Fotbal international

Model pentru FCSB! AC Milan, Inter sau Fiorentina, eliminate de echipe româneşti

FCSB - Lazio se joacă joi, de la ora 22:05, în 16-imile Europa League. Steliştii nu au învins încă nicio echipă italiană în cupele europene, dar se pot inspira din succesele altor formaţii din România care au eliminat cluburi din Serie A.
15.02.2018 | 10:46
Model pentru FCSB AC Milan Inter sau Fiorentina eliminate de echipe romanesti

FCSB este din nou în primăvara europeană după o pauză de cinci ani. Vicecampioana României se va duela cu Lazio în 16-imile Europa League şi vrea să obţină prima victorie din istoria clubului împotriva unei echipe italiene.

Formaţiile din Serie A au pus mai mereu mari probleme echipelor din România, însă în istoria întâlnirilor directe există final fericit pentru patru cluburi din ţara noastră. FCSB a disputat 13 meciuri contra italienilor, însă niciodată nu a cunoscut victoria.

Ripensia – AC Milan, model pentru FCSB – Lazio

Ripensia Timişoara este prima echipă care a reuşit să elimine o formaţie din Italia, pe AC Milan. Se întâmpla în vara anului 1938, în Cupa Europei Centrale, strămoaşa Ligii Campionilor de azi. Bănăţenii formau una dintre cele mai de temut echipe din România, Ripensia având în palmares patru titluri de campioană şi două cupe. De cealaltă parte, AC Milan terminase pe locul 3 în Serie A, la trei puncte în spatele campioanei Inter. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Meciul tur s-a jucat pe arena celor de la Venus Bucureşti, de pe Splaiul Independeţei. Tribunele arhipline i-au condus de la spate pe bănăţeni, care aveau o formaţie plină de vedete, ca Ştefan Dobay, Silviu Bindea sau Rudolf Kotormany. Şase minute au fost de ajuns pentru ca soarta meciului tur să fie decisă. Între minutele 31 şi 37, Ripensia Timişoara a marcat de trei ori, prin Marcu, dublă, şi Dobay. Băneţenii câştigau cu 3-0 şi prestaţia echipei era lăudată în presa vremii de Petre Steinbach. În meciul de duminică majoritatea timişorenilor au arătat că au fost înmormântaţi prea devreme. Au dovedit în întâlnirea cu AC Milan că sunt încă un nume în fotbalul românesc. Apărînd pe teren foarte bine pregătiţi, au lăsat să se vadă că lustrul de altădată nu a dispărut, le-a rămas destulă ştiinţă a jocului pentru a se menţine încă în frunte”.

În retur, AC Milan s-a impus cu 3-1, după ce tot bănăţenii au fost cei care au deschis scorul pe “Arena Civica”, prin Silviu Bindea. Ripensia Timişoara uimea Europa, în condiţiile în care AC Milan era reprezentanta Italiei, campioană mondială în acel an, în Cupa Mitropa.

Rapid a răpus-o pe Napoli

Rapid Bucureşti este a doua echipă din România care a eliminat o formaţie italiană. În sezonul 1971-72, giuleştenii erau calificaţi în Cupa UEFA, iar adversarul din primul tur era Napoli, echipă care terminase pe locul 3 în stagiunea precedentă din Serie A. Cu un lot puternic, vedete fiind Dino Zoff, Antonio Juliano sau Jose Altafini, campion mondial cu Brazilia in 1958, napoletanii erau principalii favoriţi la calificare.

În tur, Napoli a câştigat, scor 1-0, pe teren propriu, graţie autogolului lui Niculae Lupescu. Rapidiştii ieşeau cu fruntea sus de pe “Stadio San Paolo” şi sperau că în retur vor da lovitura. În faţa a peste 36.000 de spectatori adunaţi pe “23 August”, Rapidul a produs minunea şi s-a calificat în turul 2 al competiţiei, după golurile marcate de Ion “Liţă” Dumitru şi Daniel Ene.

Craiova o elimină pe Fiorentina! De două ori!!

Universitatea Craiova deţine cel mai bun palmares împotriva italienilor. Fiorentina a cunoscut de două ori eliminarea în confruntările cu oltenii. Prima oară s-a întâmplat în sezonul 1973-74 al Cupei UEFA. Meciul tur s-a disputat pe “Stadio Comunale” şi s-a terminat la egalitate, scor 0-0. Cu această ocazie, Ilie Balaci, la doar 16 ani, debuta în cupele europene. Pe 3 octombrie 1973, U Craiova producea minunea. Pe un “Central” arhiplin, apărarea oltenilor a jucat perfect, Petre Deselnicu reuşind să facă un meci mare. În minutul 89, când toată lumea se gândea la prelungiri, Ion Omblemenco marca golul victoriei şi al calificării în turul 2.

Nouă ani mai târziu, tot în Cupa UEFA, sorţii au făcut ca U Craiova şi Fiorentina să se reîntâlnească. Italienii veneau cu o garnitură plină de vedete. Daniel Passarella, Daniel Bertoni, Giovanni Galli, Giancarlo Antognoni sau Francesco Graziani erau numele de rezonanţă. Un lucru nu ştiau italienii, în faţa lor se afla “Craiova Maxima”. La pauză, tabela de marcaj de pe “Central” arăta un 1-0 pentru Fiorentina, însă după pauză, “Campioana unei mari iubiri” s-a dezlănţuit. Nicolae Ungureanu, Sorin Cârţu şi Ilie Balaci marcau pentru o victorie puţin scontată, scor 3-1. La pauză putea fi 2-0 pentru noi. În final putea fi 5-2 pentru Universitatea”, caracteriza Antognoni manşa tur. La retur, Silviu Lung a făcut un meci mare, portarul oltenilor fiind învins doar de la 11 metri, iar U Craiova continua drumul spre cel mai bun parcurs european din istoria clubului, semifinalele Cupei UEFA.

Inter, îngenuncheată de Dinamo după 1-2 în prelungiri!

Cu un an înainte ca Fiorentina să fie eliminată a doua oară de U Craiova, Dinamo se întâlnea cu Inter în turul doi al Cupei UEFA. Italienii erau o echipă de temut, cu Giuseppe Bergomi, Gabriele Oriali, Herbert Prohaska sau Alessandro Altobelli printre vedetele milanezilor. Pe “Giuseppe Meazza”, cele două echipe au terminat la egalitate, scor 1-1, după reuşitele lui Giancarlo Pasinato, respectiv Alexandru Custov.

Returul a fost un meci de pomină. La capătul celor 90 de minute, scorul era identic cu cel din tur. De această dată, golurile fuseseră marcate de Dudu Georgescu şi Alessandro Altobelli. Chiar înainte de finalul timpului regulamentar, Ţălnar şi Orac au reuşit o fază antologică. La o lovitură liberă, „Ţânţarul” Ţălnar a ridicat mingea cu calcâiele şi Orac a tras din voleu, însă portarul a deviat mingea care s-a dus în bară şi de acolo în corner. În prelungiri, Inter a marcat prin Prohaska şi părea că Dinamo va fi eliminată din Cupa UEFA. Când nimeni nu se mai aştepta, „câinii” au revenit fantastic: Ionel Augustin şi Costel Orac au marcat în minutele 100 şi 107, Orac şi-a „permis” chiar să rateze un penalty în minutul 120 şi Dinamo se califica entuziasmant în turul trei!

Interesant este că, deşi meciul a fost transmis în direct la televizor (încă nu începuse cu adevărat Epoca de aur…), prelungirile n-au mai fost date, iar la ieşirea de pe stadion nimeni din afară nu credea că Dinamo eliminase marea echipă italiană. Într-un autobuz ITB, de exemplu, entuziasmul „cetăţenilor”, cum numesc ultraşii pe cei mai puţin interesaţi de fotbal, a fost atât de mare încât oameni în toată firea de 40-50 de ani, gospodine, copii, bătrâni (nu-i un clişeu, este realitatea trăită de unul dintre autorii articolului!) au izbucnit în urale şi au început să scandeze spontan „Di-na-mo!, Di-na-mo!”…).

„Văd şi acum lovitura aia liberă din ultinul minut… Nu vorbiserăm, deşi Ţânţarul trăia cu impresia că da. În vara aceea, Dinamo a fost la un turneu în Spania, eu eram plecat cu lotul olimpic, undeva în Grecia. În Spania, Dinamo a jucat cu o echipă poloneză, iar adversarii au făcut faza cu unul ridicând mingea cu ambele călcâie pentru şutul celuilalt. Ţânţarul, la meciul cu Inter, a crezut că eu ţin minte faza, dar eu nu fusesem la acel turneu. Fără să-mi spună, fără nimic, nimic, nimic pregătit, m-am trezit că mi-a ridicat minge… şi pe dreptul, eu fiind stângaci! Am pălit-o şi faza a ieşit frumoasă, dovadă că şi acum îşi aduce aminte lumea de ea. Mulţi au rămas cu impresia că a ieşit gol, dar portarul Bordon a respins în corner, în mintul 90. Ne-am calificat în prelungiri, cu 3-2, după ce eu am ratat şi un penalty, la 3-2, în ultimul minut al prelungirilor” – Costel Orac

„Nimeni nu se aştepta să învingem pe Inter atunci. La acea vreme existau în fotbalul românesc mai multe talente, o mai mare dorinţă de victorie şi, în plus, ne era foame. Cea mai mare strategie o făceam noi, jucătorii. Mă întâlneam cu Ţânţarul şi discutam despre diverse scheme, cum să îmi paseze, să mă învăluie. Cele mai mari strategii noi le făceam, asta era cheia, discuţiile de cuplu. Însă, cel mai important, repet, ne era foame” – Gigi Mulţescu

„A venit Sandro Mazzola şi a spus că pe mine şi pe Ţălnar ne vrea la Inter. Fusese mandatat de Inter să trateze cu noi” – „Oneaţă” Augustin

25.000 de lei a fost prima primită de fiecare jucător de la Dinamo după calificarea cu Inter, o grămadă de bani în condiţiile în care un salariu mediu era de 1.500 de lei