Fotbal intern

Ando şi “agentul 007″: „Meciul ăla când ziceau că ne-au stins lumina”

Vasile Miriuţă îşi va face debutul pe banca tehnică a lui Dinamo la meciul cu marea rivală FCSB. Au trecut aproape 15 ani de când s-a mai întâmplat ca un antrenor al „câinilor” să aibă...
24.09.2017 | 14:53
Ando si agentul 007 Meciul ala cand ziceau ca neau stins lumina

Vasile Miriuţă îşi va face debutul pe banca tehnică a lui Dinamo la meciul cu marea rivală FCSB. Au trecut aproape 15 ani de când s-a mai întâmplat ca un antrenor al „câinilor” să aibă ghinionul sau şansa, depinde din ce parte priveşti faptul, să aibă primul meci chiar împotriva „duşmanului” istoric. Se întâmpla pe 23 martie 2003 şi tehnicianul se numeşte Ioan Andone. Era derby-ul de Romania cu numărul 108 şi a rămas celebru pentru că atunci se inaugura nocturna din „Ştefan cel Mare”.

„Câinii” nu erau în cea mai bună formă, veneau după 3 înfrângeri consecutive, în care primiseră nu mai puţin de 9 goluri (FCM Bacău – Dinamo 3-1, Dinamo – Astra Ploieşti 0-3, Ceahlăul – Dinamo 3-2). Seria asta de rezultate negative a dus la înlocuirea antrenorului Cornel Dinu cu Ioan Andone. Care, atenţie!, venea cu un palmares bun în duelurile directe cu Victor Piţurcă, tehnicianul de atunci al Stelei: două victorii chiar în sezonul precedent (pe banca Sportului Studenţesc), în timp ce Piţi nu reuşise nicio izbândă! După 18 etape, Steaua (8 victorii, 6 egaluri, 4 înfrângeri, golaveraj 19-15, 30 de puncte) şi Dinamo (9 victorii, 2 egaluri, 7 înfrângeri, golaveraj 32-25, 29 de puncte) ocupau locurile 3 şi 4, despărţite de numai un punct, dar la 11, respectiv 12 puncte diferenţă de liderul de atunci, Rapid (41 de puncte), care era secondată de FC Naţional (33 de puncte). Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

FCSB – Dinamo. Steaua domină în „Ştefan cel Mare”

Ioan Andone a început meciul cu un 3-5-2 format din Cr. Munteanu – G. Kiriţă, Burcă, Tamaş – Stoican, Grigorie, Alexa, Vl. Munteanu, Frăsineanu -Bărcăuan, Dănciulescu. Piţurcă a replicat cu un 4-4-2 alcătuit din M. Tudor – Fl. Dumitru, Răchită, Rădoi, P. Stoica – Trică, Paraschiv, Aliuţă, Boştină – Opriţa, Cl. Răducanu. Meciul a început în nota de dominare a steliştilor şi, după numai 5 minute, Claudiu Răducanu îl „executa” pe „Babicu” din 6 m, cu o lovitură de cap la centrarea perfectă a lui Florentin Dumitru: 0-1. Steaua continuă să joace bine, dar Rădoi îl faultează în careu pe Bărcăuan în minutul 31 şi Dănciulescu marchează din penalty primul său gol împotriva Stelei de la revenirea din Ghencea în 2002: 1-1. Steaua nu cade şi mai reuşeşte să marcheze o dată în ultimul minut al primei reprize: Marian Salomir acordă o lovitură liberă îndelung contestată de tabăra dinamovistă, Fl. Dumitru centrează până la Boştină, care înscrie spectaculos din foarfecă laterală: 1-2.

FCSB – Dinamo. Ando vs Piţi

La 10 minute după debutul reprizei a doua, Aliuţă face 3-1 cu un „trasor” de la marginea careului mare şi meciul părea încheiat. Nervozitatea creşte în teren, Alexa şi Frăsineanu sunt eliminaţi de Salomir şi lasă Dinamo în 9 jucători. Paradoxal, Piţurcă ţipa disperat de pe marginea terenului la elevii săi că nu mai vrea goluri ci doar să conserve rezultatul: „Ţineţi de minge! Fale, pasează, e 3-1, nu mai vreau goluri!”, deşi „câinii” aveau doi oameni mai puţini pe teren! De partea cealaltă, Andone nu capitulează şi îşi îndeamnă jucătorii să trimită mingii lungi, pe atacanţi, sperând la măcar un rezultat de egalitate: „Băăăă, nu vă mai jucaţi, daţi mingii lungi, pe atacanţi!”. Gabi Tamaş profită de o bâlbâială a apărării steliste şi reduce din diferenţă chiar în minutul 90, iar fanii dinamovişti încep din nou să spere. Numai că două minute mai târziu Claudiu Răducanu face 4-2 dintr-o centrare de pe stânga a lui Boştină şi debutul lui Ioan Andone pe banca tehnică a „câinilor” se încheia cu un fiasco.

FCSB – Dinamo. Agentul 007 cîştigă Cupa

Mai mult, Dinamo avea să piardă şi următoarele 3 jocuri, „reuşind” o „performanţă” istorică în istoria clubului: 7 eşecuri consecutive, ajungând „agentul 007” în folclorul stadioanelor. La finalul sezonului, Ioan Andone avea să câştige, însă, prima dintre cele 3 Cupe ale României la rând cu Dinamo, iar în sezonul următor, 2003-2004, reuşea eventul, titlul şi cupa.

FCSB – Dinamo. „Steaua a venit fără frică, a venit să ne bată”

Cum vezi, Ando, acum, după aproape 15 ani, meciul acela când Steaua, cum spunea Claudiu Răducanu, v-a stins lumina în „Ştefan cel Mare”?

– Nu vreau să mă scuz, dar n-am avut mult timp să pregătesc partida aia şi de la început mi-am dat seama că Steaua a venit fără frică, a venit să ne bată, păi şi-au permis să joace şi cu opt jucători de atac, când am văzut cu ce echipă începe Steaua nu mi-a venit să cred, era clar că nu le era frică şi veniseră la victorie. Am jucat cu trei fundaşi centrali, Chiriţă, Burcă şi Tamaş, cinci oameni la mijloc, unde, culmea, am avut cele mai mari probleme, Stoican pe dreapta, Grigorie, Alexa, Vlad Munteanu în centru şi Frăsineanu pe stânga, şi două vârfuri, Danciu şi Bărcăuan. Ne-au dominat cu patru jucători tehnici la mijloc, Trică, Paraschiv, Aliuţă şi Boştină, au avut şi doi fundaşi laterali foarte ofensivi, Florentin Dumitru şi Pompiliu Stoica, în faţă erau Opriţa şi Claudiu Răducanu, ce mai… jucători tehnici, de atac. Repet, cheia jocului a fost la mijloc, au fost peste noi, au fost mai tehnici şi au jucat tot timpul pe atac, aveau cu cine. M-am simţit tare rău atunci, era primul meu meci… era cu Steaua… nu mi-a picat deloc bine. Ca să glumesc, întreabă-mă şi de ultimul meu meci cu Steaua pe banca lui Dinamo (râde, se destinde, iese de sub presiunea amintirilor neplăcute…)

Păi spune-mi acum şi de ultimul meci cu Steaua…

– I-am bătut cu 4-1. În Cupă. În decembrie, anul trecut…

 Steaua a venit fără frică, a venit să ne bată, păi şi-au permis să joace şi cu opt jucători de atac, când am văzut cu ce echipă începe Steaua nu mi-a venit să cred, era clar că nu le era frică şi veniseră la victorie”

 Cheia jocului a fost la mijloc, au fost peste noi, deşi eu am jucat cu cinci mijlocaşi, dar ei au fost mai tehnici şi au jucat tot timpul pe atac, aveau cu cine”

7 meciuri la rând a pierdut Dinamo în returul sezonului 2002-2003, ajungând astfel să fie numită „agentul 007” în folclorul stadioanelor

5 trofee a câştigat Ioan Andone cu Dinamo: un titlu (2004), 3 Cupe ale României (2003, 2004, 2005) şi o Supercupă (2005).