Sport

Fanii Stelei, scandări anti-maghiare la meciul cu Csikszereda. Mesaje macabre la adresa lui Gigi Becali. Foto

Debutul Stelei în liga a doua, în compania formației Csikszereda a fost umbrit de scandările galeriei, momente pirotehnice care au întrerupt meciul de două ori și mesaje care aminteau de invadarea Budapestei.  
04.08.2021 | 23:27
Fanii Stelei scandari antimaghiare la meciul cu Csikszereda Mesaje macabre la adresa lui Gigi Becali Foto
Sursa foto: Sportpictures
ADVERTISEMENT

Suporterii Stelei au așteptat atât de mult debutul echipei lor de suflet în liga a doua, încât, în ziua meciului s-au dat în spectacol, la propriu.

Lovitura de start a fost dată de vicecampioana olimpică, Ana Maria Popescu, sportivă legitimată la CSA Steaua și fan declarat al echipei de fotbal.

ADVERTISEMENT

Duelul de la distanță dintre Ana Maria Popescu și ministru Eduard Novak, amplificat de galeria Stelei

Ironic, sau nu, primul adversar al roș-albaștrilor în noua stagiune este gruparea din Covasna, FK Csikszereda, susținută între alții și de ministrul Sportului Eduard Novak.

În momentul apariției pe gazon a vicecampioanei de la Tokyo, Ana Maria Popescu, fanii Stelei au scandat mesaje xenofobe și anti-maghiare și au afișat bannere pe care scria: Când adevărul doare aveți o atitudine totalitară/ Pe Ana o înfierați cu mânie proletară”.

ADVERTISEMENT

”102 ani de când a intrat Armata Română în Budapesta” și ”Aici e Steaua, Aici e București. Așa cum Harghita și Covasna sunt pământuri românești”

sau ”Cerințele vremelnice ale unei minorități / Nu pot schimba credințele unei majorități”,  sunt alte mesaje cu conotație xenofobă etalate de steliști.

ADVERTISEMENT

Ultrașii din peluză au uitat de orice reguli și au aprins zeci de torțe. Au fost potoliți, temporar, de intervenția crainicului stadionului care a avertizat că echipa riscă să piardă meciul la masă vedre, iar clubul va fi amendat atât de autoritățile sportive, cât și de cele care răspund de securitate și protecție.

Fumul era atât de dens pe stadion încât jucătorii celor două echipe și-au pus tricourile peste fețe, ca să poată respira.

ADVERTISEMENT

Căpitanul roș-albaștrilor Valentin Bărbulescu a luat o portavoce și s-a dus la galerie pentru a le cere suporterilor să nu mai recurgă la acțiuni care ar putea periclita disputarea partidei.

În minutul 50 arbitrul Ionuț Coza a oprit pentru a doua oară meciul și a cerut oficalilor Stelei să reistaureze un climat competițional pe stadion. În ciuda mesajelor de la stația de amplificare a arenei, suporterii au continuat să-și facă numărul, fără nicio leătură cu un eveniment sportiv.

Ce amenzi riscă Steaua din cauza derapajelor xenofobe ale suporterilor

Cei 3.000 de fani roș-albaștrii nu au putut fi liniștiți întru totul nici de apelurile crainicului stadionului, nici de intervenția căpitanului Bărbulescu.

Dacă vizual spectacolul a părut unul deosebit, pentru suporterii neutri de pe stadion acesta a părut unul de prost gust, care va atrage, cel mai probabil, și sancțiuni drastice.

Articolul 54 din Regulamentul Disciplinar al Federației Române de Fotbal reglementează exact derapajele de genul celor ale suporterilor Stelei de la meciul cu Csikszereda.

”Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/ xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior.

La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei”, se arată în sursa menționată.

”Săgeți” către rivala FCSB. Mesaje macabre la adresa lui Gigi Becali

Dacă prima parte a partidei a fost dedicată oaspeților, în repriza a doua ultrașii s-au axat cu preponderență pe ”războiul” dintre cele două  grupări care își revendică însemnele, numele și palmaresul.

Apogeul a fost atins în momentul în care în Peluza Sud a apărut, într-o coregrafie 3D, un sicriu și o cruce imensă, mortuară, cu numele finanțatorului FCSB, Gigi Becali și data de naștere a acestuia, plus o ipotetică dată a trecerii în neființă a celui vizat.

O manifestare macabră care a suporterilor care nu cu mulți ani în urmă savurau succesele unor jucători precum Mirel Rădoi, sau chiar actualul antrenor al Stelei, Daniel Oprița.

Derapajele suporterilor au fost atât de grave încât, aproape că nu există nicio îndoială că vor urma sancțiuni extrem de dure, amenzi usturătoare și, foarte probabil, și suspendarea terenului.

Suporterii Stelei nu au uitat nici de marea rivală FCSB și au afișat mai multe bannere cu mesaje jignitoare la adresa echipei finanțate de Gigi Becali.

”Nu vă ajung banii de la palat? / Acum vreți să produceți și din televizat”, aluzie la faptul că Gigi Becali a făcut o cerere oficială către CSA Steaua ca FCSB să joace pe noul stadion din Ghencea.

”Nu mulți muncesc pentru clubul roș-albastru / Restul că la școală corigenți cu nota patru” și ”În gălăgia și oprobriul presei aservite / Tudorel Stoica a făcut liniște”, au fost alte mesaje direcționate către FCSB.

ADVERTISEMENT