Sporturi

FCSB, ia lecţii! Strategie, nu heirupism! Cum a ajuns Ajax să fie Steaua Europei, după ce în 2013 era eliminată la Bucureşti! Analiza FANATIK: transferuri, academie, antrenori, fani

12.06.2019 | 14:21
FCSB ia lectii Strategie nu heirupism Cum a ajuns Ajax sa fie Steaua Europei dupa ce in 2013 era eliminata la Bucuresti Analiza FANATIK transferuri academie antrenori fani

În februarie 2013, Steaua București se califica în „optimile” Europa League după o victorie senzațională cu Ajax Amsterdam. De atunci, întunericul a cuprins în multe momente formația-simbol a României, în vreme ce clubul „lăncierilor” a devenit din ce în ce mai luminos

21 februarie 2013. La București, pe „Arena Națională”, Steaua întâlnea Ajax Amsterdam în returul „șaisprezecimilor” din Liga Europa. După ce pierduseră în turul de la Amsterdam cu 0-2, băieții lui Laurențiu Reghecampf se impuneau cu 2-0 în timpul regulamentar și se calificau mai departe, după loviturile de departajare, în fața unui club mult mai bine cotat. Au trecut 6 ani de la acel succes memorabil, iar destinele celor două echipe au luat-o în direcții diametral opuse. Steaua s-a transformat în FCSB și nu a prins anul trecut grupele cupelor europene, iar în ultimii 4 ani nu a mai reușit să câștige titlul în competiția internă. La polul opus, olandezii au prins aripi și au fost la câteva secunde de calificarea în finala Ligii Campionilor în acest sezon. Ce au făcut ei bine, ce am făcut noi prost? Cum s-a pierdut un moment favorabil la Steaua, devenită între timp FCSB? Unde au ajuns eroii „roș-albaștrilor” din dubla cu Ajax și de ce învinșii lor din acea seară magică au ajuns să valoreze sute de milioane de euro? FANATIK încearcă să răspundă acestor dileme: cifre, detalii, organizări, reacții din interior. Aici se face diferența!

Ce s-a întâmplat cu jucătorii Stelei de la returul cu Ajax…

Ciprian Tătărușanu a părăsit Steaua la un an distanță de succesul cu Ajax și a ajuns la Fiorentina. Internaționalul român s-a impus în poarta italienilor și, după trei ani în Serie A, a luat drumul Ligue 1, unde este legitimat la Nantes.

Cornel Râpă a rămas până în 2016 la formația lui Gigi Becali. S-a transferat în Polonia, liber de contract, la Pogon Szczecin, pentru ca în 2018 să semneze cu Cracovia.

Florin Gardoș era unul dintre cei mai promițători fotbaliști ai Stelei. Transferul în Anglia, la Southampton, părea a fi startul unei cariere internaționale importante. Accidentările l-au măcinat, iar fundașul s-a întors în România, la Craiova. Nu s-a impus nici aici și a fost împrumutat în ultima jumătate de an la CSM Poli Iași.

Vlad Chiricheș a profitat din plin de parcursul extraordinar al Stelei și a fost vândut pentru 9,5 milioane de euro la Tottenham. Problemele la spate și jocul bazat pe latura fizică l-au determinat să plece din Premier League. A ajuns la Napoli în 2015 și de atunci este jucătorul fostului club al lui Maradona.

Iasmin Latovlevici a luat drumul Turciei, după ce contractul cu Steaua a ajuns la final. După experiențele numite Genclerbirligi și Karabukspor, Lato a prins transferul vieții, la Galatarasaray. Din 2018 este legitimat la Bursaspor.

Iasmin Latovlevici, Christian Eriksen.
Iasmin Latovlevici, Christian Eriksen, in 2013.

Leandro Tatu a rămas în memoria fanilor ca un brazilian prea puțin talentat. La un an după calificarea cu Ajax, Tatu a lăsat România pentru o aventură exotică, în Thailanda. Avea să joace trei ani și jumătate acolo, iar din 2017 este fără contract.

Andrei Prepeliță a fost convins de bulgarii de la Ludogoreț să nu își prelungească acordul cu Steaua. De acolo, mijlocașul a ajuns în Rusia, la FK Rostov. Cu conturile pline, Prepeliță a revenit în Liga 1, la Chiajna, dar din februarie 2019 nu are club.

Cristi Tănase a fost un adevărat globetrotter. În 2015, el a plecat pentru un milion de dolari în China, la Tianjin Teda. De acolo a venit liber de contract în Turcia, la Sivasspor. În ianuarie 2018, decarul „roș-albaștrilor” revenea la FCSB, dar nu și-a mai atins niciodată nivelul din trecut, astfel că s-a văzut nevoit să bată drumul invers spre Turcia în octombrie, la Eskisehirspor, iar acum joacă la Giresunspor.

Adrian Popa a rămas „Motoreta” echipei încă 4 ani. În 2017, Gigi Becali îl ceda la Reading și obținea 600 de mii de euro. Acomodarea în Anglia nu i-a reușit, a încercat o experiență în Arabia, pentru ca apoi să ajungă la Ludogoreț, unde este legitimat și acum.

Raul Rusescu a captat atenția cluburilor europene în acel sezon de vis, iar vara lui 2013 i-a adus transferul la Sevilla. Impactul cu Primera a fost prea puternic, la scurt timp fiind împrumutat la Braga și, mai apoi, înapoi la Steaua. În 2015, Osmanlispor l-a luat liber de contract, iar în 2018 a ajuns din nou la echipa lui Gigi Becali, care tocmai ce a anunțat că au reziliat contractul de comun acord.

Alexandru Chipciu a crescut sezon după sezon, iar Anderlecht plătea 3 milioane de euro în 2016 pentru a-l achiziționa. Belgienii l-au împrumutat anul trecut la Sparta Praga, dar în această vară internaționalul român se va întoarce la Bruxelles. Mai are contract cu Anderlecht până în 2020.

Lucian Filip este cel mai vechi stelist din actualul lot al „roș-albaștrilor”. Mijlocașul s-a luptat multă vreme cu o serie de accidentări importante, dar acum este apt și a fost titular de drept în sezonul recent încheiat.

Stefan Nikolic a rămas la fel de controversat. Din 2014, el a schimbat 10 echipe! A fost în Coreea de Sud, Bulgaria, Croația, Serbia, Polonia, Kazahstan și Albania, revenind pentru scurt timp și în România, la Sepsi. Din martie este șomer, după despărțirea de Radnik Surdulica din Super Liga sârbă.

Paul Pîrvulescu nu a reușit să se impună la Steaua și a fost împrumutat de 3 ori până la finalul contractului. În 2016, a plecat la St. Polten (Austria). Ulterior, a semnat cu Wisla Plock (Polonia). În 2018 a revenit în Liga 1, la Gaz Metan. În acest sezon a pus umărul la parcursul excelent al celor de la Academica Clinceni, care sunt la un pas de promovarea în Liga 1.

Lasse Schone,Florin Gardos in 2013. In 2019, Schone a ajuns la cateva secunde de finala Champions League iar Gardos a jucat imprumutat la Poli Iasi
Lasse Schone,Florin Gardos in 2013. In 2019, Schone a ajuns la cateva secunde de finala Champions League iar Gardos a jucat imprumutat la Poli Iasi

Ce s-a întâmplat cu jucătorii lui Ajax de la returul cu Steaua…

Kenneth Vermeer a stat la Ajax între 2005 şi 2014, cu excepţia sezonului 2007/2008, când a fost împrumutat la Willem II. În prezent joacă la Feyenoord, după ce a evoluat pentru scurt timp şi la Club Brugge.

Niklas Moisander a plecat de la Ajax în 2015. Fundaşul finlandez a ajuns la Sampdoria, de unde s-a transferat la Werder Bremen în 2016.

Toby Alderweireld s-a transferat la Atletico Madrid la scurt timp după dubla cu FCSB, unde a jucat până în 2015. În această perioadă a fost împrumutat la Southampton. Tottenham l-a achiziţionat de la formaţia din capitala Spaniei, devenind titular incontestabil în formula de start a londonezilor.

Daley Blind a fost transferat în 2014 de Manchester United pentru 15.000.000 de lire. S-a întors la Ajax în vara anului 2018.

Ricardo van Rhijn a plecat în 2016 de la Ajax, dar nu a reuşit să se impună la Club Brugge, fiind împrumutat la AZ Alkamaar, echipă care l-a transferat definitiv în 2018.

Christian Poulsen a plecat de la Ajax în 2014 şi a mai jucat un sezon la FC Copenhaga, înainte să se retragă în 2015.

Christian Eriksen s-a transferat la Tottenham la cinci luni de la meciul cu FCSB, evoluând şi în prezent la clubul londonez, cu care va disputa finala Ligii Campionilor în acest an. Mijlocaşul ofensiv danez, în vârstă de 27 de ani, este curtat intens de Real Madrid, unde ar putea ajunge în vară.

Siem de Jong a plecat în 2014 la Newcastle United, însă a fost împrumutat în sezonul 2016-17 la PSV Eindhoven. A revenit la Ajax în 2017 şi joacă sub formă de împrumut la Sydney FC.

Viktor Fischer s-a transferat de la Ajax la Middlesbroug în 2016, dar a evoluat un singur sezon în Anglia. După încă o stagiune la Mainz, fotbalistul de 24 de ani a ajuns la FC Copenhaga, unde joacă în prezent.

Isaac Cuenca era împrumutat de Barcelona la Ajax în sezonul 2012-13, însă „lăncierii” nu l-au transferat definitiv. În prezent joacă la Sagan Tosu, după ce în trecut a evoluat la Depotivo La Coruna, Bursaspor, Granada şi Hapoel Be’er Sheva.

Kolbeinn Sigthórsson a plecat în 2015 de la Ajax la Nantes, unde a jucat până în martie 2019, când s-a transferat la AIK Solna.

Thulani Serero a evoluat la Ajax până în 2017, când s-a transferat la Vitesse Arnhem, unde evoluează şi în prezent.

Lasse Schöne joacă din 2012 la Ajax Amsterdam, unde a bifat 286 de meciuri şi 64 de goluri până în prezent.

Derk Boerrigter a plecat în vara anului 2013 de la Ajax la Celtic, unde a bifat 16 meciuri în trei ani. În 2016, la 29 de ani, mijlocaşul olandez şi-a anunţat retragerea.

Schone si Eriksen au fost colegi la Ajax impotriva Stelei in 2013. In 2019 au jucat unul impotriva celuilalat in semifinala Champions League
Schone si Eriksen au fost colegi la Ajax impotriva Stelei in 2013. In 2019 au jucat unul impotriva celuilalat in semifinala Champions League

Caseta meciului Steaua – Ajax Amsterdam 2-0

  • Steaua – Ajax Amsterdam 2-0 (4-2 după loviturile de departajare) – 21 februarie 2013, Arena Națională, 40.000 de spectatori
  • Au marcat: Latovlevici (38), Chiricheș (76)
  • Steaua: Tătăruşanu – Râpă, Gardoş, Chiricheş, Latovlevici – Tatu (Pârvulescu 77), Prepeliţă (Filip 46), Tănase (Nikolic 66) – Popa, Rusescu, Chipciu. Antrenor: Laurențiu Reghecampf
  • Ajax: Vermeer – Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind – Poulsen – Cuenca (Boerrigter 70), Eriksen, De Jong, Fischer (Serero 82) – Sightorsson (Schone 72). Antrenor: Frank de Boer
  • 29,10 milioane de euro este cota lotului lui FCSB în acest moment
  • 420 de milioane de euro este cota lotului lui Ajax în acest moment

Comparație Steaua – Ajax

Patron

La Steaua, devenită între timp FCSB, este singurul lucru rămas neschimbat. Patronul este același, la propriu și la figurat. Gigi Becali este, probabil, cel mai bun și, în același timp, cel mai rău lucru care i se întâmplă formației „roș-albastre”. Finanțatorul continuă să pompeze bani în echipă, dar nu reușește să își înfrâneze pornirile egocentriste. Distruge fotbaliștii în direct la TV, dictează titularii antrenorilor și apelează, invariabil, la Divinitate pentru a-și atinge obiectivele propuse la început de sezon. Gigi Becali este pentru FCSB atât Ahile, cât și călcâiul lui Ahile!

Ajax Amsterdam nu mai are un patron din 1998, când clubul a fost listat la bursă sub numele AFC Ajax N.V., totul fiind realizat printr-o ofertă publică iniţială. În primul an pe piaţa bursieră, „lăncierii” au realizat încasări de 54 de milioane de dolari, însă preţul acţiunilor au scăzut de-a lungul anilor. În noiembrie 2014, Ajax Amsterdam a încheiat un contract de sponsorizare cu Ziggo, companie de telecomunicaţii din Olanda, de la care formaţia batavă încasează anual 8 milioane de euro. În plus, Ajax şi-a prelungit în mai 2018 contractul cu Adidas, „lăncierii” urmând să primească 50 de milioane de euro până în vara anului 2025.

Suporteri

În 2013, formația se numea încă Steaua București, iar grosul galeriei, fie că vorbim despre Nord sau despre Sud, mergea la meciuri. Așa s-a întâmplat și la returul cu Ajax, când atmosfera din tribune a fost senzațională. Din păcate pentru Gigi Becali, pierderea denumirii și trecerea la FCSB a determinat liderii ultrașilor să se alăture proiectului Armatei din Liga 4. A apărut o nouă galerie, Peluza Roș-Albastră, care a crescut în ultimii ani, dar este încă departe de nivelul facțiunilor de altădată.

  • 3.274 de suporteri au fost la meciul FCSB – CFR Cluj, în ultima etapă din Liga 1 Betano

Ajax este una dintre cele mai iubite echipe din Olanda, iar meciurile de pe stadionul „Johan Cruyff” se dispută mai mereu în faţa unor tribune arhipline. Ca multe echipe din Vestul Europei, „lăncierii” au mai multe facţiuni de hooligans, care în trecut au provocat incidente la meciurile europene ale favoriţilor. Cele mai cunoscute grupuri de fani se numesc AFCA, F-side, North Up Alliance, South Crew sau VAK 410. În actualul sezon, în care echipa a realizat eventul şi a obţinut calificarea în semifinalele Ligii Campionilor, media de asistenţă la meciurile de acasă a lui Ajax a fost de aproape 50.000 de spectatori.

Academie și strategie tehnică

Reprezintă unul dintre punctele nevralgice ale construcției pe care Gigi Becali a încercat-o la Steaua și, ulterior, la FCSB. Până să aibă problemele cu legea și să ajungă în pușcărie, Becali a investit în juniori, dar când a ajuns după gratii a trebuit să reducă substanțial costurile, iar tinerii fotbaliști au fost primii care au avut de suferit. De ceva timp, nepotul Vasile Geambazi a pus la punct un proiect impresionant și a creat o Academie a FCSB, care a început să producă și să rivalizeze cu cele mai importante centre din țară, Academia lui Gică Hagi sau cea a lui Dinamo.

Academia de fotbal a lui Ajax Amsterdam este una dintre cele mai cunoscute şi respectate în fotbalul mondial. Încă de la grupele de copii şi până la echipa mare, „lăncierii” folosesc acelaşi sistem: 4-3-3. La nivel de juniori, Ajax are un sistem piramidal, care porneşte cu echipele F1 şi F2, destinate copiilor cu vârsta de până 9 ani. E1 şi E2 (U11), D1 şi D2 (U13), C1 şi C2 (U15), B1 (U17) şi A1 (U19) sunt grupele de juniori ale lui Ajax. În plus, în Erstedivisie, liga a doua a Olandei, evoluează Jong Ajax, echipa a doua a „lăncierilor”. Printre „absolvenţii” Academiei s-au numărat Johan Cruyff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Frank Rijkaard, Edwin van der Sar, Daley Blind, Wesley Sneijder, Christian Eriksen sau Frenkie de Jong.

  • 86% dintre jucătorii care ies de la Academia lui Ajax ajung în fotbalul profesionist

Strategie transferuri

„Cumpăr tot ce e mai bun în fotbalul românesc”, a fost și este motto-ul după care se ghidează Gigi Becali în perioada de mercato. Cei mai buni tineri jucători, în special din pepiniera Viitorului, semnează cu FCSB. Pe vremea când Steaua elimina Ajax din Europa, Becali se consulta cu Laurențiu Reghecampf și oficialii clubului în privința jucătorilor pe care îi cumpăra. Între timp, patronul a ajuns la concluzia că el se pricepe cel mai bine, astfel că face transferurile după bunul plac. Așa s-a ajuns ca echipa să aibă foarte mulți jucători în ofensivă și lipsuri uriașe în defensivă, spre disperarea antrenorilor care s-au perindat pe la club.

Transferurile făcute de FCSB în sezonul 2018 – 2019 (1.950.000 de euro)

  • Olimpiu Moruțan (19 ani / FC Botoșani) – 700.000 de euro
  • Mihai Roman (33 ani / FC Botoșani) – 400.000 de euro
  • Kamer Qaka (23 ani / Poli Iași) – 400.000 de euro
  • Alexandru Stan (29 ani / Astra Giurgiu) – 300.000 de euro
  • Iulian Cristea (24 ani / Gaz Metan Mediaș) – 150.000 de euro
  • Adrian Stoian (27 ani / Crotone) – liber
  • Raul Rusescu (30 ani / Osmanlispor) – liber
  • Hristo Zlatinski (33 ani / Universitatea Craiova) – liber
  • Florentin Matei (25 ani / Ittihad Kalba) – liber
  • Ioan Hora (30 ani / Akhisarspor) – liber

De-a lungul timpului, Ajax şi-a făcut renumele de echipă care promovează jucătorii crescuţi în propria Academie. În plus, „lăncierii” preferă să cumpere jucători tineri de la echipele din Olanda sau Belgia. În ultimele sezoane, campioana din Eredivisie a început să folosească repatrierile, strategie care a dat roade în actualul sezon. Ajax a realizat deja primele transferuri pentru viitoarea stagiune, cheltuind 24.500.000 de euro. Achiziţia lui Răzvan Marin, adus în schimbul a 12.500.000 de euro, este a treia cea mai costisitoare din istoria clubului. La capitolul încasări, Ajax a ştiut mereu să vândă bine, iar olandezii vor primi în vară 75.000.000 de euro de la Barcelona în schimbul lui Frenkie de Jong.

Toby Alderweireld a plecat de la Ajax la Tottenham. De Leandro Tatu ati mai auzit ceva?
Toby Alderweireld a plecat de la Ajax la Tottenham. De Leandro Tatu ati mai auzit ceva?

Staff – organizare

Organizarea este capitolul la care FCSB suferă cel mai mult. Asta pentru că autoritatea oamenilor cu funcție este călcată în picioare în mod constant de patronul milionar. Gigi Becali numește antrenorii fără ca directorul sportiv Mihai Stoica să aibă vreun cuvânt de spus. Gigi Becali dă afară antrenorii din motive de „nesupunere”, cazul lui Nicolae Dică, sau de „lipsă de posesie”, cazul lui Mihai Teja. Tehnicienii au devenit o jucărie a latifundiarului și plătesc la final oalele sparte chiar de finanțator. Surprinzător sau nu, și acum, după demiterea lui Teja, este coadă în rândul celor care doresc să fie noua marionetă de pe banca FCSB. Cu un staff „îndoit” din start este greu să ai „coloanal vertebrală” la nivel continental.

  • 5 antrenori a avut Steaua / FCSB din 2013: Costel Gâlcă, Mirel Rădoi, Laurențiu Reghecampf (un nou mandat), Nicolae Dică și Mihai Teja

Având o Academie vastă, Ajax Amsterdam este un model de organizare. Hennie Henrichs este preşedintele Centrului de Copii şi Juniori, unde Erik ten Hag, antrenorul echipei mari, supraveghează munca altor trei directori tehnici, care se ocupă de fiecare nivel al Academiei. La echipa mare, staff-ul tehnic este compus din 16 persoane, şapte dintre aceştia făcând parte din staff-ul medical, condus de Gavin Benjafield. Erik ten Hag este ajutat de Alfred Schreuder, Aron Winter şi Richard Witschge, toţi foşti fotbalişti cu meciuri jucate în campionatul Olandei. Hennie Henrichs este şi preşedintele clubului, acesta fiind ajutat de un comitet de conducere format din şase persoane. Hans Wijers, fost ministru de Finanţe, se ocupă de supervizarea conducerii clubului.

Românii care au jucat la Ajax

În această primăvară, Răzvan Marin a semnat cu Ajax Amsterdam şi va deveni al cincilea fotbalist român care îmbracă tricoul „lăncierilor”. Totul a început în 1999, când Cristi Chivu ajungea la echipa fanion a Olandei. În cele patru sezoane petrecute la Ajax, fostul internaţional român a câştigat trei trofee şi a devenit căpitanul echipei. La un an după transferul lui Chivu, la Amsterdam poposea şi Bogdan Lobonţ. Portarul român a avut evoluţii oscilante, dar a rămas în memoria fanilor pentru o paradă de senzaţie într-un meci cu AC Milan din Liga Campionilor. Nicolae Mitea a stat cinci ani la Ajax, între 2003 şi 2008, însă problemele cu accidentările nu i-au permis să prindă mai multe meciuri, cu toate că era favoritul presei din Olanda. În 2006, George Ogăraru s-a transferat de la Steaua la Ajax, unde a jucat 63 de meciuri şi a câştigat trei trofee.

  • 4 ani au trecut de când FCSB nu a mai câștigat titlul în Liga 1 Betano
  • 34 de titluri de campioană a Olandei a câştigat Ajax