News

Fără cozi la ANAF de la 1 ianuarie. Românii vor benefica de o aplicație pentru formulare și declarații

Președintele ANAF, Lucian Heiuş, a anunțat recent că de la 1 ianurie 2023, românii vor scăpa de celebrele cozi la ghișee datorită unei aplicații ce poate fi descărcată pe telefonul mobil.
23.05.2022 | 22:23
Fara cozi la ANAF de la 1 ianuarie Romanii vor benefica de o aplicatie pentru formulare si declaratii
ANAF mai face un pas important spre digitalizare. Foto: facebook.com/www.ANAF.ro
ADVERTISEMENT

Cu ajutorul acelei aplicații, contribuabilii vor putea descărca formularele și depune aplicațiile fără a se mai deplasa la sediile ANAF. Lucian Heiuș a precizat că în prezent se fac ultimele pregătiri pentru aplicația respectivă.

Înainte de aplicația ANAF, atenție la SPV

Totuși, acesta a subliniat că românii trebuie să se acomodeze și cu Spaţiul Privat Virtual (n.r. – serviciul online al ANAF). ″Aplicaţia pe telefon va deveni funcţională începând cu 1 ianuarie. Deja e în lucru. Este o licitaţie. Dar dacă tu nu ştii să intri în Spaţiul Privat Virtual (SPV), degeaba intri de pe telefon în acea aplicaţie.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare provocare pentru ANAF este ca anul viitor să facă pasul de la dosarul cu şină la tasta computerului”, a declarat Lucian Heiuș într-un interviu realizat de Pro TV.

Un alt detaliu scos în evidență de șeful ANAF a fost legat de obligația firmelor de curierat de a raporta către Fisc datele despre coletele plătite cu bani lichizi. Așa se speră că evazioniștii vor fi descoperiți mai ușor.

ADVERTISEMENT

Cu ochii pe comercianții ”invizibili”

Heiuș s-a referit la firmele sau persoanele fizice care vând produse inclusiv pe rețelele sociale. În cazul lor, prima raportare va fi în noiembrie pentru coletele din octombrie.

Se întâmpla un fenomen. Importau produse, iar ceea ce era plătit cu cardul era fiscalizat, era înregistrat. Ce era plătit cu ramburs nu mai apărea în contabilitate.

ADVERTISEMENT

Au fost situaţii în care au fost cumpărate containere pe persoane fizică şi vândute, fără să fie autorizată măcar să desfăşoare activităţi de comerţ. Pare-se că România este o piaţă cumva foarte atractivă pentru evazionişti”, a precizat președintele ANAF.

Altfel, acesta s-a referit și la proiectele referitoare la impozitarea progresivă a veniturilor. Heiuș a susținut că în România este greu să implementezi impozitarea progresivă în actualul context socio-economic.

ADVERTISEMENT

El s-a referit la costurile și eforturile ce trebuiesc făcute pentru a implementa un asemenea mecanism. ”Și mai trebuie să ne gândim dacă sunt pregătiți contribuabilii pentru a merge pe un asemenea sistem de impozitare”, a completat Lucian Heiuș.

Se apropie dată-limită pentru depunerea Declarației unice

Până la aplicația promisă pentru 1 ianuarie 2023, ANAF a transmis că se apropie data-limită pentru depunerea Declarației unice. Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat un material video cu instrucțiuni privind modalitatea de descărcare și transmitere a Declarației unice.

De asemenea, pe același canal sunt publicate tutoriale video cu mai multe exemple de completare a Declarației unice. Altfel, la 17 mai, ANAF a actualizat Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile. Acolo sunt incluși și cei care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.

ADVERTISEMENT
Tags: