Fotbal intern

România, stand-by în clasamentul coeficienţilor UEFA! Cum stă FCSB

UPDATE, 3 noiembrie, ora 16:30 / FCSB - Beer Sheva 1-1 înseamnă o şansă ratată de Liga 1 de a urca o poziţie în clasamentul coeficienţilor UEFA. România pe locul 21, cu 20,050 puncte. O...
04.11.2017 | 00:04
Romania standby in clasamentul coeficientilor UEFA Cum sta FCSB
ADVERTISEMENT

UPDATE, 3 noiembrie, ora 16:30 / FCSB – Beer Sheva 1-1 înseamnă o şansă ratată de Liga 1 de a urca o poziţie în clasamentul coeficienţilor UEFA. România pe locul 21, cu 20,050 puncte. O eventuală victorie a FCSB ne-ar fi ajutat să trecem peste Polonia, care are un coeficient de 20,125. Pentru a urca Liga 1 pe locul 20, vicecampioana trebuie să scoată un punct în următoarea rundă, contra Viktoriei Plzen.

Remiza de joi a făcut ca Liga 1 să rateze ocazia de a se apropia de Israel, poziţia 19 în clasamentul coeficienţilor. Maccabi Tel Aviv a fost învinsă acasă de Astana, scor 0-1, şi a pierdut orice speranţă la calificare. Totuşi, cu remiza obţinută de Beer Sheva, Israelul îşi măreşte puţin avansul faţă de România. Asta pentru că au avut doar patru echipe la startul competiţiilor europene, ceea ce înseamnă că punctul de joi înseamnă 0,250 în coeficient. Pentru Liga 1, care a avut 5 echipe în Europa, înseamnă doar 0,200. În acest moment, Israel are 21,250. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

ADVERTISEMENT

Locul 15, care ar garanta două echipe în preliminariile Ligii Campionilor, rămâne doar un vis. Chiar dacă Elveţia, ocupanta acestei poziţii, a suferit înfrângeri pe linie în această săptămână cu reprezentantele ei: Basel, Young Boys şi Lugano. Liga 1 se mai apropie şi de Croaţia, locul 17, a cărui unică reprezentantă rămasă în competiţie, Rijeka, a fost învinsă clar de Austria Viena. În schimb, pierdem teren faţă de Cipru, care a înregistrat remize cu ambele reprezentante, APOEL şi Apollon, dar şi faţă de Danemarca, după ce FC Copenhaga a trecut de Zlin.

Pentru calificarea în primăvara europeană, FCSB nu va primi bonus la coeficientul UEFA. Pentru Europa League, acesta se acordă doar după accedeerea în sferturile de finală ale competiţiei, câte un punct bonus pe fiecare fază depăşită.

ADVERTISEMENT

FCSB – Beer Sheva 1-1. Vicecampioana Ligii 1, peste AC Milan

În clasamentul coeficienţilor raportat doar la acest sezon, România este abia pe locul 29, cu o medie de 2,500. Am trecut peste Lituania, dar rămânem sub ţări ca Macedonia, Polonia, Belarus, Kazahstan, Bulgaria şi Slovenia. În ierarhia echipelor, FCSB urcă peste AZ Alkmaar şi a ajuns pe 54. Mai depăşeşte şi alte echipe de top, ca AC Milan, Fenerbahce, Leicester, Feyenoord şi Marseille.


UPDATE, 20 octombrie, ora 8:30 / Beer Sheva – FCSB 1-2, iar Liga 1 continuă să spere că va urca în următoarea perioadă de pe locul 21, pe care se află în acest moment. Totuşi, trebuie menţionat că o eventuală ascensiune până pe locul 15, cel care asigură prezenţa a două echipe în preliminariile Champions League din sezonul 2019-2020, este oficial de neatins.

ADVERTISEMENT

Asta pentru că elveţienii, cei care se află în acest moment pe această poziţie, au avut o săptămână de vis. Basel s-a impus la Moscova, contra lui ŢSKA, în grupele UCL, Lugano a învins-o pe Plzen, chiar în grupa G din care face parte şi FCSB, iar Young Boys a remizat pe terenul lui Dinamo Kiev. Elveţienii au ajuns la un coeficient total de 26,800, iar Liga 1, cu 19,850, nu îi mai poate depăşi nici dacă FCSB câştigă UEL. Asta pentru că punctele aduse se împart la 5, numărul de reprezentante ale României la startul competiţiilor europene.

Totuşi, să notăm şi veştile bune după seara de vis a lui Gnohere. Cu succesul din Israel, campionatul românesc vine foarte aproape de cel al Poloniei, locul 20. 19,850 are Liga 1, faţă de 20,125 pentru Extraklassa. Practic, ar fi nevoie ca FCSB să mai obţină o victorie sau două egaluri pentru a trece peste polonezi, care nu mai au reprezentantă în Europa.

ADVERTISEMENT

Au fost înfrângeri pe linie şi pentru echipele din Israel, liga de pe locul 19 în clasamentul coeficienţilor UEFA. Beer Sheva a fost învinsă de FCSB, iar Maccabi Tel Aviv a fost zdrobită de Astana, scor 0-4. În aceste condiţii, Liga 1 a reuşit să se mai apropie, dar încă mai are nevoie de rezultate bune ale formaţiei pregătite de Nicolae Dică. 21,000 este coeficientul Israelului, iar diferenţa de 1,150 de puncte poate fi remontată cu trei victorii în plus faţă de Maccabi şi Beer Sheva. Prima poate veni în returul dintre FCSB şi Beer Sheva, pe Arena Naţională. Ar însemna şi că israelienii ar fi aproape de eliminare, la fel ca şi Maccabi, care are un punct după primele trei puncte.

Liga 1 s-a apropiat şi de Cipru, care este pe locul 18. APOEL a făcut un egal cu Borussia Dortmund, în UCL, iar Apollon a fost învinsă în Italia de Atalanta. 21,050 este coeficientul ciprioţilor. Diferenţa de 1,200 se poate face tot cu trei victorii obţinute de FCSB în plus faţă de cele două formaţii din Insula Afroditei.

Dacă până la locul 18 se poate spera, pentru a trece de Danemarca şi Croaţia, locurile 17 şi 16, ar fi nevoie de o minune. Nordicii au un coeficient de 24,950 şi pe FC Copenhaga rămasă în UEL, unde are trei remize în primele trei runde. Ar fi nevoie ca formaţia din capitala daneză să fie eliminată, iar FCSB să ajungă spre semifinale sau finala UEL, pentru a încasa şi bonusuri. Cam aceleaşi ar fi calculele şi pentru a-i depăşi pe croaţi, care o mai au pe Rijeka, învingătoare joi cu Austria Viena, primele puncte din grupă.

Beer Sheva – FCSB 1-2. În ce tururi vor merge echipele româneşti

Trebuie menţionat că între locurile 21 şi 19 nu există, însă nici o diferenţă între cum vor fi dispuse echipele în preliminariile europene. Câştigătoarea campionatului merge în turul doi preliminar din UCL, a Cupei în turul doi preliminar din UEL, iar locurile 2 şi 3 în campionat merg în turul 1 preliminar din Europa League. La locul 18, câştigătoarea cupei ar merge în turul 3 preliminar, iar la locul 17 există un avantaj şi pentru echipa de pe locul doi din campionat, care merge în turul doi preliminar.


FCSB are maximum de puncte după primele două etape din grupele Ligii Europa şi are drum deschis spre calificarea în primăvara europeană. Chiar şi aşa, lipsită de ajutorul celorlalte patru reprezentante europene ale Ligii 1, are şanse mici să mai salveze ceva în clasamentul coeficienţilor.

După ce într-o perioadă cocheta cu primele zece locuri în Europa, campionatul României a început să meargă la vale în clasament. A ajuns până pe locul 21, depăşit inclusiv de Polonia, Cipru şi Israel. Pentru a-şi recăpăta al doilea loc de Liga Campionilor, care s-a pierdut pentru sezonul viitor al cupelor europene, România trebuie să ajungă pe 15. FCSB ar trebui să facă o minune în Liga Europa.
Polonia, Cipru, Israel, Danemarca, Croaţia şi Elveţia sunt echipele pe care campionatul românesc ar trebui să le depăşeasă pentru a trimite din nou două echipe în preliminariile UCL. Misiunea pare una aproape imposibilă. Şi chiar este. FANATIK analizează distanţa faţă de fiecare dintre aceste rivale şi ce trebuie să facă FCSB, în raport cu reprezentantele lor, pentru a le depăşi.

Locul 20: Polonia

Prima ligă poloneză are 20,125 de puncte de coeficient, faţă de 19,450 ale Ligii 1. Fiecare victorie pe care o obţine FCSB înseamnă două puncte, care se împart, însă, la 5, numărul de reprezentante ale României la startul preliminariilor europene. Înseamnă 0,4 puncte de coeficient. Ceea ce înseamnă că două victorii obţinute de FCSB în Liga Europa ne-ar duce sigur peste Polonia, faţă de care ne despart 0,675 puncte de coeficient. Asta pentru că “leşii” au rămas deja fără reprezentante în Europa.

Locul 19: Cipru

Cipru are coeficient 20,800, ceea ce înseamnă un avantaj de 1,350 puncte faţă de Liga 1. Ar fi nevoie, astfel, de trei victorii şi o remiză obţinute de FCSB în grupa G a Ligii Europa. Doar că aceste performanţe ar fi suficiente doar dacă reprezentantele cipriote din Europa nu mai fac şi ele puncte. Mai ales că, la startul preliminariilor, Cipru a avut doar patru reprezentante. Astfel, egalul înseamnă 0,250 de puncte, iar victoria 0,500 puncte pentru fiecare reprezentantă.

APOEL are o grupă infernală, cu Dortmund, Tottenham şi Real Madrid, în Liga Campionilor. Are zero puncte până acum. Apollon joacă împotriva celor de la Atalanta, Everton şi Lyon. Are meci pe terenul celor de la Atalanta pe 19 octombrie.

Locul 18: Israel

Israel are coeficient 21,000, ceea ce înseamnă 1,550 peste Liga 1. Asta ar însemna că FCSB trebuie să obţină patru victorii în plus peste reprezentantele Israelului în actuala ediţie a cupelor europene. Primul pas ar putea fi făcut chiar în următoarele săptămâni, în care vicecampioana României înfruntă de două ori pe Hapoel Beer Sheva. Israel, care primeşte tot la fel ca şi Cipru, 0,5 puncte la victorie, mai are o reprezentantă în Liga Europa. Este vorba despre Maccabi Tel Aviv, în grupă cu Villarrreal, Slavia Praga şi Astana, care are un punct şi joacă pe terenul Astanei în runda următoare.

Locul 17: Danemarca

Dacă până acum a părut accesibil, de la locul 17 în sus este aproape imposibil pentru Liga 1 să mai ajungă. Asta pentru că diferenţa faţă de Danemarca este de 5,250 puncte. 24,700, au danezii în acest moment. Asta ar însemna că ar fi nevoie ca FCSB să prindă finala Ligii Europa, cu un parcurs fără greşeală până acolo. Doar în acest condiţii putem trece peste danezi. Plus că ne-ar trebui ca ei să nu mai facă puncte, altă condiţie dificilă. FC Copenhaga, singura reprezentantă rămasă pentru danezi, este în Europa League, grupă cu Lokomotiv Moscova, Şeriff Tiraspol şi cehii de la Zlin. Chiar contra ultimei, în deplasare, joacă pe 19 octombrie.

Locul 16: Croaţia

Situaţia Croaţiei este foarte apropiată de cea a Danemarcei. Diferenţa este de 5,300, asta pentru că ţara clasată pe 16 are 24,750. Deci, condiţiile pentru a depăşi Croaţia sunt cam aceleaşi. FCSB să ajungă în finală, iar Rijeka să nu mai facă puncte în Liga Europa. Zero puncte are Rijeka într-o grupă cu Austria Viena, AEK Atena şi AC Milan. Joacă în Austria în următoarea etapă.

Locul 15: Elveţia

Ar fi nevoie de o adevărată minune să trecem peste elveţieni. Diferenţa este de 6,350 de puncte, deci ar fi nevoie ca FCSB să câştige Europa League şi să câştige toate meciurile pe parcursul traseului. În plus, elveţienii, care mai au trei reprezentante în cele două competiţii europene, să nu mai facă puncte. Asta în condiţiile în care Basel vine după o victorie cu 5-0 în faţa Benficăi în Liga Campionilor. ŢSKA Moscova şi Manchester United mai fac parte din grupă. Lugano, o altă reprezentantă, a fost ţinută pe loc de FCSB şi învinsă joi. Are zero puncte în Liga Europa şi meci cu Plzen în următoarea etapă. Young Boys este şi ea în Europa League şi are de jucat un meci cu Dinamo Kiev în deplasare. Partizan şi Skenderbeu mai sunt în grupă.

FCSB bate tot, dar rămânem sub Liecthenstein!

În ciuda parcursului excelent pe care FCSB îl are în acest sezon european, Liga 1 rămâne foarte departe de zona decentă a clasamentului pe acest sezon. Este pe 31, cu un coeficient de 1,900. Cele 9,500 puncte, care se împart la 5, au venit în felul următor. 6,500 de la FCSB, 2,000 de la Astra, 1,000 de la Viitorul, 0,5000 de la Dinamo şi zero de la Universitatea Craiova. De menţionat că rămânem sub Liechtenstein, care are un coeficient de 2,000. Asta pentru că are o singură reprezentantă, Vaduz, care a scos două puncte de coeficient la preliminarii, care nu se împart şi la echipă. Marea dezamăgire este Germania, locul 27 pe acest sezon. Cipru este marea surpriză, locul doi pe 2017-2018, în timp ce Anglia e pe primul loc şi Italia pe 3.

În clasamentul echipelor, FCSB trece peste Plzen şi Leicester

Cele două victorii obţinute de FCSB în grupa de Liga Europa o ajută pe FCSB să urce în clasamentul echipelor la coeficienţi. A trecut peste Plzen etapa trecută, când s-a impus chiar în faţa cehilor, şi peste Leicester după victoria de cu Lugano. A ajuns pe poziţia 59. AC Milan, Inter, Marseille, Everton sunt alte echipe mari mai slab clasate decât FCSB.

Unde merg echipele româneşti în preliminariile europene

De pe locul 21, pe care este acum, România ar trimite campioana în turul doi preliminar al Ligii Campionilor, plus alte trei echipe în Liga Europa. Câştigătoarea Cupei României merge în turul doi preliminar al Ligii Europa, iar locurile 3 şi 4 din campionat merg în primul tur preliminar al acestei competiţii. Asta s-ar întâmpla din sezonul 2019-2020. Pentru 2017-2018, câştigătoarea cupei merge în turul trei preliminar, iar locul doi în turul doi preliminar.

ADVERTISEMENT
Tags: