Sport

FC Barcelona, cel mai cheltuitor club al ultimelor șase sezoane! Cine completează podiumul condus de echipa lui Xavi

FC Barcelona a fost echipa care a aruncat cei mai mulți bani pe transferuri din 2015 până în 2021. Catalanii sunt lideri detașați în această ierarhie.
04.10.2022 | 11:02
FC Barcelona cel mai cheltuitor club al ultimelor sase sezoane Cine completeaza podiumul condus de echipa lui Xavi
FC Barcelona, cel mai cheltuitor club al ultimelor șase sezoane! Cine completează podiumul condus de echipa lui Xavi. FOTO: hepta,ro
ADVERTISEMENT

FC Barcelona a aruncat cu banii fără să se uite în ultimii ani. Atât de mulți, astfel că într-un top realizat de către cei de la Blue City Brain, în intervalul 2015-2021, catalanii au cheltuit cel mai mult pe transferuri dintre toate forțele Europei. Podiumul este completat de alte două nume mari, însă, surprinzător, nici una din cele două formații nu provine din Premier League.

Barcelona, lider la transferuri! Catalanii au cheltuit cei mai mulți bani pe achiziții în perioada 2015-2021

Britanicii de la Blue City Brain au făcut o statistică a celor mai cheltuitoare formații în intervalul 2015-2021. S-au luat în calcul sumele date pe trasferuri, dar și salariile oferite în acest interval de timp. Iar, la finalul calculelor, Barcelona a ieșit lider detașat în acest top. Catalanii au cheltuit pe transferuri și salarii, timp de 6 ani, nu mai puțin de 2,8 miliarde de lire sterline.

ADVERTISEMENT

Absolut uluitoare cifra pe care Barca a atins-o. Și cu atât mai surprinzătoare, dat fiind faptul că suma este invers proporțională cu performanțele pe care catalanii le-au obținut în ultimii șase ani. Culmea, ultimul trofeu în Champions League a venit chiar 2015, înaintea intervalului în care s-a realizat acest top.

Practic, Barcelona a cheltuit o căruță de bani, pe transferuri și salarii, dar în vitrina clubului nu a ajuns niciun trofeu UEFA Champions League. Mai mult decât atât, nici în campionatul intern, catalanii nu au făcut legea, reușind doar trei titluri în această perioadă

ADVERTISEMENT

Peste jumătate din formații sunt din Premier League! Nici una însă din top 3

În topul creat de către cei de la Blue City Brain, din totalul celor 19 echipe, zece fac parte din Premier League. Cumva logic, dacă socotim ce sume aruncă formațiile din Anglia pe transferuri și salarii. Ba, mai mult, pe lângă forțele din Big Four, sunt și alte formații care dispun de bugete pe măsură.

De altfel, surprinde cumva, prezența în acest top a trei formații din Premier League, care nu sunt nici pe departe forțe în Anglia. Nici măcar aproape de top 6!  E vorba despre Everton, Leicester și West Ham, echipe care nu au reușit decât performanțe decente. Mai mult, Everton a fost la un pas de retrogradare la finalul sezonului trecut!

ADVERTISEMENT

În schimb, forțele din Premier League, sunt în top 10. Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea și Arsenal se regăsesc în top 10! Cele două rivale din Machester sunt chiar „vecine” de clasament, imediat după podium, pe locurile 4 și 5. Top 10 mai este completat de alte două forțe din Europa, Bayern Munchen și Juventus!

PSG și Real Madrid completează podimul

Dacă Barcelona a fost lider autoritar la acest capitol, marea rivală, Real Madrid nu s-a lăsat nici ea mai prejos și face și ea parte din acest top, la mică distanță de catalani. Gruparea patronată de Florentino Perez e pe trei în acest top, cu peste 2,5 miliarde de lire cheltuite.

ADVERTISEMENT

Pe doi e nimeni alta decât PSG, campioana Franței. Gruparea condusă de Nasser Al-Khelaifi a cheltuit și ea în acest interval, 2015-2021 peste 2,6 miliarde de lire sterline. Iar cea mai scumpă mutare a fost fără doar și poate cea a lui Neymar, chiar de la liderul acestui top, Barcelona. Campioana Franței l-a cumpărat pe starul brazilian, în vara lui 2017 contra sumei de 222 de milioane de euro. Mutare care reprezintă și astăzi cel mai scump transfer din istoria fotbalului!

Topul celor mai cheltuitoare echipe în intervalul 2015-2021

Mai jos, topul complet al formațiilor care au cheltuit cei mai mulți bani pe transferuri și salarii în perioada 2015-2021:

  1. FC Barcelona – 2,874 miliarde de lire sterline
  2. PSG – 2,606 miliarde de lire sterline
  3. Real Madrid – 2,522 miliarde de lire sterline
  4. Manchester City – 2,492 miliarde de lire sterline
  5. Manchester United – 2,450 miliarde de lire sterline
  6. Chelsea – 2,328 miliarde de lire sterline
  7. Liverpool – 2,156 miliarde de lire sterline
  8. Juventus – 2,152 miliarde de lire sterline
  9. Bayern Munchen – 2,010 miliarde de lire sterline
  10. Arsenal – 1,850 miliarde de lire sterline
  11. AS Roma – 1,666 miliarde de lire sterline
  12. Atletico Madrid – 1,543 miliarde de lire sterline
  13. Inter – 1,423 miliarde de lire sterline
  14. Borussia Dortmund – 1,387 miliarde de lire sterline
  15. Tottenham – 1,269 miliarde de lire sterline
  16. Everton – 1,423 miliarde de lire sterline
  17. AC Milan – 1,125 miliarde de lire sterline
  18. Leicester – 1,119 miliarde de lire sterline
  19. West Ham United – 972 milioane de lire sterline
ADVERTISEMENT