu Țara Galilor, fiind mult mai numeroși decât europenii, dar au surprins înainte de primul fluier, atunci când majoritatea dintre ei și-au fluierat propriu imn, în semn de protest față de regimul politic de acasă.

ADVERTISEMENT

Iranul este subiectul unui scandal internațional după ce, în luna august, Mahsa Amini, a murit după ce a fost reținută de poliția iraniană. Femeia de 22 de ani fusese arestată de către forțele de ordine ale regimului ayatollahului Ali Khamenei din motive de moralitate. Ea s-a făcut vinovată pentru că nu și-a purtat corect hijab-ul.

ADVERTISEMENT