ADVERTISEMENT
News

Fără dovezi de teste PCR sau de vaccin în Grecia și Bulgaria, dacă ai avut COVID-19. Ce documente îți trebuie

Cei care călătoresc în Grecia sau Bulgaria nu mai au nevoie de teste PCR sau vaccin. Ce alte documente sunt necesare?
Autor: Andreea Marin | 25.05.2021 | 09:48
Fără dovezi de teste PCR sau de vaccin în Grecia și Bulgaria, dacă ai avut COVID-19. Ce documente îți trebuie
Cei care călătoresc în Grecia sau Bulgaria nu mai au nevoie de teste PCR sau vaccin. Sursa foto: Hepta

Veste bună pentru românii care vor să meargă în vacanță în Bulgaria sau Grecia. Autoritățile au decis că cei care au fost diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus nu mai trebuie să mai prezinte dovezi de teste PCR sau de vaccin.

ADVERTISEMENT

Fără dovezi de teste PCR sau de vaccin în Grecia și Bulgaria

Explicația este una simplă, potrivit medicilor. Este vorba despre faptul că anticorpii produși ca urmare infecției cu coronavirus asigură protecție și rata de transmitere în acest caz nu există.

Pe scurt, ceea ce trebuie să facă românii care vor să meargă în aceste țări este să arate atunci când ajung la graniță un test care confirmă că au avut noul coronavirus, transmite Digi24.

„După ce ai ieșit din carantină poți să călătorești cu dovada că ai trecut prin boală, pentru că anticorpii produși ca urmare a infecției îți asigură protecție și nici nu există riscul de reinfectare și apoi de transmitere mai departe a virusului”, a declarat Antoanela Curici, director medical la un laborator de analize medicale.

ADVERTISEMENT

Ce documente trebuie să arăți

Dar cum se face asta mai exact? Ei bine, buletinul de analize ne este dat de laboratorul unde am făcut testul, sau în cazul în care specialiștii de pe ambulanță au prelevat probele, atunci acest document se găsește la Direcția de Sănătate Publică.

Acest document este necesar să aibă numele și prenumele persoanei în cauză, dar și toate datele laboratorului unde a fost realizat acest test. Un alt lucru important de știut este că acesta trebuie tradus în limba engleză pentru a fi valabil la graniță.

Mai pot fi folosite, de asemenea, și testele rapide antigen care au rezultatul pozitiv, dar trebuie făcute neapărat într-un laborator. Analizele de anticorpi nu pot fi folosite în acest caz.

ADVERTISEMENT

Medicii explică faptul că acestea pot dovedi că am trecut prin boală, dar nu precizează în ce moment și sunt anumite persoane care nu dezvoltă anticorpi chiar dacă au avut infecția.

„Testele de anticorpi pot să dovedească și ele că am trecut prin boală, dar nu ne spun care este momentul. Sunt persoane care nu dezvoltă anticorpi, chiar dacă dezvoltă boala”, a mai spus specialistul.

ADVERTISEMENT

Cu cât înainte trebuie făcut testul care confirmă că am avut COVID

Bulgarii cer ca un astfel de test să fie făcut cu 180 de zile înainte, iar autoritățile din Grecia cer ca acesta să arate că ai avut coronavirus într-un interval de două nouă luni anterior sosirii acolo.

„Pe lângă asta, trebuie să aveți un certificat, un document verificator, să spunem, de la o autoritate publică, că ai avut, că te-ai vindecat de virus și că acum ești recuperat. Regulile sunt ca minorii de peste 5 ani trebuie să aibă un test PCR”, a declarat Giorgos Stafylakis, director Organizația Națională de Turism a Greciei.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru important de a fi menționat este că această măsură nu este aplicabilă și la întoarcerea în țară, astfel că trebuie să prezentăm un test PCR negativ sau dovada vaccinării.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT