News

”Fantoma” lui Piedone bântuie Guvernul Ciucă. De ce nu se fac alegeri la sectorul 5: ”Termenul legal a expirat în octombrie”

Au trecut aproape patru luni de la termenul limită la care Guvernul României era obligat să organizeze alegeri în sectorul 5.
01.02.2023 | 12:42
Fantoma lui Piedone bantuie Guvernul Ciuca De ce nu se fac alegeri la sectorul 5 Termenul legal a expirat in octombrie
Piedone, de neînlocuit la Primăria Sectorului 5. Nicolae Ciucă a ”uitat” să mai organizeze alegeri / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Situație bizară în sectorul 5 al Capitalei, acolo unde primăria funcționează cu un primar interimar de mai bine de șapte luni. După condamnarea lui Cristian Popescu Piedone, în iulie 2022, alegerile locale parțiale trebuiau organizate în cel mult 90 de zile, potrivit Codului administrativ.

Guvernul nu dă nicio explicație pentru refuzul organizării alegerilor în sectorul 5

Toate alegerile din România sunt organizate de Autoritatea Electorală Permanentă, însă Executivul este cel care stabilește data acestora prin hotărâre de guvern.

ADVERTISEMENT

Doar că guvernul nu a emis acest document și nici nu dă vreun semn că intenționează să facă acest lucru, deși, în acest fel, încalcă flagrant legea.

Mai mult, cabinetul Ciucă nu a fost capabil să ofere o explicație pentru refuzul de emite hotărârea.

ADVERTISEMENT

„Decizia Guvernului va fi anunțată în momentul în care va fi luată. La momentul la care vorbim, nu există o decizie concretă privind asumarea unei date legate de organizarea alegerilor pentru respectivele Unități Administrativ Teritoriale”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al guvernului, în luna decembrie.

Nicolae Ciucă ar putea fi obligat prin decizie judecătorească să emită hotărârea de guvern

Chiar și așa, din momentul în care guvernul va termina de ”analizat”, trebuie să mai treacă minim 35 de zile până la organizarea efectivă a alegerilor.

ADVERTISEMENT

O variantă pentru deblocarea situației ar fi o hotărâre judecătorească prin care Guvernul României să fie practic obligat să emită hotărârea respectivă. În prezent, pe rolul instanțelor sunt două litigii de acest gen: una depusă de Ludovic Orban și cealaltă de consilierul USR Alexandru Paul Dimitriu.

De profesie avocat, Alexandru Dimitiru este unul dintre politicienii care vor să se înscrie în cursa pentru fotoliul de primar ale sectorului 5. De altfel, el și-a lansat deja candidatura, la fel cum a făcut și Vlad Popescu, fiul lui Piedone.

ADVERTISEMENT

”Până acum, guvernul nu a făcut nimic pentru a organiza alegerile, în afară de a încălca legea. Termenul de 90 de zile este unul imperativ și a expirat pe 8 octombrie”, a declarat Alexandru Paul Dimitiriu pentru FANATIK.

Procesul a trecut deja de prima înfățișare, care a avut loc pe 13 decembrie și la care judecătorii au solicitat o poziție din partea guvernului în legătură cu această situație. De asemenea, ei au cerut ca la dosar să fie depus ordinul de vacantare a postului de primar, semnat de prefectul capitalei. Următorul termen a fost fixat pentru 14 februarie.

Andrei Dimitriu: ”În realitate, sectorul 5 e condus de vărul domnului Ciolacu”

Motivele pentru care guvernul întârzie organizarea alegerilor în sectorul 5 sunt politice, crede consilierul USR.

”Nici PSD și nici PNL nu vor să-și asume un eșec în sectorul 5. Sondajele arată doi favoriți: unul este fiul lui Piedone, celălalt sunt eu. Acest lucru se poate schimba în cadrul unor dezbateri electorale.

Și atunci rămânem cu un primar interimar (Constantin Melnic, n.r.), e fericit și PSD-ul, dar și PNL, cu un viceprimar.

Oricum, sectorul este condus, în realitate, de city managerul Rareș Hopincă, vărul domnului Ciolacu, rămas aici de pe vremea domnului Daniel Florea. Probabil că dânsul va fi candidatul PSD la viitoarele alegeri”, a mai arătat Alexandru Paul Dimitriu.

Ce riscă guvernul pentru că încalcă legea? Nimic

Pasivitatea guvernului afectează aproximativ 50 de localități, care așteaptă undă verde pentru organizarea alegerilor parțiale. Paradoxal, deși activitatea UAT-urilor este afectată, legea nu prevede tragerea la răspundere a celor vinovați.

Mai exact, termenul de 90 de zile prevăzut de Codul administrativ nu este unul de ”decădere”. Practic, nerespectarea legii nu atrage sancțiunea decăderii din dreptul guvernului de a organiza alegerile la o dată ulterioară.

ADVERTISEMENT