News

Fără precedent. Cum se țin Slujbele de Florii și de Paște 2020 și cum se ia lumină. Anunțul oficial al Bisericii Ortodoxe

09.04.2020 | 09:44
Fara precedent Cum se tin Slujbele de Florii si de Paste 2020 si cum se ia lumina Anuntul oficial al Bisericii Ortodoxe
ADVERTISEMENT

Starea de urgență decretată în urma pandemiei de coronavirus afectează Slujbele de Florii și de Paște 2020, iar Biserica Ortodoxă a anunțat cum își pot lua credincioșii lumină.

Cum se țin Slujbele de Florii și de Paște 2020 și cum se ia lumină

Conform basilica.ro, Patriarhia Română a făcut câteva precizări cu privire la Slujbele de Florii și de Paște 2020 și a precizat că Sfânta lumină va fi distribuită la cerere, în faţa locuinţelor.

ADVERTISEMENT

Pelerinajul de Florii se suspendă, iar ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie.

De asemenea, în săptămâna Sfintelor Pătimiri, nu se săvârșește slujba Sfântului Maslu de obşte (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

ADVERTISEMENT

”Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie”

”Spovedania şi împărtășirea credincioşilor se pot săvârşi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate”, se arată în anunțul BOR.

Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită ”Paşti”, va fi sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie, şi va fi ambalată igienic în pachete închise.

ADVERTISEMENT

În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile” vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult. Personalul deservent va purta mască şi mănuşi de protecţie.

”Pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de 2 metri”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

ADVERTISEMENT

Credincioșii sunt îndemnați să iaasă la geamuri în noaptea de Înviere

Slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte. Credincioșii, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal ”Hristos a înviat!” și răspunsul ”Adevărat a înviat!”

”În prima zi de Paşti, începând cu ora 06.00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi ‘Paştile’, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti (ouă, cozonac, dulciuri etc.)”, anunță Biserica Ortodoxă.

Tot în prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau ”A doua Înviere”, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioşilor.

ÎPS Teodosie, Ahiepiscopul Tomisului, își dorea ca bisericile să fie deschise în noaptea de Înviere, în ciuda restricțiilor impuse de autorități din cauza pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT