Sport

Barcelona pleacă de pe Camp Nou. Când și în ce condiții se mută catalanii

FC Barcelona pleacă de pe Camp Nou pentru cel puțin un sezon. Mutarea se va produce dacă la referendumul din 19 decembrie conducerea clubului primește acceptul pentru proiectul Espai Barça.
02.12.2021 | 08:57
Barcelona pleaca de pe Camp Nou Cand si in ce conditii se muta catalanii
ADVERTISEMENT

Reconstrucția la FC Barcelona vizează toate planurile și include și Camp Nou. Conducerea și Xavi sunt obligați să croiască o echipă nouă. Pe toate palierele. Organizatoric, dar și al lotului de jucători. Pentru a scăpa de datoriile moștenite de la fosta conducere. Dar și pentru a reveni la o formulă care să-i permită să vizeze rezultate. Pe plan intern și internațional.

Lucrurile nu se opresc însă aici. Spuneam că este vorba și despre Camp Nou. Mai precis despre acel proiect al mega-complexului Espai Barça. Care include și o modernizare a arenei, ca și creșterea capacității acesteia la 110.000 locuri.

ADVERTISEMENT

Laporta a primit undă verde

Laporta a primit acceptul Adunării Generale pentru împrumutul de 1,5 miliarde de euro necesar proiectului Espai Barça. La vot, 405 membri au votat pentru, 21 împotrivă și alți 6 s-au abținut.

A beneficiat și de faptul că o anulare a proiectului ducea la pierderea a 155 de milioane de euro. Bani care au fost deja împrumutați pentru a suporta cheltuielile legate de locurile de muncă induse de acest proiect.

ADVERTISEMENT

Și din care, bună parte – mai precis 125 de milioane – au intrat în conturile clubului. Iar unele sume chiar cheltuite pentru demolarea Miniestadi, pe locul căruia va apărea Palau Blaugrana, și lucrările anterioare la Camp Nou.

Ce urmează pentru Camp Nou

Acum urmează votul decisiv. În cadrul referendumului telematic care se va desfășura pe 19 decembrie, între orele 9:00 și 21:00 (ora Spaniei). La care sunt invitați să participe toți cei care au statutul de socios, peste 110.000 de persoane de pe toate meridianele.

ADVERTISEMENT

CEO-ul FC Barcelona, Ferran Reverter, este optimist că votul urmează să fie pozitiv. Potrivit sondajelor, între 75 și 90% dintre membri ar vota da. Iar lucrările la Espai Barça ar urma să înceapă anul viitor și să fie complet finalizate în 2027.

Investiția totală este de circa 1,5 miliarde. Din care 900 de milioane pentru Camp Nou, 400 de milioane pentru Palau Blaugrana. Plus 100 de milioane pentru Campus Barca, 60 pentru renovarea zonelor exterioare și modificarea planului metropolitan și 20 pentru renovarea stadionului Johan Cruyff.

ADVERTISEMENT

Ferran Reverter spune ce se va întâmpla și cu Camp Nou. ”În primul sezon vom putea folosi arena. În al doilea, va trebui să ne mutăm. Vom avea însă timp să decidem unde vom merge.

Ceea ce este clar este că nu vom părăsi orașul sau zona Barcelonei. Montjuïc este o opțiune , dar există și altele. Vom încerca să jucăm mereu acasă pentru că este important pentru fani, dar Montjuïc rămâne o opțiune”.

Cealaltă variantă este Stadionul Johan Cruyff, din complexul Academiei. A cărui capacitate urmează să fie mărită până la 50.000 de locuri. Atât pentru anul în care va juca echipa mare aici, dar și, așa cum spuneam, ca parte a proiectului Espai Barça. Pentru că va lua locul lui Miniestadi.

 

 

ADVERTISEMENT