Fotbal intern

Cea mai mare ţeapă luată de Becali! A ratat un golgheter de 9 milioane €

FCSB a pierdut un jucător de 9 milioane de euro din cauza lui Gigi Becali. Pe cine a luat în locul omului care are mai multe goluri ca Lavezzi şi Hulk în campionatul din China.
10.11.2017 | 14:52
Cea mai mare teapa luata de Becali A ratat un golgheter de 9 milioane E
ADVERTISEMENT
Gigi Becali a avut în mână un jucător care ar fi devenit, cu siguranţă, cel mai bun din prima ligă. Şi a spus pas! “De fundaşi se ocupă Meme Stoica şi Dică. Dar când vine vorba de atacanţi, am ochiul format. Aşa că eu decid”. Replica pe care Gigi Becali nu ezită să o reamintească de fiecare dată când este vorba despre achiziţionarea de jucători.
Greu de spus dacă între timp s-a specializat pe fotbaliştii de atac, dar cert este că în trecut era campionul… ţepelor! Încasate, nu date!! Iar urmările greşelilor pe care le-a făcut patronul FCSB se văd cât se poate de clar şi în ziua de astăzi. Golgheterul la zi al campionatului Chinei, în care se fac investiţii de sute de milioane de euro, în care joacă un Oscar, un Hulk, un Pato, un Lavezzi sau un Tevez, a fost la o semnătură de FCSB. Cine a spus nu? Il capo du tutti capi la FCSB, George “nea Gigi” Becali!
FCSB a avut în mână un golgheter peste Lavezzi, Pato sau Hulk
Eran Zahavi, 30 de ani, născut pe 25 iulie 1987, la Rishon Letzion, în Israel, 1,81 m înălţime, 80 de kilograme greutate, are „ambele picioare” (cunoscătorii ştiu ce înseamnă asta…). 26 de goluri marcate în 27 de meciuri din acest sezon al primei ligi din China. Joacă pentru Guangzhou R&F, fosta echipă a lui Cosmin Contra, formaţie fără pretenţii la titlu. Chiar şi aşa, Zahavi a marcat cu 6 goluri mai mult decât principalul rival din clasamentul golgheterilor, brazilianul Ricardo Goulart, de la campioana Guangzhou Evergrande.
În spatele lui mai sunt, printre alţii, Lavezzi (16 reuşite), Pato (15) şi Hulk (14). Zahavi a ajuns la R&F în iulie 2016, de la Maccabi Tel Aviv. Chinezii au plătit 7,3 milioane de euro. A jucat la o singură echipă din Europa, la Palermo, timp de un an şi jumătate, dar nu a reuşit să se impună în Italia.
Totul era rezolvat, şefu’ s-a răzgândit
În iunie 2011, antrenorul Ronni Levy era adus de Mihai Stoica la FCSB. Israelianul lucrase şi la Unirea Urziceni, unde a lăsat o impresie foarte bună, deşi echipa se confrunta deja cu probleme financiare. La doar câteva zile după ce a fost prezentat, Levy a pus pe tapet o listă cu transferurile pe care şi le dorea. În fruntea ei, Eran Zahavi, 24 de ani în acel moment.
Era jucătorul lui Hapoel Tel Aviv, iar Levy îl ştia la perfecţie. “Ăsta este atacantul de care avem nevoie! Cu el vom lua cu siguranţă titlul!”, i-a transmis Levy lui Becali. Tehnicianul israelian a vorbit cu jucătorul şi l-a convins să vină în România. I-a promis un rol important la echipă, astfel că Zahavi era gata să renunţe la câteva variante aparent mai atractive.
FCSB trebuia să achite 1,5 milioane de euro. Meme şi Levy au încercat să îl convingă pe Becali şi se părea că sunt gata să reuşească. Ulterior, însă, au mai apărut câteva comisioane în plus, pentru diverşi agenţi. A fost suficient ca, într-un moment de furie, Becali să anunţe tranşant: “Nu mă mai interesează niciun Zahavi. Luăm atacant din România”.
Nu lui Zahavi, da lui Mihai Costea
Pentru ca ţeapa să fie completă, a urmat o nouă decizie neinspirată a lui Gigi Becali. Cu puţin timp înainte ca FC U Craiova să fie dezafiliată şi jucătorii lăsaţi liberi de contract, patronul FCSB i-a achitat lui Adrian Mititelu o basculantă de bani pentru Mihai Costea. A fost atacantul pentru care Becali decisese să renunţe la Zahavi.
Pe 1 iulie 2011 s-a oficializat transferul lui Mihai Costea de la Universitatea Craiova la FCSB. Gigi Becali a plătit 1,4 milioane de euro pentru 60% din drepturile federative ale jucătorului. În aceeaşi zi, Palermo anunţa transferul lui Eran Zahavi, pentru 1,6 milioane de euro. Traseul ulterior al atacantului israelian l-am explicat deja.
Pe al lui Mihai Costea nici nu mai este nevoie. A fost lăsat să plece liber de contract şi este considerat una dintre cele mai mari ţepe pe care a luat-o vreodată Gigi Becali. Iar Ronny Levy avea să fie demis după doar trei luni din cauza rezultatelor modeste. Cu Zahavi în echipă sigur alta era soarta Stelei şi a antrenorului ei de atunci…
39 de meciuri şi 6 goluri are Eran Zahavi pentru naţionala Israelului. În septembrie şi-a anunţat retragerea, după un conflict cu fanii în timpul unui meci cu Macedonia, la Haifa. Şi-a smuls banderola de căpitan şi a aruncat-o pe gazon.
7 milioane de euro este cota de piaţă a lui Eran Zahavi, conform site-ului de specialitate „transfermarkt”
“Zahavi este un mare talent, are calităţi excelente şi un potenţial mai mare decât Cassano” – Maurizio Zamparini, preşedinte Palermo în 2011