Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) a declarat marți că termenul pentru înregistrarea alianțelor electorale la BEC a expirat și nu vom avea astfel de alianțe la scrutinul legislativ din 1 decembrie.
Toni Greblă a adăugat că încă mai pot fi depuse solicitări de oficializare ale unor alianțe politice, acestea fiind înregistrate la Tribunal și nu la BEC.
”Termenul a expirat și nu vom avea alianțe electorale la aceste alegeri. Alianțele politice, după cum știți, se înregistrează la Tribunal și nu la noi, cele electorale se înregistrează la BEC”, a declarat președintele AEP, într-o conferință de presă.
Toni Greblă a mai precizat marți că data limită pentru depunerea candidaturilor la alegerile prezidențiale la BEC este data de 5 octombrie.
”În data de 5 octombrie, la sfârșitul zilei, ora 24.00, este termenul limită pentru depunerea candidaturilor și a semnelor electorale la BEC.
Pe 8 octombrie este data de depunere a contestațiilor care se fac pentru alegerile pentru președintele României, la CCR și după un interval de trei zile, candidaturile rămân definitive, dacă nu sunt invalidate de către Curte”, a mai spus șeful AEP.
Toni Greblă a mai precizat că o altă dată importantă este 10 octombrie. Acesta este termenul limită pentru înscrierea pe site-ul AEP a cetățenilor cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în străinătate, pentru a vota prin corespondență.
Președintele AEP a explicat și cum se va desfășura votul la alegerile parlamentare. în țară scrutinul va avea loc într-o singură zi, în 1 decembrie, iar în străinătate, pe parcursul a două zile, respectiv sâmbătă și duminică, 30 noiembrie şi 1 decembrie.
Votarea va începe la ora 7.00 dimineaţa, atât sâmbătă, cât şi duminică şi se va încheia la ora 21.00. Totuși, dacă atât în ţară, cât şi în străinătate vor fi cetăţeni care nu au apucat să voteze, atunci președintele Biroului Secției de Votare poate hotărî prelungirea votării până când ultimul alegător va vota, dar nu mai târziu de 23.59, când sistemul va fi închis.
Alegătorii care își exercită dreptul de vot în țară o pot face numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.
Există și o excepție: “în cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa”.
În ceea ce privește românii cu drept de vot din străinătate, alegătorii care se prezintă la vot la secţiile de votare organizate în afara țării şi care fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în altă țară pot vota la orice secţie organizată în străinătate.
Potrivit legislației, “personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate poate vota la orice secţie organizată în străinătate.
Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi operatorii de calculator din străinătate, dacă au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.
Candidaţii pot vota la orice secţie de votare organizată în străinătate, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală externă”.
Campania electorală începe în data de 1 noiembrie şi se încheie la 30 Noiembrie 2024, ora 07:00.