Sport
notix pixel id

Țepe cu criptomonede pentru FC Barcelona și Manchester City. Contractele ”istorice” anulate

La numai câteva zile după ce anunțau contracte istorice, cu companii din domeniul cripto, FC Barcelona și Manchester City au renunțat la contracte. Partenerii aveau probleme cu legea sau erau de negăsit
25.11.2021 | 13:46
Țepe cu criptomonede pentru FC Barcelona și Manchester City. Contractele ”istorice” anulate
Anunțat cu mare fast, parteneriatul dintre FC Barcelona și Onyx, legat de activități pe piețele criptomonedelor și al NFT, a fost reziliat după numai câteva zile. Credit foto: FC Barcelona
ADVERTISEMENT

Boom-ul afacerilor cu criptomonede și NFT se simte și în sport. Parteneriatele și sponsorizările curg, uneori pe sume amețitoare. Precum cel care a condus la recordul stabilit recent de Staples Center în sportul american.

Fiind vorba însă de un domeniu insuficient reglementat, această piață a devenit însă și spațiul vizat de către cei certați cu legea. Spre exemplu, FC Barcelona și Manchester City au renunțat la acordurile de sponsorizare cu firme din domeniu, la numai câteva săptîmâni după ce le semnaseră. Descoperind că partenerii nu sunt tocmai în regulă.

Contractul istoric cu firma Ownix, cu activități pe piața criptomonedelor, reziliat rapid

Un  moment istoric. Așa era anunțat, pe 5 noiembrie, parteneriatul cu Ownix. Unul care viza lansarea de jetoane nefungibile, sau NFT, care urmau să foe cumpărate folosindu-se criptomonede Ethereum. NFT-urile ar fi permis oamenilor să cumpere certificate digitale de autenticitate a articolelor virtuale legate de istoria echipei.

ADVERTISEMENT

Deși se află, așa cum știți, în criză financiară, FC Barcelona a decis însă să anuleze înțelegerea cu Ownix. Decizie luată ​​după ce un om de afaceri legat de companie a fost arestat. Este vorba despre Moshe Hogeg, reținut, alături de alte șapte persoane, de către poliția israeliană. Omul de afaceri și complicii sunt acuzați de infracțiuni sexuale, dar și de spălare de bani prin activități pe piața criptomonedelor.

Hogeg este Chairman al Blockchain Research Institute la Tel Aviv University, dar și la Singulariteam Technology Group. Care este implicat în companii precum MoonActive, Telegram, StoreDot, Heal, Octopus sau General Robotics.

ADVERTISEMENT

Este însă implicat și în fotbal, fiind proprietarul lui FC Beitar Jerusalem. Poziție din care are vechi legături cu FC Barcelona, fiind un apropiat al fostului președinte Joan Laporta, cu care a făcut mai multe afaceri.

Și Manchester City a renunțat la 3Key Technologies

Și Manchester City, care anunțase un contract de sponsorizare cu firma 3Key Technologies, a decis să renunțe la colaborare. Compania trebuia să devină partener regional oficial în domeniul digital. Legat și de tranzacții folosindu-se criptomonede. Însă, potrivit unui comunicat al clubului, parteneriatul a fost suspendat.

ADVERTISEMENT

Decizia clubului din Premier League are la origine lipsa informațiilor despre acest partener și persoanele care conduc compania. Martin Calladine, reporter la ”The Times of London”, a precizat: ”în mod neobișnuit pentru un partener al unui club uriaș de fotbal, site-ul companiei nu conține date de contact, sediu sau număr de companie.

Canalele sale digitale aveau doar câteva luni vechime, iar personalul său nu are nicio amprentă digitală.”

ADVERTISEMENT

La momentul prezentării acordului, fondatorul 3Key Technologies, Oliver Chen, preciza că  ”3Key se află într-o fază incipientă, premergătoare lansării unui produs nou, unic, în lunile următoare”. Nu există însă alte date privind proiectul, și nici despre companie.

De altfel, site-ul web al companiei nu conținea date de contact, sediul social sau numărul companiei. De asemenea, persoanele nominalizate pe acesta nu aveau amprentă digitală. Mai mult, în săptămâna în care cei de la Manchester City au căutat date despre firma care activează pe piața cripto, site-urile web asociate cu 3Key au fost temporar offline.

ADVERTISEMENT

Ulterior, reporterul Martin Calladine a discutat cu Oliver Chen, care i-a precizat că firma sa are sediul în Seychelles. Așadar un paradis fiscal. Însă ”nu a putut să demonstreze că afacerea sa este una reală”, a precizat Calladine.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria SPORT
A apărut noua revistă Fanatik
  • NOUL FANATIK, prima revistă de sport pe hârtie lucioasă
  • 84 pagini de emoții, la NUMAI 5 lei
A apărut noua revistă Fanatik