News

Fără dosar cu șină în instituții. Când scapă românii de marele stres birocratic

Deputaţii vor vota curând adoptarea proiectului de lege care se referă la interdicţia instituţiilor de a solicita celebrul dosar cu şină pentru furnizarea unui serviciu public.
05.10.2022 | 15:41
Fara dosar cu sina in institutii Cand scapa romanii de marele stres birocratic
Este doar o chestiune de timp până când românii vor scăpa de celebrul dosar cu șină. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Curând, toate instituţiile publice din România nu vor mai avea dreptul de a solicita cetățenilor celebrul dosar cu şină, cunoscut de multe generații de români.

Adio, dosar cu șină

Conform news.ro, interdicţia nu vizează doar dosarul cu șină, ci și orice alt obiect de papetărie cerut în instituțiile publice pentru furnizarea serviciilor publice.

ADVERTISEMENT

Pentru moment, proiectul de lege a fost dezbătut în Comisia de administraţie publică şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor. În cadrul acestui for a fost adoptat un amendament propus de preşedintele Comisiei, Simona Bucura-Oprescu (PSD) şi deputatul George Tuţă (PNL).

Jurnaliștii sursei citate au notat că prevederile proiectului de lege care cuprinde acest amendament se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcţii publice.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ele se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice. Totodată, personalul din instituţiile publice nu va mai percepe nici acele taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor menţionate.

Pași pentru eliminarea birocrației

Finalitatea proiectului de lege constă în eliminarea, din aproape în aproape, a tuturor acelor elemente de birocraţie care stau în calea eficientizării administrative”, a declarat George Tuţă.

ADVERTISEMENT

Cetăţenii români trebuie să se simtă reprezentaţi de actuala coaliţie, care este datoare să acorde atenţie sporită nevoilor contribuabililor români”, a spus la rândul ei și Simona Bucura-Oprescu.

Amendament aprobat face parte din dezbaterea parlamentară pe marginea ”Legii privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale”. Ea a fost iniţiată de către deputatul Sebastian Burduja.

ADVERTISEMENT

Dispar și copiile actelor publice emise de instituţiile statului

Pentru că a dorit să susţină eforturile de debirocratizare, el a fost prezent și marţi, 4 octombrie 2022, la lucrările comisiei de Administraţie. Odată cu adoptarea acestei legi în Camera Deputaților (n.r. – for decizional în acest caz) se va face un nou pas pentru digitalizarea serviciilor de bază ale administraţiei.

În acest context, merită amintit că a fost adoptată și legea (n.r. – iniţiată de George Tuţă) care elimină obligativitatea de inserare la dosar a copiilor după acte publice emise de instituţii ale statului. Mai mult, conform aceleiași succesiuni legislative, va fi implementat un model automatizat online de emitere a cazierului judiciar pentru cetăţenii români.

ADVERTISEMENT