News

”Fantoma în alb”, șeful jandarmilor de la protestele din 10 august 2018, a dat în judecată casa de pensii a MAI

În timp ce 16 șefi din jandarmerie au fost trimiși în judecată, colonelul (r) Cătălin Paraschiv, care a coordonat din stradă protestele din 10 august 2023, are alte priorități.
11.07.2024 | 11:03
Fantoma in alb seful jandarmilor de la protestele din 10 august 2018 a dat in judecata casa de pensii a MAI
Colonelul (r) Cătălin Paraschiv, alias ”Fantoma în alb”, a coordonat în stradă intervenția jandarmilor la sângeroasele proteste de la 10 august 2018, în Piața Victoriei / Foto: Alberto Groșescu / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

”Fantoma în alb”, așa cum a fost numit de presă colonelul Cătălin Paraschiv, fost șef al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, a deschis un litigiu în care a chemat în fața instanței Ministerul Afacerilor Interne, BSIJ – UM0465 București și Casa de Pensii Sectorială a MAI.

Cătălin Paraschiv a ieșit la pensie acuzându-și superiorii de ”oportunism politic”

Obiectul dosarului îl constituie ”litigiu privind funcționarii publici”, în materia contenciosului administrativ și fiscal. Tribunalul București a înregistrat cauza pe rol la finalul lunii mai, însă primul termen nu a fost încă stabilit.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, procesul se referă la anumite drepturi pe care Cătălin Paraschiv le solicită, la doi ani după ce a cerut pensionarea, la vârsta de 52 de ani. ”Fantoma în alb” a plecat cu scandal din structurile jandarmeriei, după ce a înaintat un raport dur adresat generalului Alin Mastan, deranjat de faptul că ”ofițeri de drag inferior au fost trimiși să cerceteze pe comandantul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”. El a acuzat conducerea instituției de ”o cleptocrație avidă, grețoasă, născută din cel mai pur oportunism politic”.

Procesul deschis de Cătălin Paraschiv vine într-un moment în care 16 șefi ai Jandarmeriei au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de abuz în serviciu și purtare abuzivă, în legătură cu incidentele din 10 august 2018. Pe 26 iunie 2024, Tribunalul Militar București a respins cererile și excepțiile formulate de inculpați, iar judecătorul de cameră a decis că procesul șefilor jandarmeriei poate să înceapă (decizia nu este definitivă).

ADVERTISEMENT

”Fantoma albă” le-a spus procurorilor că a acționat la ordinul superiorilor săi

Surprinzător pentru opinia publică, colonelul Paraschiv a avut doar statut de martor în acest dosar. În fața procurorilor, acesta a povestit că s-a deplasat în Piața Victoriei la ordinele inspectorului general, colonel Cucuoș Sebastian Gheorghe (inculpat în proces). Ulterior, el a intervenit în forță, tot la solicitarea superiorilor ierarhici.

”Efectivele de jandarmi pe care le coordonam au rămas în curtea Guvernului până în momentul în care am primit ordin de la comandantul acţiunii, maior Cazan Laurenţiu, şi adjunctului şefului IGJR, col. Sindile Ionuţ, să intervin în vederea depresurării şi extragerii efectivelor de jandarmi din cadrul DGJMB prinse în mulţime, în zona restaurantului Springtime…

ADVERTISEMENT

L-am întrebat atunci personal pe Cazan Laurenţiu dacă facem intervenţia pentru extragerea respectivilor jandarmi din mulţime, mi-a răspuns că da, după care am cerut confirmarea şi de la Sindile Ionuţ.

Acesta din urmă mi-a confirmat cele spuse de Cazan Laurenţiu, iar eu am întrebat din nou dacă informaţiile în sensul că au fost sustrase arme din dotare şi unii militari jandarmi erau agresaţi fizic de protestatari sunt reale…”, a declarat ”Fantoma Albă” în fața procurorilor militari.

ADVERTISEMENT

Jandarmul care l-a agresat pe USR-istul Vlad Gheorghe și-a recunoscut fapta

Un caz special este cel al plutonierului adjunct șef (r) Danilov Gh. Florian, singurul jandarm care a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii militari, și a scăpat cu o amendă penală de 10.000 de lei pentru purtare abuzivă. Acesta a fost identificat drept unul dintre jandarmii care l-a lovit cu bastonul din dotare pe Vlad Dan Gheorghe, cauzându-i acestuia leziuni traumatice care au necesitat între 4 și 5 zile de îngrijiri medicale.

Victima este membru USR, iar în prezent este europarlamentar. El a povestit judecătorilor că se afla în Piața Victoriei pentru a strânge semnături pentru inițiativa ”Fără penali în funcții publice”.

”Gheorghe Vlad Dan a menţionat că în apropierea lor era o echipă de ştiri care filma în zonă și după ce aceştia au plecat, jandarmii i-au atacat, partea civilă fiind lovită cu bastonul peste corp. În urma acestui incident, s-a retras din faţa militarilor jandarmi ce se deplasau în formaţie și s-a oprint lângă o autoutilitară de culoare albă, parcată în zonă.

Un alt militar jandarm s-a desprins însă din formație şi s-a îndreptat către partea civilă lovind-o din nou cu bastonul de cauciuc din dotare, în mod repetat, nejustificat, deşi avea mâinile ridicate şi, la un moment dat, chiar ghemuindu-se”, se arată în dosarul ”10 august”.

Cum a apărut legenda ”Fantomei în alb”

Colonelul Cătălin Paraschiv s-a făcut remarcat în timpul evenimentelor din 10 august 2018 datorită ținutei extravagante – era îmbrăcat în alb complet și avea la gât un fular lung, de culoare maro – precum și a gesturilor teatrale cu care își conducea brigada de jandarmi. Din această cauză, el a fost numit de presă ”Fantoma albă” sau ”Dirijorul în alb”.

Paraschiv a fost filmat, în Piața Victoriei, în timp ce smulgea telefonul unui reporter și îl arunca de pământ. El a susținut că a acționat ”în limitele legii” și că își asumă faptele sale și ale subordonaților săi.

ADVERTISEMENT