News

Faptele pentru care Elena Udrea era cercetată în dosarul Hidroelectrica s-au prescris. Era acuzată că ar fi luat mită cinci milioane de dolari

Elena Udrea a mai scăpat de un dosar în care era judecată. Faptele comise în dosarul Hidroelectrica s-au prescris pentru că a trecut prea mult timp
04.06.2024 | 17:09
Faptele pentru care Elena Udrea era cercetata in dosarul Hidroelectrica sau prescris Era acuzata ca ar fi luat mita cinci milioane de dolari
Elena Udrea scapă de procesul Hidroelectrica. Instanța dispune încetarea cercetării penale. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Marți, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica, în care aceasta era acuzată de trafic de influență și spălare de bani legate de suma de 5 milioane de dolari primită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, conform Agerpres.

Faptele Elenei Udrea din dosarul Hidroelectrica s-au prescris

Aceeași hotărâre a fost luată și în cazul jurnalistului Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă. Prescrierea faptelor din acest dosar a fost confirmată încă de la prima instanță, la Curtea de Apel București, în aprilie 2023.

ADVERTISEMENT

Pe 4 iunie, Instanța supremă a respins apelurile formulate de DNA și Elena Udrea, menținând decizia de încetare a procesului penal. Cu toate acestea, Elena Udrea trebuie să plătească 3,4 milioane de euro.

Udrea este încarcerată în penitenciarul Târgșor, unde execută o pedeapsă de șase ani în dosarul Gala Bute. În decembrie 2017, DNA a trimis-o în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani, iar Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.

ADVERTISEMENT

Potrivit DNA, în 2011, Elena Udrea a acceptat prin intermediari promisiunea omului de afaceri Bogdan Buzăianu de a primi 5 milioane de dolari pentru a-și folosi influența asupra decidenților din Ministerul Economiei și Hidroelectrica, pentru menținerea contractelor existente în condițiile negociate.

Anul trecut instanța a decis menținerea sechestrului pe averea Elenei Udrea

„În temeiul art.250 ind.2 Cod de procedură penală, menţine măsura asiguratorie a popririi luată faţă de inculpata UDREA ELENA-GABRIELA prin ordonanţa din 15.12.2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie şi măsura sechestrului asigurator instituită faţă de aceeaşi inculpată prin încheierea din data de 01.10.2018, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară al Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul nr.9725/2/2017/a1, definitivă prin încheierea nr.902 din 15.11.2018 a unui Complet de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală. […]

ADVERTISEMENT

Executorie. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare. Respinge cererea de suspendare a judecăţii, formulată de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, în temeiul art.413 alin.1 ind.1 coroborat cu art.2 din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14.03.2023. Pe fondul cauzei, amână pronunțarea la data de 11.04.2023. Document: Încheiere – Amânare ulterioară a pronunţării 14.03.2023”, apărea atunci în documentul publicat pe portal.just.ro.

ADVERTISEMENT

Din cei 5 milioane de dolari, Udrea a primit, în noiembrie 2011, prin intermediari, 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro. Creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și era garantată cu părți sociale ale unei firme ce deținea două publicații, inclusiv cotidianul Evenimentul zilei.

Anchetatorii susțin că, pentru a ascunde faptul că era beneficiara reală a creanței de 900.000 de euro, care i-ar fi conferit puterea de a influența activitatea cotidianului Evenimentul zilei, Udrea a preluat creanța prin intermediul unei firme paravan, deținută de o cunoștință.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”