Sport

Fanii lui Stoke, opriţi cu spray-uri cu piper de către poliţie la Preston. Video

19.08.2018 | 22:12
Fanii lui Stoke opriti cu sprayuri cu piper de catre politie la Preston Video

Fanii lui Stoke City, echipă retrogradată în vară din Premier League în Championship, au fost opriţi cu spray-uri cu piper de către poliţie în incinta stadionului din Preston. Stoke City a jucat în campionatul ligii secunde din Anglia, Championship, la Preston North-End, meciul încheindu-se la egalitate, 2-2. Incidentele produse pe stadionul din Preston vor face subiectul unei investigaţii, pentru că atât suporterii, cât şi conducerea clubului din Stoke doresc explicaţii.

Episodul incriminat s-a consumat spre finalul partidei, când încă mai erau de jucat câteva minute. Un grup de suporteri ai oaspeţilor au vrut să părăsească stadionul cântând şi gesticulând. Însă euforia lor li s-a părut suspectă poliţiştilor, care au înţeles că au de-a face cu ultraşi turbulenţi, puşi pe scandal. Cele două tabere au ajuns repede faţă în faţă, fără însă ca suporterii lui Stoke să aibă vreo urmă de agresivitate în comportamentul lor.

Fanii lui Stoke, opriţi cu spray-uri cu piper de către poliţie. A fost o intervenţie nejustificată

Au continuat să cânte şi să gesticuleze chiar şi atunci când distanţa de oamenii legii devenise foarte mică. În acel moment poliţiştii au decis să acţioneze, deşi situaţia nu impunea sub nici o formă forma de intervenţie pe care au ales-o. Suporterii lui Stoke s-au trezit în câteva secunde sub jetul spray-urilor cu piper, care le-au afectat ochii. Fanii lui Stoke au început să urle de durere, dar de teamă ca poliţia să nu continue sau să folosească şi alte mijloace represive au acceptat să revină în tribune până la final.

Fanii lui Stoke, opriţi cu spray-uri cu piper. Suporterii cântau şi au primit piper în ochi, fiind consideraţi agresivi
Fanii lui Stoke, opriţi cu spray-uri cu piper. Suporterii cântau şi au primit piper în ochi

La sfârşitul partidei nu au mai existat incidente, nici un fel de ciocnire între poliţişti şi suporterii lui Stoke. Însă conducerea asociaţiei suporterilor lui Stoke City şi conducerea clubului au cerut oficial explicaţii reprezentanţilor poliţiei din comitatul Lancashire, dorind să afle motivaţia pentru acţiunea lor în forţă.

Poliţia a vorbit de comportament agresiv al suporterilor

Răspunsul poliţiei a fost că grupul de suporteri ai lui Stoke era deosebit de agresiv şi că existau clar toate premisele pentru o confruntare fizică. În aceste condiţii oamenii legii au procedat în legitimă apărare, folosind spray-urile cu piper din dotare. Imaginile video înregistrate demontează însă orice teorie a oamenilor legii legate de comportamentul agresiv al fanilor lui Stoke. Se vede clar că nici măcar un singur suporter nu încearcă să se îndrepte ameninţător înspre poliţişti şi că intervenţia acestora a fost complet nejustificată, putând fi considerată pe drept cuvânt un exerciţiu de intimidare, de folosire a forţei în situaţia în care nu se impunea acest lucru.

În fotbalul din Marea Britanie acţiunile în forţă ale poliţiei sunt ceva frecvent, însă în majoritatea cazurilor sunt justificate prin comportamentul violent al suporterilor. Nu de puţine ori poliţia a intervenit la timp şi pe străzile din apropierea stadioanelor, pentru a risipi grupurile de fani care se pregăteau să treacă la fapte între ei şi în Marea Britanie intervenţia oamenilor legii se face foarte hotărât, fără menajamente.

Însă în cazul de faţă, aşa cum se vede clar pe imaginile video, am avut de-a face cu o reacţie fără rost a poliţiei, care a procedat ca în situaţiile de urgenţă, deşi cei din faţa lor erau vinovaţi doar pentru faptul că gesticulau şi cântau.