Fotbal intern

Dinamo se putea bate la titlu! Vinovatul? Cristi Borcea! “Dacă nu erau datorii, trăgeam la locul 1 cu Negoiţă patron”

Una dintre primele mutări pe care Ionuţ Negoiţă le-a operat în momentul în care a devenit patron la Dinamo a fost numirea lui Cristi Bobar pe postul de director sportiv. Decizia a fost...
04.05.2014 | 12:18
Dinamo se putea bate la titlu Vinovatul Cristi Borcea Daca nu erau datorii trageam la locul 1 cu Negoita patron
ADVERTISEMENT

Una dintre primele mutări pe care Ionuţ Negoiţă le-a operat în momentul în care a devenit patron la Dinamo a fost numirea lui Cristi Bobar pe postul de director sportiv. Decizia a fost surprinzătoare pentru toată lumea, cu atît mai mult cu cît el a fost înscăunat în locul lui Tică Dănilescu, care a ocupat acest post în “Ştefan cel Mare” mai bine de un deceniu. FANATIK.RO a conturat un portret complet al conducătorului dinamovist despre care puţini ştiu că a jucat fotbal la nivel profesionist, fiind coleg de generaţie cu multe nume cunoscute din fotbalul românesc.

“Leat” cu Deac şi Rada

Bobar a început fotbalul în oraşul natal, la Reşiţa, pe cînd abia împlinise 7 ani. Tot junioratul l-a făcut în Banat, iar după fix un deceniu a făcut pasul spre unul dintre cele care ar fi trebuit să fie izvoarele de talente ale fotbalului românesc: Şcoala de Fotbal Gică Popescu. Calităţile l-au recomandat pentru postul de mijlocaş la închidere, acolo unde a jucat tot timpul. Cînd l-au considerat suficient de şlefuit, l-au luat la Dej conducătorii Unirii, pe atunci în Liga 3. Cristi avea doar 19 ani. “Iniţial am jucat în liga a treia, dar am promovat în eşalonul secund, pentru că echipa era bunicică. Am fost coleg inclusiv cu Cipri Deac”, rememorează Bobar, care în vremea junioratului a făcut parte din aceeaşi generaţie şi cu foştii rapidişti Ionuţ Rada şi Ionuţ Stancu.

ADVERTISEMENT

La 20 de ani, la un pas de Liga 1, la 23 s-a lăsat!

Imediat a venit şi o ofertă din prima ligă, unde Bobar ar fi putut debuta la 20 de ani. “Jean Pădureanu m-a vrut foarte mult la Bistriţa, dar pînă la urmă am ajuns la UTA şi am jucat în liga a doua”, îşi continuă oficialul dinamovist povestea pentru FANATIK.RO. Transferul la un nume totuşi mare al fotbalului românesc a însemnat începutul sfîrşitului pentru cariera de jucător a lui Cristi. “Jucam puţin la UTA şi eram supărat, credeam că antrenorul are ceva cu mine. Acum nu mai cred asta, m-am maturizat. Aveam nişte probleme la coloană şi medicii mi-au explicat că nu pot juca la nivel înalt, aşa că la 23 de ani am renunţat. Am mai evoluat puţin pe-acasă, pe la Reşiţa, dar atît. Mi-am dorit mult să ajung fotbalist, dar nu am vrut să risc să mă operez şi m-am îndreptat spre conducerea administrativă”, explică Bobar.

Chivorchian îi este mentor

Conştient de problemele de sănătate, actualul director sportiv din “Groapă” a avut grijă să-şi asigure viitorul, astfel încît s-a dedicat şi studiilor în perioada în care era încă jucător activ. “Am făcut la Cluj-Napoca facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde am studiat doar fotbal. Mereu mi-a plăcut să învăţ cît mai multe lucruri de genul ăsta. Am şi master, dar şi un curs care este recunoscut în toată Europa şi pe care la noi l-au absolvit puţini conducători. Doar Gheorghe Chivorchian îmi vine în minte ca exemplu”, a spus oficialul. De actualul secretar general al FRF îl leagă o relaţie mai specială, avînd în vedere că au colaborat pe vremea în care Bobar se afla în conducerea clubului reşiţean, iar Chivorchian conducea Politehnica Timişoara.

ADVERTISEMENT

A creat echipa din Reşiţa!

De numele lui Bobar se leagă şi actuala formaţie din Reşiţa, Metalul, care este creaţia sa. “La scurt timp după ce m-am lăsat, am fost numit director executiv la Reşiţa, dar acolo nu rămăsese decît un centru de copii şi juniori. Echipa dispăruse, nu juca nicăieri. Eu am convins autorităţile locale să reînscrie o formaţie în eşalonul al treilea şi de acolo a început ascensiunea Metalului”, explică directorul din “Ştefan cel Mare”. Au urmat două mandate în Comitetul Executiv al FRF, de cîte doi ani, acolo unde l-a cunoscut pe Cristi Borcea, care între timp i-a devenit naş.

Cel mai tînăr membru din istoria Comitetului Executiv!

Contrar unor speculaţii, fostul acţionar dinamovist nu are nicio legătură cu numirea actualului oficial în cadrul conducerii din “Ştefan cel Mare”. “Am mai auzit discuţii pe tema asta, dar n-au nicio logică. Păi dacă domnul Borcea voia să mă aducă la Dinamo, o făcea cînd era el în conducere, nu e normal? Domnii Anghelache şi Negoiţă au vrut să mă aducă şi la Iaşi la un moment dat, dar nu s-a mai concretizat. Eu am ajuns pe munca mea aici. Gîndiţi-vă că sînt cel mai tînăr membru din istoria Comitetului Executiv. Aveam 25 de ani cînd am ajuns acolo “, şi-a amintit Cristi Bobar pentru FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT

“Telefonul meu e mereu deschis pentru fotbalişti!”

La cinci ani de la momentul evocat mai sus, pentru Bobar a venit apogeul carierei: numirea în funcţie la Dinamo, chiar în preajma împlinirii a 30 de ani. Un moment cu atît mai important cu cît oficialul este născut în aceeaşi zi cu clubul din “Ştefan cel Mare”, 14 mai! Diferă, evident, anii. Cu 35. 1983 faţă de 1948. Recunoaşte: “Este o mare onoare pentru mine că sînt aici şi că am ocazia să lucrez la un club cu o asemenea tradiţie în fotbalul românesc!”.

În foarte scurt timp, Cristi a reuşit să devină puntea de legătură perfectă între echipă şi conducerea administrativă, fiind unul dintre cei mai apropiaţi şefi de fotbalişti, alături de directorul general, Ionel Dănciulescu. Situaţia este explicată chiar de el: “Ei ştiu mai bine cum mă vede fiecare dintre ei, cum mă consideră, dar toţi ştiu că la orice oră din zi sau din noapte telefonul meu este deschis pentru ei, cu absolut orice problemă îi ajut dacă pot, pentru că aşa este normal”.

ADVERTISEMENT

“Dacă nu erau datorii, ne băteam la titlu cu Negoiţă patron”

Despre situaţia atît de comentată, chiar controversată de la Dinamo, Cristi Bobar a ţinut să lămurească actuala politică a clubului: Domnului Negoiţă îi este greu, fiindcă a preluat totul cu datorii uriaşe. În contextul ăsta, locul pe care sîntem este foarte bun, fiindcă acesta a fost şi obiectivul trasat. Dar vă asigur că dacă situaţia financiară nu era atît de grea şi domnul Negoiţă prelua clubul de la zero, Dinamo se bătea anul ăsta la titlu! Eu respect foarte mult oamenii care bagă bani în fotbal şi consider că asta trebuie să facă toată lumea! Gîndiţi-vă că la noi joacă titulari mulţi fotbalişti sub 20 de ani, vîrstă la care nu ţi se dă, poate, şansă nici în liga a treia. Drept dovadă, golurile victoriei cu Astra au fost marcate de Rotariu şi Şerban, ambii de 18 ani. Mulţi dintre fotbaliştii noştri pot juca fără probleme în campionatele din străinătate”.

L-a “descoperit” pe Flavius Stoican

Pe lîngă legătura cu jucătorii, Bobar are o relaţie specială şi cu tehnicianul Flavius Stoican, alături de care a mai lucrat şi în trecut. “Atunci cînd eram conducător la Reşiţa, eu l-am adus pe Flavius la echipă, pentru că am văzut că are potenţial de antrenor adevărat, bun. Dacă eşti cunoscător, n-ai cum să nu vezi chestia asta la el. Mă bucur enorm că lucrăm iar împreună, fiindcă se vede cît de profesionist este şi cît de mult fotbal ştie”, a mărturisit directorul sportiv al bucureştenilor. Jobul de la Dinamo a însemnat depărtarea de familie, dar Bobar nu regretă deloc acest fapt, cu toate că îi vede destul de rar pe cei dragi: “Pe mine nu mă leagă nimic de Bucureşti în afară de Dinamo. Pe vremea în care eram în Comitetul Executiv veneam rar şi stăteam cîteva zile, acum e altceva. Mai vine soţia din cînd în cînd, dar ea nu s-a mutat aici”.

Se respectă cu Meme Stoica

Bobar nu a vrut să facă referire la incidentele pe care le-a avut cu Laurenţiu Reghecampf sau cu alte persoane din conducerea Stelei, dar a ţinut să menţioneze că nu poartă pică nimănui. “Nu îmi plac polemicile şi nu port ranchiună nimănui, dar este normal să apăr clubul pentru care lucrez. Este vorba despre munca mea şi a tuturor celorlalţi. Cu Meme Stoica, de exemplu, chiar am o relaţie excelentă. Vorbeam cu el de fiecare dată cînd ne întîlneam, ne înţelegem bine, aşa cum şi este normal”, a încheiat conducătorul “cîinilor” dezvăluirile pentru FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT