News

Fără angajări la stat de la 1 iulie, a decis Guvernul. Cât va fi măsura valabilă și ce posturi fac excepție

Angajările la stat vor fi suspendate de la 1 iulie. Măsura va fi una temporară, până la finalul anului, a decis joi Guvernul României. Sunt unele excepții valabile.
16.06.2022 | 15:00
Fara angajari la stat de la 1 iulie a decis Guvernul Cat va fi masura valabila si ce posturi fac exceptie
De ce nu se mai fac angajări la stat de la 1 iulie. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Guvernul a aprobat joi OUG care prevede suspendarea angajărilor la stat, prin concurs sau examen, a posturilor vacante sau temporar vacante, începând cu 1 iulie 2022. Măsura nu va fi, însă, una definitivă și include și excepții, anunță Ministerul Muncii.

Angajările la stat, suspendate temporar. Posturile unice fac excepție

Conform noii OUG a Executivului, nu se vor mai putea angaja persoane în administrația publică până pe 31 decembrie 2022, fiind exceptate de la regulă posturile unice.

ADVERTISEMENT

”Începând cu data de 1 iulie 2022, până la 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice, din :

a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare,
b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art.2 alin.(1) pct.39 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare”, este menționat în OUG a Guvernului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se vor continua procedurile de angajare începute anterior datei de 1 iulie.

”Guvernul a aprobat astăzi, printr-o ordonanţă de urgenţă, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie şi până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, cu excepţia posturilor unice.

De asemenea, documentul prevede continuarea ocupării posturilor pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022”, a informat Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă, scrie News.ro

ADVERTISEMENT

Explicația Ministerului Muncii despre suspendarea temporară a angajărilor la stat

Măsura ar fi necesară pentru diminuarea cheltuielilor instituțiilor și autorităților publice, astfel încât să se poată finanța pachetul de măsuri socio-economic pentru categoriile vulnerabile de români, recent adoptat de Executiv, a explicat Ministerul Muncii.

”Măsura suspendării ocupării posturilor vacante din administraţia publică a fost necesară pentru a diminua unele cheltuieli de funcţionare ale instituţiilor şi autorităţilor publice, în vederea asigurării sursei de finanţare a pachetului de măsuri pentru menţinerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile şi continuarea activităţilor economice, recent adoptat de Guvern, cu respectarea angajamentelor asumate în ceea ce priveşte încadrarea în ţinta de deficit”, a mai precizat Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT

Totodată, noua OUG va oferi posibilitatea, ca printr-un memorandum aprobat în ședință de Guvern, să se poată organiza concursuri sau examene pentru obținerea unor posturi vacante sau temporar vacante, la stat. Aici se va ține cont și de încadrarea în cheltuielile de personal.

ADVERTISEMENT