Fotbal intern

Urma scapă turma? Ce mai poate salva FCSB în dubla cu Lazio

Pe locul 21 în acest moment, România este aproape de dezastru inainte de FCSB - Lazio. Unde mai poate urca Liga 1 în funcţie de rezultatele din 16-imile Europa League.
14.12.2017 | 19:08
Urma scapa turma Ce mai poate salva FCSB in dubla cu Lazio
ADVERTISEMENT

Decizia FCSB de a trimite rezervele la ultimele meciuri din grupa de Europa League a provocat ratarea primului loc în grupă şi, mai departe, poate avea efecte devastatoare asupra coeficientului pe care Liga 1 se va baza în următorii ani. Vezi în galeria foto cum arată clasamentul coeficienţilor

România se află în acest moment pe un ruşinos loc 21, care se va repercuta cu scăderea numărului de echipe care vor primi şansa de a juca în Europa, plus trimiterea acestora în primele tururi preliminare, alături de adversare din Malta, Kosovo, sau Gibraltar.

ADVERTISEMENT

Locul 18, cel mai bun la care poate spera Liga 1

În acest moment, coeficientul României este de 20,050, iar perspective reale există pentru a trece peste Polonia, adică pe locul 20. Mai departe, misiunea pare una aproape SF. Asta în condiţiile în care orice punct obţinut de FCSB înseamnă 0,200 de coeficient. Asta pentru că se împarte la cinci, numărul de reprezentante pe care Liga 1 le-a avut la startul competiţiei europene.

Polonia are coeficient 20,125, ceea ce înseamnă că o eventuală remiză pe care FCSB o va scoate în dubla cu Lazio, din 16-imile Europa League, ne-ar asigura urcarea până pe locul 20. Polonezii nu mai au reprezentantă în Europa.

ADVERTISEMENT

Pe locul 19 este Cipru, care nu are nici ea reprezentantă în primăvara europeană. Dar se bazează pe un coeficient de 21,550, adică 1,5 puncte peste România. Ar fi nevoie de patru victorii în primăvară pentru a trece pe locul 19. Asta ar însemna că FCSB să îşi asigure calificarea în sferturi. Ceea ce ar aduce şi un punct bonus, oferit ultimelor opt în Europa League.

Practic, aceste patru victorii ar asigura chiar locul 18. Am trece şi peste Israel, care are un coeficient de 21,750. Cu patru victorii, care ar implica şi acel bonus, FCSB ar face 9 puncte, iar după împărţirea la cinci, România ar avea un plus de 1,800. Ar ajunge la 21,850.

ADVERTISEMENT

Locurile 16 şi 17 sunt cu adevărat inaccesibile. Acolo se luptă Danemarca şi Croaţia. Doar nordicii mai au reprezentantă în Europa, pe FC Copenhaga, iar aceasta o va înfrunta pe Atletico Madrid. Un egal obţinut în dubla manşă ar însemna ca danezii să treacă peste croaţi. Cele două ţări au, în acest moment, 25,950, respectiv 26,000.

Din cele 9 meciuri pe care le-ar mai avea de disputat, maximum posibil pentru câştigarea competiţiei, FCSB ar putea obţine 18 puncte în clasamentul coeficienţilor dacă le-ar câştiga pe toate. Ar primi şi alte trei puncte bonus. Practic, în condiţiile în care acestea se împart la cinci, rezultă coeficientul maxim la care poate ajunge România este 24,250. Chiar şi aşa, Liga 1 nu ar urca mai sus de locul 18.

ADVERTISEMENT

Unde vor juca echipele româneşti în Europa

Practic, condiţiile de intrare în competiţiile în cupele europene sunt aceleaşi pentru ligile aflate între locurile 21 şi 19, în care se va încadra România, cel mai probabil. Campioana intră în turul doi preliminar al Ligii Campionilor, unde ar putea da peste echipe din Gibraltar, Malta sau Feroe. Locurile doi şi trei din Liga 1 vor juca în turul 1 preliminar, iar câştigătoarea Cupei României va merge în turul doi preliminar al Ligii Europa.

Aceste date sunt valabile pentru sezonul european 2019-2020. Pentru sezonul 2018-2019, în care România vine de pe locul 17, România va trimite campioana în turul doi preliminar al Ligii Campionilor, iar în Liga Europa, câştigătoarea Cupei va merge în turul 3 preliminar, locul 3 în turul 2 preliminar, iar locul 4 în primul tur preliminar.  

ADVERTISEMENT
Tags: