Nicolae Dobrin este considerat de multe persoane din lumea sportului dreptul unul dintre cei mai mari jucători din istoria fotbalului românesc. „Gâscanul” nu impresiona doar prin calitățile arătate pe teren, ci și prin ingeniozitatea sa. Andrei Vochin a povestit un meci câștigat de FC Argeș prin inspirația fostului atacant. În acest an se vor face 18 ani de la decesul „Prințului din Trivale”.
În cadrul „Oldies but Goldies”, Andrei Vochin a povestit cum FC Argeș s-a calificat în semifinala Cupei în 1970. Scorul era egal după minutele regulamentare, iar loviturile de departajare nu erau încă introduse în România, astfel că echipele trebuiau să dea cu banul. La acel moment, Nicolae Dobrin a avut inspirația de a-i chema pe coechipieri și de a sărbători înainte ca banul să cadă, astfel că până în ziua de azi nu se știe pe ce parte a căzut, dar cert e că FC Argeș s-a calificat mai departe în competiție.
„Genialitatea lui Dobrin pe care o arăta în teren se manifesta și în afara jocului. Este un meci de care lumea nu știe, dar care a fost rezolvat de Dobrin printr-o altă metodă.
Era un sfert de finală de Cupa României disputat în 1970. A fost după ce s-a terminat Campionatul Mondial, pentru că echipa națională a fost prezentă, iar competițiile interne s-au oprit cât România a fost acolo.
Se joacă un sfert de Cupă FC Argeș – Farul Constanța. Pe vremea aceea se jucau tur-retur faza aceasta a Cupei, dar atunci nu mai era mult timp din cauza întreruperii și se hotărăște să joace într-un singur meci, pe stadion neutru, la Dinamo. Era un stadion favorit al lui Gicu Dobrin.
Victoria din 1979 unii o pun pe seama faptului că a fost răzbunarea lui Gicu Dobrin față de cei de la Dinamo, pe ideea că cei de la Dinamo s-ar fi opus prezenței lui în Campionatul Mondial din Mexic, în 1970. Sunt povești și nu pun preț 100% pe ele.
La meciul acesta, pe vremea aceea abia se introdusese regula loviturilor de departajare, asta în caz de egalitate. Acea regulă rămânea să se aplice, dar la noi în țară rămânea varianta tragerii la sorți cu banul, la sfârșitul meciului. Erau și alte metode în caz de egalitate, se lua raportul cornerelor în anumite situații de exemplu.
Meciul se termină 0-0 în 90 de minute, se mai joacă încă 2 reprize de 20 și se ajunge la situația de a se da cu banul pentru a se stabili cine merge mai departe. Meciul nu era televizat, stadionul era destul de plin. Dobrin știind toate lucrurile acestea, le-a spus colegilor lui ‘În momentul în care se dă cu banul, veniți și stați toți în spatele meu. În momentul în care dă cu banul, voi deja săriți de bucurie’. Chiar așa s-a întâmplat.
De cealaltă parte, era un jucător legendar pentru Farul în vremea respectivă, Dumitru Antonescu, care mult timp a fost jucătorul cu cele mai multe prezențe în prima divizie. Ei bine, el nu a avut această perspicacitate de a face în așa fel.
În tribună, suporterii lui Argeș, în momentul în care jucătorii sar înainte să cadă bani, galeria văzând că se bucură jucătorii… Nici în ziua de astăzi nu se știe cum a căzut banul, cert e că FC Argeș se duce mai departe în semifinală dintr-un truc al lui Dobrin.
Cei de la Farul încearcă să facă o contestație, numai că acolo nu s-a putut deduce nimic, doar că pe viitor la astfel de momente să fie doar căpitanii de echipă și arbitrii. Practic, a fost un joc câștigat de Dobrin care nu a avut treabă cu fotbalul, nu a dat un gol sau un assist”, a povestit Andrei Vochin.