Într-o țară din Europa cu foarte mulți români găsim fântâna cu adevărat ”magică” unde curge non-stop vin în loc de apă. În orice moment al anului, cei care ajung la ea pot consuma băutura alcoolică gratis.
El Camino de Santiago, cunoscut și sub denumirea de Drumul Sfântului Iacob, este unul dintre cele mai renumite pelerinaje creștine din lume. În Europa, cel puțin, este cel mai important.
Acest drum superb este parcurs anual de sute de mii de pelerini din întreaga lume. Pe întinderea sa de sute de kilometri, drumul îi întâmpină pe turiști cu numeroase surprize.
Una dintre acestea este fântâna de unde curge vin non-stop în loc de apă. ”Pentru a-ți reface forțele”, scrie pe unul dintre panourile care te îndrumă spre locație.
Acest loc cu adevărat ”magic” pentru o parte dintre turiști se află în orașul Ayegui. Locul este situat la câțiva kilometri de Estella, o localitate din Navarra, nordul Spaniei, o regiune renumită pentru vinurile sale diverse.
Această fântână nu este una naturală. Robinetul aparține unei cisterne, ce aparține cramelor Irache. Angajații acesteia o umplu zilnic cu 100 de litri de vin din recoltele lor.
Fântâna este foarte ingenios construită, fiind încorporată într-unul dintre zidurile cramei, care dă spre traseu. Dispune de două robinete, unul pentru vin și unul pentru apă, notează G4food.ro.
Zi de zi, în orice perioadă a anului, pe aici trec foarte mulți pelerini care își alimentează sticlele cu apă sau vin. De notat că vinul este gratuit. Cu toate acestea, turistul care ajunge la fântână este rugat să bea responsabil: ”Te invităm cu drag să bei fără a abuza, dacă vrei să duci cu tine vinul, acesta trebuie cumpărat”, stă scris pe un mesaj postat în zona fântânii.
Fântâna de vin amplasată pe El Camino de Santiago are o istorie îndelungată. A apărut în calea turiștilor încă din 1991. Dar tradiția de a oferi vin pelerinilor este mult mai veche.
Încă din cele mai vechi timpuri, călugării care locuiau inițial la mănăstirea Santa Maria la Real de Irache, situată lângă cramă, obișnuiau să ofere o gură de vin pelerinilor care se opreau pe terenurile lor.