News

Fără pensii speciale pentru cei condamnați definitiv pentru corupție. Statul român plătește enorm pentru aceste venituri

Persoanele condamnate definitiv pentru corupție rămân fără pensii speciale. Senatul a adoptat inițiativa legislativă.
02.06.2021 | 22:09
Persoanele condamnate definitiv pentru corupție rămân fără pensii speciale. Senatul a adoptat inițiativa legislativă.
ADVERTISEMENT

Magistrații, funcționarii publici, parlamentarii, diplomații, polițiștii și militarii care sunt condamnați definitiv pentru fapte de corupție rămân fără pensie specială. Senatorii au dat miercuri votul final, iar legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

În cazul pensiilor speciale, România cheltuie 9 miliarde de lei pe an care ajung la 9.500 de beneficiari. Pensia specială medie este 9.600 lei pe lună.

ADVERTISEMENT

”Funcționari publici parlamentari, consilieri ai Curții de Conturi, magistrați, polițiști, militari- aceste persoane n-au cum să primească pensii de serviciu, vom elimina toate pensiile speciale”, a precizat Simona Spătaru, senator USR, conform Știrile Pro TV.

Condamnații definitiv pentru corupție rămân fără pensii speciale

„Nu beneficiază de pensia de serviciu personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie.

ADVERTISEMENT

(….) nu beneficiază de pensia de serviciu militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea unei infracţiuni de corupţie dintre cele prevăzute la art. 289-291 din Legea 286/2009 privind Codul penal, dacă infracţiunea a fost săvârşită în calitatea pentru care persoana beneficiază/ar putea beneficia de pensie de serviciu”, se arată în textul adoptat, conform G4Media.

În cazul pensiilor speciale, sunt 9 miliarde de lei pe an care ajung la 9.500 de beneficiari. Pensia specială medie este 9.600 lei pe lună. În schimb, România are, în prezent, aproximativ 4,9 milioane de pensionari din sistemul public pensia medie este de 1.500 de lei.

ADVERTISEMENT

Senatorii au hotărât să elimine veniturile speciale pentru cei condamnați definitiv pentru fapte de corupție. Această inițiativă vine în contextul în care România s-a angajat în fața Comisiei Europene să taie cele 9 miliarde de lei pe an cu care plătește pensiile speciale.

Cel mai devreme, pensiile speciale ar putea fi eliminate parțial abia în toamnă. Discuțiile s-au blocat în pensiile magistraților, unde există decizii ale Curții Constituționale, dar și în pensiile militarilor și polițiștilor. În negocierile pentru planul de reziliență, comisarii de la Bruxelles au cerut reducerea impactului bugetar al acestor venituri.

ADVERTISEMENT

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat, miercuri, iunie, că pensiile speciale vor fi aduse în linie cu contributivitatea, în limita mandatelor date de CCR.

”Eu nu o să recomand niciodată să fie numit cineva la CCR dacă menţine această opinie aberantă că nu se poate umbla la pensiile speciale”, a declarat Ghinea, conform News.ro

„Dacă CCR este un obstacol în reformarea pensiilor specale, atunci trebuie să numim în viitor alţi oameni la CCR care să schimbe această opinie. Este simplu. Deocamdată starea de fapt este că avem aceste decizii ale CCR pe care trebuie să le respectăm. Eu spr ca pe viitor să se schimbe această formulă aberantă prin care se declară un drept constituţional un nivel al pensiei”, a adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT