News

Fără mască în SUA după a doua doză a vaccinului. Noul ghid al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

08.03.2021 | 22:48
Fara masca in SUA dupa a doua doza a vaccinului Noul ghid al Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor
ADVERTISEMENT

Potrivit unui nou ghid al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), americanii care au primit a doua doză de vaccin pot socializa fără mască, însă în anumite condiții.

Astfel, cetățenii de peste ocean complet vaccinați își pot vizita membrii familiei nevaccinați, iar singura condiție este ca nimeni dintre cei care nu sunt imunizați să nu fie în categoria de risc.

ADVERTISEMENT

CDC avertizează însă că americanii nu ar trebui să facă uz de aceste drepturi. Mai exact, nu ar trebuie să călătorească mult sau să se adune frecvent în grupuri mari în această perioadă.

Fără mască în SUA după a doua doză a vaccinului. În ce condiții

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor anunță că persoanele care sunt complet vaccinate, adică la două săptămâni după ce au primit a doua doză de la Pfizer / Moderna sau tot la două după doză unică Johnson & Johnson, se pot aduna în siguranță în jurul prietenilor sau familiei, în interior, fără măști sau distanțare socială.

ADVERTISEMENT

Cetățenii se pot chiar îmbrățișa și nu mai sunt nevoiți să păstreze distanța socială sau să poarte masca atunci când socializează cu persoanele apropiate, chiar dacă acestea din urmă nu sunt vaccinate. Singura condiție în vigoare este ca niciunul dintre cei care nu sunt imunizați să nu fie în categoria de risc sau să aibă comorbidități, scrie ABCNews.

Libertățile de socializare se extind foarte mult în cazul în care se întâlnesc persoane imunizate și cu termenul de două săptămâni bifat.

ADVERTISEMENT

”Dacă dumneavoastră și un prieten sau dumneavoastră și un membru al familiei sunteți vaccinați amândoi, puteți lua cina împreună fără a purta măști și fără a vă distanța.

De asemenea, vă puteți vizita bunicii, dacă ați fost vaccinați și au fost și ei”, a spus directorul CDC, dr. Rochelle Walensky, într-o conferință la Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă în cazul grupurilor mai mari

Vorbind despre grupuri mai mari, în care unii sunt vaccinaţi împotriva Covid-19 şi alţii nu, Walensky spune că e mai complicat. Persoanele vaccinate se expun unor riscuri mai mici dacă aleg să nu poarte mască în spaţiile închise. Însă, ei pot fi purtători asimptomatici ai virusului şi îl pot transmite dacă în preajma lor se află persoane nevaccinate.

Acest nou ghid CDC mai menționează că persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin nu mai trebuie să intre în carantină sau să se testeze în caz că intră în contact cu o persoana infectată cu SARS-CoV-2 şi nu prezintă simptome.

Directorul CDC face în continuare un apel la americani și îi roagă să rămână în continuare atenţi şi să poarte mască în public şi spaţiile aglomerate, să menţină distanţarea socială şi să aibă grijă să nu îi expună pe cei vulnerabili.

Întrebată de ce CDC recomandă oamenilor să evite călătoriile, Walensky a spus că datele arată o legătură între creșterea călătoriilor și creșterea numărului de cazuri noi de Covid-19.

”În ceea ce privește călătoriile, iată ce știm: de fiecare dată când există o creștere a numărului călătoriilor, avem o creștere a cazurilor. Știm că multe dintre variantele Covid-19 au apărut în locurile aglomerate, în care oamenii intră în contact”, a mai spus medicul, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT