News

Favipiravir va fi disponibil în farmacii, după ce Ministerul Sănătății a modificat protocolul de tratament pentru Covid-19

Ministerul Sănătății a modificat protocolul de tratament pentru infecția cu coronavirus. Favipiravir va putea fi cumpărat din farmacii, după o lungă perioadă în care el nu se găsea.
14.01.2022 | 15:10
Favipiravir va fi disponibil in farmacii dupa ce Ministerul Sanatatii a modificat protocolul de tratament pentru Covid19
ADVERTISEMENT

Favipiravir era disponibil în spitale, iar apoi el a fost aprobat și pentru a putea fi cumpărat din farmacii, dar tot nu se găsea.

Acum, medicamentul va fi disponibil în farmacii, dar doar cu prescripție.

De asemenea, medicii de familie vor putea să îl recomande bolnavilor, dar ei îi pot lua și din ambulatorii.

ADVERTISEMENT

Modificări privind tratamentul de Covid. Favipiravir va putea fi găsit în faramcii cât de curând

Totul după ce Ministerul Sănătății a decis să modifice Protocolul de tratament al infecției cu SARS-CoV-2.

Astfel, într-un comunicat de presă, instituția precizează că modificarea are ca scop creșterea accesibilității pacienților la tratament.

ADVERTISEMENT

„Ministerul Sănătății a modificat Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2. Schimbările vizează creșterea accesibilității pacientului la tratament precoce în ambulatoriu”, a precizat ministerul.

Aceeași sursă mai precizează și că medicația antivirală va putea fi prescrisă în ambulatorii, de către orice tip de medic, iar dintre acestea face parte inclusiv Favipiravir.

ADVERTISEMENT

Decizia a fost deja publicată și în Monitorul Oficial.

„Conform modificărilor, medicația antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienții infectați cu SARS-Cov-2.

Unul dintre medicamente, respectiv Favipiravir, va putea fi eliberat, în viitor, în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripție medicală.

ADVERTISEMENT

Ordinul pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 este publicat în MO nr. 40 din 13.01.2022”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

Favipiravir a strânit o întreagă dezbatere

În centrul acestui medicament și pe baza acestui subiect au fost o mulțime de contradicții. În timp ce protocolul Ministerului Sănătății arăta că Favipiravirul poate fi prescris, acest lucru nu avea cum să se întâmple din moment ce el era de negăsit în farmacii.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, medicul Sanda Alexiu preciza că ea însăși a folosit medicamentul atunci când s-a îmbolnăvit de Covid, iar efectele au fost foarte bune.

Abia acum va fi disponibil acest medicament și în farmacii, iar românii care îl au prescris de la medic ar trebui să îl poată achiziționa fără probleme.

Totodată, bolnavii de coronavirus se pot prezenta la ambulatorii fără bilet de trimitere și acolo ei pot primi în mod gratuit medicamentele decare au nevoie.

În schimb, ei trebuie să dovedească printr-un test că au, într-adevăr, coronavirus.

ADVERTISEMENT