Fotbal intern

FCSB – Dinamo, pentru a treia oară pe 3 octombrie. Ce s-a întâmplat la precedentele întâlniri

03.10.2020 | 12:37
FCSB  Dinamo pentru a treia oara pe 3 octombrie Ce sa intamplat la precedentele intalniri
ADVERTISEMENT

Derby-ul FCSB-Dinamo se va disputa pentru a treia oară în istorie pe 3 octombrie. Partida din etapa a șasea a Ligii 1 va avea loc sâmbătă, 3 octombrie, de la 21:00.

Precedentele două întâlniri s-au disputat pe vremea când exista o singură echipă Steaua, iar atât „roș-albaștrii” cât și „câinii roșii” erau cluburi departamentale.

ADVERTISEMENT

Deși nu mai este vorba despre același meci, din punct de vedere al identității clubului roș-albastru, duelul FCSB – Dinamo continuă să fie considerat de majoritatea fanilor ca fiind Eternul Derby.

FCSB-Dinamo, pentru a treia oară pe 3 octombrie. Pavlovici și Pîrcălab printre marcatori

Luna octombrie a fost una care le-a pus față în față pe cele două mari rivale din București de 20 de ori de-a lungul anilor. În total, s-au jucat 178 de derby-uri FCSB-Dinamo, dintre care 146 au avut loc în Liga 1.

ADVERTISEMENT

Primul duel disputat exact în data de 3 octombrie a avut loc în anul 1965 și a fost unul foarte spectaculos. Meciul s-a jucat pe terenul Stelei și s-a încheiat cu scorul de 3-3. Pentru „roș-albaștri” au marcat atunci Cornel Pavlovici (min. 3, 58) și Carol Creiniceanu (min. 85), în vreme ce golurile dinamoviștilor au fost înscrise de Gheorghe Ene II (min. 7), Octavian Popescu (min. 47) și Ion Pîrcălab (min. 84).

În acel sezon, campionatul era câștigat de Petrolul Ploiești, în vreme ce pe locul 2 se clasa Rapid. Dinamoviștii reușeau să prindă și ei ultima treaptă a podiumului, în vreme ce Steaua termina doar pe locul 12 din 14 echipe!

ADVERTISEMENT

Mulțescu înscria, Dinamo lua campionatul

Cea de-a doua întâlnire disputată între Steaua și Dinamo pe data de 3 octombrie a avut loc în 1982, pe parcursul unui sezon reușit al dinamoviștilor. La fel ca în 1965, duelul se disputa pe terenul Stelei și se termina tot la egalitate.

Dinamo deschidea scorul prin Gigi Mulțescu, în minutul 58, însă se vedea egalată după doar 10 minute. Cel care avea să restabilească egalitatea era Augustin Eduard, în prezent antrenor la juniorii lui FC Argeș. Eduard avea să evolueze ulterior și pentru Dinamo, în sezonul 1990-1991.

ADVERTISEMENT

La finalul ediției 1982-1983 a Ligii 1, Dinamo se clasa prima, în vreme ce Steaua termina doar pe locul 5. Echipa alb-roșie era antrenată de Nicolae Nicușor Dumitru și forma deja lotul care avea să ducă clubul din Ștefan cel Mare până în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, în 1984.

Din lotul dinamovist făceau parte Dumitru Moraru, Cornel Dinu, Ion Marin, Gigi Mulțescu, Ionel August, Custov, Dudu Georgescu, dar și Costel Orac, Cornel Țălar și Ioan Mărginean. La Steaua jucau în 1982 Ștefan Iovan, Florin Marin, Marcel Pușcaș, Tudorel Stoica sau Gabi Balint.

La fel ca în 1965 și 1982, duelul din acest an se va disputa tot cu FCSB în postura de gazdă. Interesant este că și la ultimele două întâlniri jucate în luna octombrie, tot roș-albaștrii au fost echipa considerată gazdă. În 2010, FCSB câștiga cu 3-0 prin golurile lui Szukala, Papp și Keșeru, în timp ce în 5 octombrie 2019 cele două echipe terminau la egalitate, 1-1, după reușitele lui Florinel Coman și Denis Ciobotariu.

Într-un top făcut de americanii de la Bleacher Report, derby-ul dintre Steaua și Dinamo este considerat a fi al 14-lea cel mai tare meci de acest fel din Europa.

ADVERTISEMENT