Life

Fasole cu ciolan, rețeta perfectă pentru 1 Decembrie. Secretul ca să iasă delicioasă

Românii s-au obișnuit ca de 1 Decembrie să mănânce un preparat delicios. Fasole cu ciolan. Este o rețetă destul de simplă, dar trebuie să știți câteva trucuri.
30.11.2021 | 23:38
Fasole cu ciolan reteta perfecta pentru 1 Decembrie Secretul ca sa iasa delicioasa
Fasole cu ciolan, rețeta perfectă pentru 1 Decembrie. Sursă foto: ideideretete.net
ADVERTISEMENT

În ultimii ani a devenit o tradiție ca de 1 Decembrie românii să mănânce fasole cu ciolan afumat.

Este o rețetă destul de simplă și nu petreceți prea mult timp în bucătărie.

Există însă câteva secrete pe care trebuie să le cunoașteți pentru a pregăti acest preparat delicios.

ADVERTISEMENT

Fasole cu ciolan, rețeta perfectă pentru 1 Decembrie. Secretul ca să iasă delicioasă

A devenit deja o modă ca de 1 Decembrie fasolea cu ciolan afumat să nu lipsească din meniul românilor indiferent de regiune. Acest preparat se gătește relativ ușor. Trebuie să știți că există câteva trucuri pentru ca acest fel de mâncare să aibă un gust desăvârșit.

Fasolea trebuie aleasă cu grijă. Este recomandat să folosiți fasolea cu bob mic, aceasta fiind mai dulce. Nu uitați! Se lasă la înmuiat peste noapte. Astfel, se va fierbe mult mai repede. Prima apă în care se fierbe fasolea trebuie schimbată. Se poate adăuga în ea o linguriță de bicarbonat și astfel nu veți avea probleme cu stomacul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, această mâncare trebuie să fiarbă la foc mic.

Ingrediente

500 g fasole

ciolan afumat

2 linguri ulei

2 cepe

2-3 morcovi

1 păstârnac (dacă doriți)

1 ardei gras (dacă doriți)

1-2 linguri bulion

sare, piper

boia iute / dulce

foi de dafin

Cum se prepară mâncarea de fasole cu ciolan afumat

Se pune fasolea la fiert într-o oală încăpătoare (după ce a fost lăsată în apă rece peste noapte). Ciolanul se pârlește, apoi se pune într-o altă oală cu apă rece (cât să-l acopere). Se fierbe la foc iute aproximativ trei ore. Apa trebuie completată mereu când scade. Se poate folosi și oala sub presiune și atunci ciolanul se fierbe în doar o oră.

Ciolanul se scoate din oală, se dezosează și se taie carnea bucăți. Nu aruncați apa în care a fiert.

ADVERTISEMENT

Fasolea se fierbe 20 de minute, după care se aruncă apa. Se înlocuiește cu apa în care a fiert ciolanul și se dă la fiert. Se mai completează cu apă dacă este cazul și se lasă pe foc o oră.

Se curăță legumele și se taie cubulețe. Morcovii se pot tăia rondele. Într-o tigaie se pune ulei și se călesc legumele. Se adaugă și puțină sare.

ADVERTISEMENT

Pasta de roșii se pune într-un castron și se amestecă cu 2 polonice de zeamă de la ciolan. Acest sos se toarnă peste legumele călite. Se adaugă dafin, boia și se fierbe totul câteva minute.

Amestecul de legume se pune peste boabele de fasole. Se adaugă și bucățile de carne afumată și puțin piper. Gustați și vedeți dacă trebuie să mai adăugați sare.

Mâncarea se mai fierbe aproximativ 50-60 de minute la foc mic. Fasolea cu ciolan afumat se servește cu murături.

ADVERTISEMENT