Fotbal international

Favorita statisticienilor la câștigarea UCL, după trei etape. Juventus și Cristiano Ronaldo nu sunt în top 10!

05.11.2020 | 17:44
Favorita statisticienilor la castigarea UCL dupa trei etape Juventus si Cristiano Ronaldo nu sunt in top 10
ADVERTISEMENT

Au trecut deja trei etape din grupele Ligii Campionilor, iar statistica o dă drept favorită principală la câștigarea trofeului pe campioana en-titre, Bayern Munchen. Cristiano Ronaldo și Juventus nu sunt printre principalele zece favorite! 

Din Top 10 nu lipsesc, în schimb, nume precum Manchester City, Barcelona, Real Madrid sau PSG, însă există și prezențe surprinzătoare, precum Borussia Dortmund, RB Leipzig sau Chelsea.

ADVERTISEMENT

Juventus este cotată cu aceleași șanse câte are și rivala Internazionale Milano. Manchester United are șanse mai bune decât trupa lui Andrea Pirlo, iar cel mai slab stau ungurii de la Ferencvaros.

Juventus și Cristiano Ronaldo, din nou fără șanse la trofeu?

Americanii de la FiveThirtyEight, o platformă specializată în analize statistice, au realizat prognoza UCL la jumătatea fazei grupelor. După trei partide, nemții de la Bayern Munchen sunt cotați cu șanse bune să își păstreze trofeul. Echipa lui Hansi Flick are, în acest moment, o șansă de 26% să câștige din nou trofeul UCL și de 40% să ajungă în finală.

ADVERTISEMENT

Următoarele favorite sunt Manchester City, cu 17%, Barcelona, cu 10% și Liverpool, cu 7%. Surprinde absența din top 10 a lui Juventus. Clubul lui Cristiano Ronaldo este cotat cu o șansă de doar 2%, la fel ca rivala Inter Milano sau spaniolii de la FC Sevilla.

Sursa foto: Captură FiveThirtyEight

Deși statistica nu îi dă prea multe șanse lui Juventus, trupa din Torino a început bine faza grupelor și are 6 puncte după trei partide. Singura înfrângere a fost cea de pe teren propriu, cu FC Barcelona. În condițiile în care de la acel meci a lipsit Cristiano Ronaldo, iar Juve și-a câștigat deplasările cu echipele mai slab cotate din grupă, italienii nu au foarte multe motive de îngrijorare și sunt destul de siguri de calificarea în fazele superioare ale competiției.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, statistica le surâde unor cluburi precum RB Leipzig, Chelsea sau Borussia Dortmund. Leipzig are șanse de 3% să câștige competiția, al fel ca Manchester United, în vreme ce londonezii lui Frank lampard sunt cotați cu 4%, la fel ca Atletico Madrid și PSG. Nemții de la Dortmund au 6% șanse, mai mult decât Real Madrid, cotată cu o șansă de 5%. Așadar, așa arată top 10:

  1. Bayern Munchen – 26% șanse să câștige finala, 40% șanse să o joace
  2. Manchester City – 17% șanse să câștige finala, 30% șanse să o joace
  3. FC Barcelona – 10% șanse să câștige finala, 21% șanse să o joace
  4. Liverpool – 7% șanse să câștige finala, 16% șanse să o joace
  5. Borussia Dortmund – 6% șanse să câștige finala, 13% șanse să o joace
  6. Real Madrid – 5% șanse să câștige finala, 11% șanse să o joace
  7. Chelsea – 4% șanse să câștige finala, 10% șanse să o joace
  8. PSG – 4% șanse să câștige finala, 9% șanse să o joace
  9. Atletico Madrid – 4% șanse să câștige finala, 8% șanse să o joace
  10. RB Leipzig – 3% șanse să câștige finala, 7% șanse să o joace
ADVERTISEMENT

Cum stau Mircea Lucescu și Dinamo Kiev: șanse infime să meargă mai departe

În mod deloc surprinzător, Dinamo Kiev nu are nici cea mai mică șansă la trofeu, iar o eventuală calificare în runda 16-imilor este cotată cu o șansă de doar 2%. Aceleași șanse să treacă de grupe le au și Rennes, Lokomotiv Moscova, Krasnodar și Bașakșehir.

Sunt cotate cu șanse de sub 1% să întoarcă lucrurile în favoarea lor și să se califice din faza grupelor cluburile Olympique Marseille, Midtjylland și Ferencvaros. Mai păstrează șanse bune de calificare  Lazio (63%), Ajax (61%) și Borrussia Monchengladbach (66%).

Dinamo Kiev are un singur punct după primele trei meciuri disputate în grupa G. Ucrainienii au pierdut scor 0-2 cu Juventus și 1-2 cu Barcelona, în vreme ce contra lui Ferencvaros au scos doar un egal în Ungaria, după ce au condus cu 2-0. Obiectivul realist al lui Mircea Lucescu este, în acest moment, calificarea în Europa League de pe locul 3.

ADVERTISEMENT