ANS (n.r. – Agenția Națională pentru Sport) a oferit un document care confirmă încă o dată, așa cum au făcut-o și instanțele de judecată, că FCSB nu poate fi considerată Steaua. Un fan a dorit să afle în baza căror CIS-uri activează atât FCSB cât și CSA Steaua, iar documentul oferit de ANS a fost publicat pe pagina Glasul Armatei.
Astfel, CSA Steaua și-a obținut CIS-ul pe 25 octombrie 2001, la scurt timp după ce a fost introdusă această reglementare pentru cluburile sportive. O lună mai târziu, pe 29 noiembrie 2001, AFC Steaua obținea și ea CIS, desigur diferit față de cel al CSA.
AFC Steaua avea drept de folosință pentru marca Steaua pe o perioadă de 20 de ani, începând cu 1998. Doar că a intrat în faliment în 2003, cu datorii uriașe la stat. Lotul de jucători a fost mutat către actuala FCSB, iar acele datorii nu au mai fost niciodată recuperate de statul român.
În fine, actuala Fotbal Club FCSB S.A. căreia ÎCCJ i-a interzis în mai 2018 să mai folosească numele Steaua, și-a obținut CIS-ul în 21 februarie 2003. Practic, imediat după înființare. În fapt, documentul emis de ANS este doar o confirmare a deciziilor date de instanțe în favoarea CSA Steaua în toate procesele cu FCSB.
Dar acest document adâncește și una dintre marile dileme din istoria fotbalului românesc. Cum a fost posibil ca FCSB să o înlocuiască pe AFC Steaua chiar în mijlocul sezonului 2002-2003? Deși vorbim de două entități diferite, fiecare cu propriul CIS. Acest lucru este împotriva tuturor regulamentelor, atât interne cât și internaționale.
Într-o emisiune la Digi Sport, în care l-a avut ca invitat pe Gabi Balint, Radu Naum a fost contrariat de posibilitatea ca FCSB și AFC Steaua să joace, pe parcursul aceluiași sezon, pe același loc în prima divizie. Deși au CIS diferit.
“Dacă e alt CIS, e o explozie nucleară! Nu poți să continui cu alt CIS! E ca și cum ar fi un fals”, spunea Radu Naum la vremea respectivă, după ce Gabi Balint îi explicase de situația ilegală. O încălcare flagrantă a regulamentelor, care practic a fost confirmată și de documentul ANS.
AFC Steaua a avut drept de folosință pentru marca Steaua pe o perioadă de 20 de ani, dar acesta nu a putut fi transferat și către noua societate, actuala FCSB. Ca drept dovadă, Gigi Becali cerea în 2004 acordul CSA Steaua pentru folosirea mărcii Steaua. Și era refuzat!
A înregistrat, totuși, în același an, marca Fotbal Club Steaua București, cu o siglă foarte asemănătoare de cea pe care CSA Steaua o folosea în anii ’80. Respectiva marcă a fost anulată de ÎCCJ în decembrie 2014, iar în mai 2018, după un alt proces câștigat de Clubul Armatei, echipa lui Gigi Becali a fost obligată să își schimbe numele, devenind Fotbal Club FCSB.