Sport

Barcelona iese la atac în scandalul de corupție în care este implicată. „Catalanii” cer oficial demisia președintelui La Liga

Barcelona contraatacă în scandalul de corupție. Clubul „blaugrana” cere oficial demisia din funcție a președintelui La Liga.
03.04.2023 | 17:38
Barcelona iese la atac in scandalul de coruptie in care este implicata Catalanii cer oficial demisia presedintelui La Liga
Barcelona cere oficial demisia lui Javier Tebas, președintele La Liga. Foto: goal.com.
ADVERTISEMENT
03-04-2023
15:00

Barcelona cere demisia lui Javier Tebas, președintele La Liga

Cazul de corupție în care este implicată Barcelona ia amploare. „Catalanii” au emis un comunicat oficial prin care cer demisia din funcție a lui Javier Tebas, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal din Spania. În vârstă de 60 de ani, Tebas este un cunoscut contestatar al echipei pregătite de Xavi. După ce a anulat înregistrarea lui Gavi în La Liga și a avut o atitudine critică față de gestionarea fairplay-ului financiar de către „catalani”, Javier Tebas a luat cuvântul și în „cazul Negreira”. 

Liderul din La Liga este acuzat că ar fi trimis plăți de 6,7 milioane de euro către un fost vicepreședinte al Comitetului Tehnic al Arbitrilor. Javier Tebas ar fi dat explicații despre posibilele legături dintre José María Enríquez Negreira și Barcelona și ar fi adus dovezi false împotriva formației „blaugrana”, potrivit La Vanguardia. Președintele La Liga ar fi trimis către procurori un document ce făcea referire la Josep Maria Bartomeu și Sandro Rossel, doi foști președinți ai Barcelonei, implicați într-un alt scandal de corupție. 

După ce a anunțat că documentul este scris de mână și găsit la casa unui fost director al Barcelonei, Javier Tebas a cerut ca verificarea probelor să fie făcută cât mai rapid pentru a putea pedepsi Barcelona. Totuși, actele s-au dovedit a fi false arată sursa menționată. Astfel, clubul de pe Camp Nou a cerut demisia lui Javier Tebas printr-un comunicat oficial. 

„Știrea pe care o publică astăzi ‘La Vanguardia’ este atât de gravă încât ar trebui să alerteze toate cluburile LaLiga, din cauza unor practici care nu se potrivesc cu funcțiile care sunt atribuite președintelui LaLiga. Din demnitate și respect pentru președinția LaLiga, domnul Tebas ar trebui să își dea demisia din funcție”, se arată în comunicatul emis de FC Barcelona, citat de sport.es.

După ce s-a descoperit că acuzațiile inițiate de Javier Tebas sunt false, președintele La Liga a mărturisit că a vrut doar să pună în lumină posibilele relații dintre foștii oficiali ai Barcelonei și dosarul de corupție cu care se confruntă clubul de pe Camp Nou. 

„La Liga nu are nicio intenție speculativă și nici scrisoarea nu implică acuzații specifice împotriva nimănui. Noi am considerat că numele și prenumele apărute în scrisoarea scrisă de mână puteau coincide cu numele și prenumele anumitor foști președinți de la FC Barcelona”, a spus Javier Tebas, conform La Vanguardia. 

Prin intermediul firmei Dasnil 95, José María Enríquez Negreira, fostul ”vice” al Comisiei Tehnice a Arbitrilor, ar fi primit aproape 7 milioane de euro în perioada 2001-2018. Cazul a stârnit vâlvă nu doar în Spania, unde este anchetat de către procurori, ci și la nivel continental.

Parchetul vorbește în raportul său despre recomandările cu care Negreira ar fi putut-o ajuta pe FC Barcelona

Discuțiile pe marginea ”Cazului Negreira” sunt extrem de aprinse. Și, zi de zi, pe măsură ce apar noi informații, speța este întoarsă pe toate fețele de către oficiali, jurnaliști sau fani.

ADVERTISEMENT

Mai mult, forul european a anunțat că va investiga acest caz, iar dacă Barcelona este găsită vinovată ar putea fi exclusă din cupele europene. ”UEFA deschide o anchetă în ‘cazul Negreira’ în care este implicată Barcelona. În conformitate cu articolul 31.4.

Inspectorii de etică și disciplină UEFA vor efectua o investigație privind o posibilă încălcare a cadrului legal al UEFA”, a anunțat jurnalistul Fabrizio Romano.

ADVERTISEMENT

Până acum, din documentele publicate de presa spaniolă, nu există vreo probă legată de favoruri de arbitraj. Au fost găsite doar rapoarte privind cavalerii fluierului care urmau să conducă meciurile catalanilor.

De altfel, Parchetul, în documentul prin care a făcut plângere penală, recunoaște acest lucru. Cu toate acestea, subliniază unele dintre „favorurile” pe care Enríquez Negreira le-ar fi putut face Barcelonei.

ADVERTISEMENT

Cu mențiunea că și-n cazul acestora va cerceta dacă au existat cu adevărat. Și doar după aceea se va decide în ce măsură clubul catalan este pasibil de sancțiuni. Sportive sau penale.

Astfel, potrivit ”Marca”, acele favoruri sau recomandări, așa cum le descrie Parchetul, se pot concentra asupra aspectelor fotbalistice în care CTA putea interveni sau avea influență.

ADVERTISEMENT

Posibilele spețe în care putea interveni Negreira

  • Creșterea numărului de licențe pentru a permite ca echipele să aibă dreptul la peste 25 de jucători în fiecare sezon.
  • Comitetul de Competiție (responsabil pentru sancțiunile jucătorilor) să nu fie alcătuit în întregime din judecători din Madrid.
  • Responsabil cu relațiile instituționale cu Federația.
  • Recomandări legate de situațiile în care se poate face apel pentru cartonașe galbene sau roșii. Desigur, pentru că decizia arbitrului ar putea fi discutabilă din punct de vedere tehnic.
  • Informarea sau consilierea oricărei vizite instituționale din partea RFEF sau CTA pentru ca Barcelona să mențină bune relații instituționale.
  • Informări despre disensiunile dintre Federație și Liga Profesionistă. Dar și descrierea candidaților la președinția LFP (Liga de Fútbol Profesional).
ADVERTISEMENT