ADVERTISEMENT
News

Fără teste de salivă pentru elevi după începerea școlilor, anunță ministrul Educației

Autor: Andreea Marin | 05.05.2021 | 11:49
Fără teste de salivă pentru elevi după începerea școlilor, anunță ministrul Educației
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu a anunțat că elevii nu vor face teste de salivă. sursa foto: INQUAM/Ilona Andrei

Elevii nu vor face teste de salivă la intrare în sălile de clasă, odată cu începerea școlilor. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Educației, care a recunoscut că a greșit, după ce a văzut analiza INSP privitoare la testele de salivă.

ADVERTISEMENT

Fără teste de salivă în școli, anunță ministrul Educației

Deși a susținut mereu testarea prin orice mijloace a elevilor, acum, după reînceperea școlilor în ziua de miercuri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că s-a răzgândit.

Astfel, el a explicat că materialul Institutului Național de sănătate Publică l-a făcut să se răzgândească și că testele noninvazive trebuie urmate de unele invazive, potrivit Digi24.

„Trebuie să recunosc, chiar dacă am fost un susţinător foarte determinat pentru utilizarea oricăror mijloace de testare în şcoli, în urmă materialului trimis de la INSP, testele noninvazive ar trebui să fie confirmate prin teste antigen rapide, prin teste invazive, mai apoi validate prin PCR”, spune ministrul.

ADVERTISEMENT

Mai mult, ministrul a explicat că astfel de teste nu ar putea fi contabilizate la nivelul general al ratei de infectare, lucru care ar duce la confuzii nedorite.

„Nu prevede posibilitatea contabilizării la nivelul ratei de infectare generală. Sunt nevoit să recunosc că ar putea să genereze o confuzie la nivelul calculului ratei de infectare”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

De ce s-a răzgândit Sorin Cîmpeanu în privința testelor de salivă

Materialul INSP care l-a făcut pe ministru să se răzgândească în privința testării copiilor pentru coronavirus în școli arată că, în cazul în care este vorba despre un test de salivă cu rezultat pozitiv, el trebuie confirmat prin retestare, prin una dintre cele metode. Fie prin metoda Real PCR sau retestare naso-faringiană.

ADVERTISEMENT

Anunțul ministrului Educației vine în contextul în care circa 1,4 milioane de elevi au revenit la școală, miercuri, după o pauză de o lună, când vacanța de primăvară din aprilie a fost prelungită.

Vor merge la școală numai copiii care locuiesc în localități a căror incidență de infectare cu noul coronavirus este mai mică de 1/1000 de locuitori, potrivit rezultatelor din ultimele 14 zile. În celelalte, elevii continuă cursurile online, până la momentul în care numărul de cazuri scade și se pot reîntoarce la școală în format fizic.

ADVERTISEMENT

De pe 10 mai revin pe băncile școali elevii din clase terminale, care susțin examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, indiferent de scenariul localității în care locuiesc.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT