News

Fără certificat verde în magazinele alimentare din mall – care sunt condițiile. CNSU a anunțat prelungirea stării de alertă

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a anunțat prelungirea stării de alertă. Măsura vine și cu unele relaxări. Astfel, în magazinele alimentare din mall se va putea intra fără certificat verde.
03.02.2022 | 12:33
Fara certificat verde in magazinele alimentare din mall  care sunt conditiile CNSU a anuntat prelungirea starii de alerta
CNSU: Fără certificat verde în magazinele alimentare din mall. Care sunt condițiile. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o ședință care a avut loc joi, 3 februarie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 7 februarie 2022.

În același timp, Hotărârea vine cu o serie de modificări esențiale pentru persoanele nevaccinate.

ADVERTISEMENT

Astfel, după ce actul CNSU va fi aprobat în ședință de Guvern, accesul acestor persoane în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale va fi permis dacă sunt îndeplinite o serie de condiții.

CNSU: Fără certificat verde în magazinele alimentare din mall. Care sunt condițiile

Într-un document dat publicității joi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a formulat propunerea ca în centrele comerciale să nu se mai intre în baza unui certificat verde.

ADVERTISEMENT

Condiția pentru această măsură de relaxare este ca în respectivele mall-uri să se stabilească culoare dedicate și controlate, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 metri pătrați raportat la suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană.

Totodată, în aceste centre ar urma să fie limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce pot avea acces în respectiva unitate comercială.

ADVERTISEMENT

”Accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situați în centrele și parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces”, potrivit documentului CNSU.

Celelalte măsuri luate de CNSU în Hotărârea privind prelungirea stării de alert

În decizia luată joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență în care se propune prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, sunt prevăzute și alte măsuri importante.

ADVERTISEMENT

Astfel, masca medicală sau cea de tip FFP2 rămâne obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise.

Accesul în centrele și parcurile comerciale este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARSCoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află între sfârșitul perioadei de izolare și până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV2.

În continuare, restaurantele vor fi deschise în intervalul 5:00-22:00, la o capacitate de 50% acolo unde incidența este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și 30% unde incidența este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Accesul este permis doar pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală, sau care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

Competiții sportive cu prezență 50% din capacitate

În decizie se mai propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află între sfârșitul perioadei de izolare și până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARSCoV-2.

Lista completă a măsurilor propuse de CNSU poate fi consultată AICI – document.

ADVERTISEMENT