News

Fără pedeapsa cu moarte pentru autorul atentatului din Boston! Victimele, scandalizate de decizie

01.08.2020 | 16:08
Fara pedeapsa cu moarte pentru autorul atentatului din Boston Victimele scandalizate de decizie
ADVERTISEMENT

Fără pedeapsa cu moarte pentru autorul atentatului din Boston! Aceasta este decizia pe care a luat-o o curte federală de apel din SUA.

Instanța a anulat condamnarea la moarte a lui Djohar Ţarnaiev, 27 de ani, pentru atentatul comis în 2013, la maratonul de la Boston.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, a trimis cazul către un tribunal competent să decidă o nouă sentinţă după un nou proces care se va relua practic de la zero.

Autorul atentatului din Boston scapă de pedeapsa cu moarte!

Vă reamintim că autorul atentatelor, studentul de origine cecenă Djohar Țarnaiev a fost condamnat iniţial la pedeapsa cu moartea după decizia în unanimitate a juriului format din 12 membri.

ADVERTISEMENT

Din păcate, nu mai puţin de trei persoane au fost ucise, inclusiv un copil de 8 ani, şi alte 264 rănite când două bombe artizanale au explodat aproape simultan în mulţime.

Totul s-a întâmplat în apropiere de linia de sosire a maratonului din Boston, pe 15 aprilie 2013. A fost de altfel o zi neagră pentru întreaga țară atunci.

ADVERTISEMENT

Apărarea autorului atentatelor a pledat pentru circumstanţe atenuante. Avocații acestuia au transmis că era sub influenţa fratelui său mai mare Tamerlan, radicalizat.

Acesta din urmă a decedat după patru zile de la atentate, ucis de forțele de securitate într-o urmărire de la periferia capitalei statului Massachusetts.

ADVERTISEMENT

De remarcat că instanța din Boston a anulat doar partea din hotărârea inițială a justiției care se referea la capetele de acuzare pasibile de pedeapsa cu moartea. Cu toate acestea, Djohar Ţarnaiev va rămâne condamnat cel puţin la închisoare pe viaţă.

”Djohar Ţarnaiev va rămâne în închisoare pe viaţă, singura întrebare fiind dacă guvernul îi va pune capăt vieţii prin executare”, au scris cei trei judecători ai instanţei de apel în hotărârea luată.

„Cred că îngrijorarea pe care au avut-o unele familii de la bun început a fost că va veni această zi, de unde ar trebui să retrăiască un alt proces, și nu ar trebui să retrăiască un alt proces”, a fost prima declarație pe care a dat-o primarul orașului Boston, Marty Walsh.

De altfel, Adrianne Haslet, o supraviețuitoare a atentatului, rămasă fără un picior în urma deflagrației, și o voce importantă a celor care au au avut de pătimit a reacționat imediat.

„Sunt atât de supărată de hotărârea instanței federale. Pedeapsa cu moartea ar trebui folosită în acest caz. Acest terorist a recunoscut că a fost vinovat de crime împotriva țării noastre. Este o amenințare pentru noi toți și trebuie să moară.

Nu-mi imaginez comentariile pe care le voi primi acum pentru că mi-am spus părerea. Dar acestea au fost gândurile mele. Nu sunt o femeie ranchiunoasă, sunt o persoană cu creier”, a spus ea.

 

 

ADVERTISEMENT