News

Fără certificat verde anti-Covid în România. Florin Cîțu a făcut anunțul

05.04.2021 | 13:40
Fara certificat verde antiCovid in Romania Florin Citu a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu a dat asigurări că în România nu se va aplica certificatul verde anti-Covid. Concret, de la 1 iunie, când este estimată „revenirea la normalitate”, cetățenii își vor putea petrece vacanța în interiorul țării fără a fi condiționați de un document prin care să demonstreze că sunt vaccinați, testați sau că au dobândit anticorpi în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2.

În schimb, comitetul interministerial, din care vor face parte nu doar ministerele, ci și reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, trebuie să stabilească o serie de măsuri ce vor fi implementate la acea dată.

ADVERTISEMENT

Fiecare țară își va alege propriile metode de redeschidere a economiei”, a subliniat șeful Executivului, exprimându-și convingerea că România va avea la sfârșitul lunii iulie peste 10 milioane de persoane vaccinate.

Certificatul verde anti-Covid nu se va aplica în România

În niciun caz! În România nu se va aplica certificatul verde. Românii vor merge în vacanță fără! De aceea avem acest comitet interministerial pentru că sunt reguli pe care le vom respecta, dar fără certificatul verde!

ADVERTISEMENT

Am ajuns într-o zonă de platou, chiar la o scădere a ratei de pozitivare. Vom vedea după întâlnirea comitetului care vor fi măsurile.

Eu sper să fie cât mai multe măsuri de relaxare. Începe sezonul de vară, aș vrea să avem o vacanță mult mai bună și mai sigură”, a declarat Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Totul depinde, însă, de numărul cetățenilor care se vor vaccina anti-Covid în cele două luni rămase până la mult așteptata revenire la normalitate. „Vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România. La finalul lunii mai ar însemna să avem, în cel mai pesimist scenariu, 5 milioane de persoane vaccinate și într-un scenariu mai optimist, 6,3 milioane.

5 milioane de persoane vaccinate este o cifră importantă, pentru că reprezintă aproape 35% din populația adultă care trebuie vaccinată și este momentul, la sfârșitul lunii mai, să vorbim de revenirea economiei.

ADVERTISEMENT

De aceea, este foarte important cu toții – și aici fac un apel la toți politicienii, la coaliția de guvernare, la primarii aleși, la consilierii locali, la președinții de consilii județene – să meargă și să prezinte campania de vaccinare.

Toți românii trebuie să aibă informațiile la zi în ceea ce privește campania de vaccinare. Este nevoie de o implicare a Bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural.

Așa cum arată astăzi lucrurile, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la sfârșitul lunii iulie. Mergem mai repede decât am programat, dar e important ca toată lumea să vrea să se vaccineze.

 Atunci putem vorbi despre o redeschidere a economiei aproape în totalitate. E nevoie să ne înregistrăm pe platformă, pentru că vom avea dozele de vaccin. Singura soluție să trecem peste această perioadă și să revenim la normalitate este vaccinarea”, a conchis premierul.

ADVERTISEMENT