News

Fără vacanțe forțate în valul 5 al pandemiei. Ce a transmis Ministerul Educației după protestul elevilor și părinților 

Fără vacanțe forțate în valul 5 al pandemiei. Ce a transmis Ministerul Educației după protestul elevilor și părinților, protest la care au participat mai multe asociații
03.01.2022 | 23:08
Fara vacante fortatein valul 5 al pandemiei Ce a transmis Ministerul Educatiei dupa protestul elevilor si parintilor
Fără vacanțe forțate în valul 5 al pandemiei. Sursa foto - Alex Nicodim / Mediafax Foto
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației a oferit asigurări Federației Părinților și Aparținătorilor Legali că în valul 5 al pandemiei de coronavirus nu vor mai exista vacanțe forțate pentru elevi.

Cei de la FEPAL au transmis însă că nu au primit informații despre alte măsuri adiționale pentru stabilizarea și accesibilizarea învățării online.

ADVERTISEMENT

Fără vacanțe forțate în valul cinci al pandemiei

Informațiile au fost primite în urma protestului din fața Ministerului Educației, la care au participat reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București și Ilfov, Federației Părinților și Aparținătorilor Legali și grupului civic “Părinții cer schimbare”.

De altfel, numeroase federații și asociații au scos în evidență problemele cu care se confruntă sistemul de Educație.

ADVERTISEMENT

Aceștia au transmis că testarea elevilor, structura anului școlar, lipsa transportului gratuit și lipsa mijloacelor pentru învățarea online reprezintă adevărate sincope ale sistemului.

Edupedu a notat că, în cele din urmă, reprezentanții protestatarilor au fost chemați la discuții cu doi secretari de stat în minister, Sorin Ion și Florian Lixandru, și consilierul ministrului Educației, Radu Szekely

ADVERTISEMENT

La final, Corina Atanasiu, reprezentanta FEPAL, a declarat că s-a discutat despre testarea și siguranța elevilor în școli și despre vacanța forțată din noiembrie, care ”nu a ținut cont de nicio regulă”

Totodată, reprezentanta elevilor din Constanța a explicat că nu a fost rezolvată problema transportului elevilor. ”Domnii secretari de stat nu au un răspuns, nu știu ce se întâmplă cu elevii navetiști care sunt nevoiți să cheltuie în anumite cazuri chiar și 500 de lei pentru a ajunge la școală”, a spus aceasta.

ADVERTISEMENT

”Concluzia discuției este că nu este vina nimănui ce se întâmplă în educație și că nu se poate face nimic pe loc, deși vorbim de anumite probleme care persistă și din anul 2016. (…)

ADVERTISEMENT

Ne-am fi dorit ca toate doleanțele noastre până la urmă să se materializeze curând, în următoarea lună, în următoarele luni, având în vedere că pe majoritatea le-am semnalat de câteva luni de zile, de câțiva ani de zile chiar.

Noile planuri cadru care ar trebui să fie adoptate de ani de zile, în continuare se dorește adoptarea lor în 2023, ceea ce considerăm că este cel puțin strigător la cer

Cu privire la transportul elevilor, am discutat despre faptul că nu au fost asigurate sume de la bugetul de stat în acest sens și răspunsul a fost unul simplu, faptul că trebuie discutat cu direcția economică a Ministerului Educației.

Domnii secretari de stat nu au un răspuns, nu știu ce se întâmplă cu elevii navetiști care sunt nevoiți să cheltuie în anumite cazuri chiar și 500 de lei pentru a ajunge la școală.

Și aparent, domnii secretari de stat nu știu care este situația cu privire la respectarea legii în teritoriu până la urmă, pentru că vorbim de o încălcare a legii, având în vedere faptul că legea educației stipulează clar că elevii au dreptul la transport de stat gratuit.

Ne-am fi dorit ca în urma acestei discuții (…) ca la următoarea rectificare bugetară vor fi asigurate aceste sume, însă răspunsul a fost din punctul nostru de vedere unul dezamăgitor, și anume: ”Vom discuta cu direcția economică”, după ce noi am semnalat prin multiple adrese și petiții această problemă, în mai multe discuții, având proteste de peste un an de zile cu privire la acest subiect”. (…)

Considerăm într-adevăr că elevii nu reprezintă o prioritate în educație, tocmai de asta ne aflăm și astăzi aici, ne-am aflat în trecut și aici și din păcate, ne vom afla și în viitor”, a declarat Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS