News

Fără alcool după vaccinarea anti-COVID. Avertismentul specialistului: „Reduce eficacitatea”

15.12.2020 | 11:51
Fara alcool dupa vaccinarea antiCOVID Avertismentul specialistului Reduce eficacitatea
ADVERTISEMENT

Fiecare vaccinare anti-COVID vine la pachet cu „sacrificii” uriașe, mai ales din partea celor care consumă frecvent băuturi alcoolice. Șeful Centrului Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova susține că eficiența serului se va reduce semnificativ în cazul în care oamenii nu vor reuși să se abțină timp de 3 zile după fiecare injecție.

Din păcate, avertismentul său este valabil pentru toate vaccinurile dezvoltate până acum, inclusiv Sputnik V, cu care președintele rus Vladimir Putin promite să pună capăt pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

De altfel, s-a constatat că 10% dintre persoanele cărora li s-a administrat acest ser nu au dobândit imunitate, tocmai din cauza consumului de băuturi alcoolice. „Cei care beau mult au multe probleme, iar funcția imunitară slabă este una dintre ele”, a explicat și Eleanor Riley, imunolog în cadrul Universității din Edinburgh, Marea Britanie.

Consumul de băuturi alcoolice reduce eficiența vaccinului anti-COVID

Vă recomand cu tărie să vă abțineți de la alcool timp de trei zile după fiecare injecție. Desigur, nu vorbim despre o interdicție completă a alcoolului în timpul vaccinării.

ADVERTISEMENT

Aceasta este doar o limitare rezonabilă a consumului până când organismul își dobândește imunitate la infecția cu coronavirus.

Consumul excesiv de alcool poate reduce semnificativ imunitatea și, prin urmare, reduce eficacitatea vaccinării.

ADVERTISEMENT

Este extrem de important să înțelegem acest lucru. Nu vorbim doar despre Sputnik V, este valabil pentru orice alt vaccin”, a avertizat Alexander Gintsburg, șeful Centrului Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova.

Cei care consumă alcool în exces sunt mai predispuși la infecții

În schimb, persoanele cărora li s-a administrat vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford nu au primit interzis la alcool. Au primit, însă, o foaie cu indicații în care se precizează că persoanele dependente de alcool sau droguri nu pot lua parte la studiu, fără să li se explice motivul din spatele acestei decizii.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au ajuns la concluzia că excesul de alcool acționează ca un imunosupresor, ceea ce înseamnă că persoanele care consumă cantități semnificative în mod regulat sunt mai susceptibile la infecții decât restul populației.

ADVERTISEMENT