Stiri sportive

Fără victorie, nu prindem barajul nici de pe locul 2!

Marea speranţă a României este aceea de a prinde locul 2 în Grupa D, pentru a juca barajul de calificare la Cupa Mondială din 2014. Atenţie, însă: locul 2 nu ne va garanta prezenţa la baraj!...
04.09.2013 | 23:15
Fara victorie nu prindem barajul nici de pe locul 2
ADVERTISEMENT

Marea speranţă a României este aceea de a prinde locul 2 în Grupa D, pentru a juca barajul de calificare la Cupa Mondială din 2014. Atenţie, însă: locul 2 nu ne va garanta prezenţa la baraj! Sistemul de calificare ne obligă să avem şi un punctaj suficient de bun în grupă. Asta înseamnă să obţinem cel puţin o victorie în „dubla” cu Ungaria şi Turcia.

Europei i-au fost alocate 13 locuri la CM 2014. Cele 53 de echipe au fost împărţite în 9 grupe (una de 5 formaţii, celelalte de cîte 6). Cîştigătoarele celor 9 grupe se vor califica direct, iar 8 dintre echipele clasate pe locul 2 vor disputa un baraj tur-retur, învingătoarele adjudecîndu-şi ultimele patru bilete pentru Brazilia.

ADVERTISEMENT

Aici apare pericolul: o echipă clasată pe locul 2 în grupa sa, cea cu punctajul cel mai slab, nu va prinde barajul de calificare! Acea echipă ar putea fi chiar România, în caz că va încheia pe locul 2, dar cu o linie de clasament modestă.

Ce înseamnă asta? De exemplu, să scoatem doar un punct sau două din „dubla” cu Ungaria şi cu Turcia. Prin jocul rezultatelor, am putea prinde locul 2 şi în acest caz, dar am rata prezenţa la baraj, mai ales că avem un golaveraj slab, chiar negativ (prin radierea victoriilor cu Andorra).

ADVERTISEMENT

Aruncînd o privire peste celelalte opt grupe, se desprinde o concluzie: pentru a avea şanse ca, de pe locul 2, să prindem barajul, ne trebuie cel puţin trei puncte din următoarele două confruntări. Asta înseamnă să batem fie Ungaria, fie Turcia.

Precizare: în clasamentul special al echipelor de pe locul 2, vor fi luate în calcul doar punctele obţinute în disputele cu formaţiile clasate pe locurile 1, 3, 4 şi 5. Rezultatele cu echipa de pe locul 6 (acolo unde aceasta există) vor fi radiate.

ADVERTISEMENT

Şi acum, să vedem cu cine ne batem, indirect, pentru a prinde barajul.

În Grupa A, două echipe merg „ceas”: Belgia şi Croaţia. Singura miză este calificarea directă (de pe locul 1), poziţia secundă asigurînd prezenţa la barajul de calificare. Belgia (19 puncte în 7 de meciuri) este favorită, Croaţia (16 puncte în şapte partide) va juca probabil barajul.

Grupa B, în care toate echipele au disputat cîte şase partide, are o situaţie complicată. În spatele liderului autoritar, Italia (14 puncte), se zbat să prindă locul 2 Bulgaria (10 puncte), Cehia (9) şi Danemarca (6). Din bătălia lor ar putea rezulta un loc 2 cu punctaj mic, care să nu prindă barajul. Iată o grupă din care ne-ar putea veni salvarea!

ADVERTISEMENT

În Grupa C, grupă dominată de Germania, pentru locul 2 se bat trei echipe: Austria, Suedia şi Irlanda. Toate au cîte 11 puncte după şase meciuri, iar formaţia care va prinde locul 2 va avea suficiente puncte încît să joace barajul da calificare.

În Grupa D, după şase etape, se desprind două concluzii: Olanda defilează (18 puncte din 18 posibile), iar Ungaria (11), România (10) şi Turcia (7) îşi vor disputa locul 2.

Grupa E, dominată de Elveţia (14 puncte), este a doua grupă care ne oferă speranţe de a prinde barajul. Pentru poziţia secundă se bat patru echipe, toate cu un parcurs şchiop în cele şase runde disputate: Albania (10 puncte), Islanda (9), Norvegia (8) şi Slovenia (6).

În Grupa F se dă o bătălie în trei: Portugalia (14 puncte), Rusia (12) şi Israel (11), cu precizarea că lusitanii au disputat şapte partide, iar adversarii lor şase. Punctajul ridicat oferă locului 2 din această grupă şanse mari de a prinde barajul de calificare.

Grupa G a fost monopolizată de două echipe: Bosnia-Herţegovina (16 puncte) şi Grecia (13). Miza e calificarea directă, ocupanta locului 2 va prinde sigur barajul.

Grupa H are un lider surprinzător: Muntenegru (14 puncte în 7 partide). Bătălia este însă departe de a fi fost tranţată. Ex-iugoslavii se bat cu trei echipe care, după 6 jocuri, stau la pîndă: Anglia (12 puncte), Ucraina (11) şi Polonia (9). Oricare dintre cele patru formaţii ar încheia pe locul 2, va avea un punctaj care-i va da şanse mari să ajungă la baraj.

În Grupa I, Spania (11 puncte) şi Franţa (10) s-au desprins previzibil după cinci partide. Una se va califica direct, cealaltă va prinde sigur barajul.

În concluzie, dacă vom încheia pe locul 2 în Grupa D, dar cu un punctaj modest, salvarea ne-ar putea veni fie de la Grupa B (Bulgaria – Cehia – Danemarca), fie de la Grupa E (Albania – Islanda – Norvegia – Slovenia). Grupa noastră (Ungaria – România – Turcia) este a treia în pericol de a nu trimite echipă la baraj.

ADVERTISEMENT