Fotbal international

Barcelona atacă La Liga în tribunal. Reacţie pro Spania la Madrid. Referundumul: 90 la sută au votat pro independenţă

Duminică 1 octombrie va rămâne o zi tristă în istoria Spaniei şi a regiunii Catalonia. Dreptul de exprimare a votului pentru sau împotriva independenţei celei mai bogate regiuni din Regatul...
02.10.2017 | 12:22
Barcelona ataca La Liga in tribunal Reactie pro Spania la Madrid Referundumul 90 la suta au votat pro independenta

Duminică 1 octombrie va rămâne o zi tristă în istoria Spaniei şi a regiunii Catalonia. Dreptul de exprimare a votului pentru sau împotriva independenţei celei mai bogate regiuni din Regatul Spaniei după zona Madrid a fost călcat în picioare cu o brutalitate rar întâlnită de către poliţiştii trimişi de guvernul spaniol. Au avut loc scene de violenţă rară, sunt sute de răniţi şi ăn acest cadru absolut înfiorător urma să se dispute de la ora 17:15 partida dintre echipa fanion a regiunii şi Las Palmas. Ceea ce s-a şi întâmplat până la urmă, Messi şi colegii câştigând cu 3-0 în cea mai tristă victorie din istoria clubului.

Conducerea clubului catalan este însă extrem de indignată pentru faptul că, deşi avea clar la cunoştinţă despre evenimentele care s-au petrecut de-a lungul întregii zile în Barcelona cât şi în alte localităţi ale Catalanoniei, Liga Profesionistă Spaniolă a decretat că partida trebuie să se dispute conform programării. O decizie arbitrară şi total nepotrivită cu ceea ce se petrecea în întreaga regiune, dar care a obligat conducerea Barcelonei să se supună.Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

FC Barcelona referendum. Pique a îndemnat la revoltă

“Nu am vrut să jucăm acest meci, nu era normal să o facem, dar am fost nevoiţi, pentru că altfel am fi pierdut şase puncte” – a declarat preşedintele clubului, Josip Bartomeu. La Liga a decis ca meciul să aibă loc, dar relizând că ar fi transformat Nou Camp în cel mai mare bastion pro-idependenţă şi s-ar fi ajuns poate la o formă de confruntare militară, a hotărât ca partida să se dispute cu porţile închise, fără spectatori.

Recunoscut pentru sentimentele sale naţionaliste profunde şi ca un ambasador al indpendenţi, Gerrard Pique nu a vrut să intre pe teren, iar colegii săi catalani, Iniesta, Busquets, Sergi Roberto, erau gata să îi urmeze exemplul. A fost convins în cele din urmă să joace doar pentru a evita sancţiuni pentru club, în timp ce la porţi mii de fani strigau jucătorilor să nu inntre pe teren.

Nu toată lumea a acceptat să se joace acest meci. Doi dintre conducătorii clubului catalan, Villarubi şi Mones, au demisionat, în semn de protest. Iar preşedintele Bartomeu spune clar că nu se va opri aici. “Vom merge, mai întâi la UEFA şi la FIFA pentru a cere acolo ca Liga să dea explicaţii pentru ceea ce a hotărât în mod abuziv. Dacă e nevoie vom merge şi mai departe şi vom acţiona Liga în instanţă şi vă asigur că vor exista consecinţe.” Seara, în ultimul meci al rundei, Real Madrid a învins acasă pe Espanyol cu 2-0, prima victorie pe teren propriu din acest sezon, dar cel mai important lucru nu este succesul în sine ci atmosfera de pe Santiago Bernabeu, unde tribunele au fost înţesate de steagurile Spaniei şi de mesaje pentru menţinerea în forma actuală a statului, ceea ce ar putea fi un început de război civil.

Şi o ştire de ultimă oră. Conform sondajelor, 90 la sută dintre votanţi au cerut independenţa Cataloniei. Conform legislaţiei regiunii, în termen de 48 de ore guvernul catalan ar urma să anunţe oficial proclamarea independenţei şi ruperea de Spania.

cat

Tags: