Parcursul senzațional reușit de FCSB în Europa League s-a încheiat cu o eliminare drastică în optimile de finală, în fața puternicei formații franceze Olympique Lyon.
După un 1-3 în tur, la București, și un 0-4 fără drept de apel în returul disputat joi seară, 13 martie, scorul general de 1-7 plasează FCSB în topul celor mai severe eliminări all-time ale echipelor românești din optimile de finală ale cupelor europene.
Peste ani istoria nu va mai consemna faptul că, în meciul tur, roș-albaștrii au jucat bine și au ținut scorul 1-1 până în minutul 85. Nici că în manșa secundă, Gigi Becali și-a trimis echipa la Lyon ca într-o excursie de relaxare, înaintea marelui derby cu Rapid, programat duminică, 16 martie, în prima etapă din play-off-ul Superligii României.
Așadar, eliminarea FCSB provocată de OL, cu scorul general de 1-7, intră pe locul 4 în topul celor mai severe eșecuri suferite de formațiile românești în optimile de finală ale competițiilor UEFA inter-cluburi.
Cele mai drastice eliminări din această fază sunt înfrângerile suferite de Steaua București, 0-8 împotriva lui Montpellier în Cupa Cupelor 1990/91, precum și acel 0-7 al lui Dinamo București în fața lui Inter Milano în Cupa Campionilor Europeni 1964/65. Steaua a mai trecut printr-un moment similar, pierzând cu 0-7 în fața lui PSV Eindhoven în Cupa Cupelor 1970/71.
La dubla cu Montpellier din optimile Cupei Cupelor, Steaua era antrenată de cuplul Costică Ștefănescu – Florin Marin, după ce Anghel Iordănescu plecase la echipa cipriotă Anorthosis Famagusta. Echipa de aur care cucerise Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei, ajungând și în finala CCE din 1989 contra lui AC Milan, se destrămase treptat.
După Mondialul din 1990 desfășurat în Italia, jucători importanți precum Lung, Hagi, Rotariu, Mujnai, Balint și Lăcătuș au plecat în străinătate. Deși în echipă mai existau nume mari, Iovan, Bumbescu și Ungureanu trecuseră de 30 de ani, în timp ce Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu și Ilie Stan erau încă foarte tineri, având doar 21-22 de ani.
În lot se mai aflau portarii Stângaciu și Gherasim, jucătorii de câmp Sedecaru, Dănuț Munteanu, Pistol, Daniel Minea, Ovidiu Lazăr, Marian Popa, Săvoiu, Sandu Beca, Cornel Mirea.
În aceste condiții, Montpellier, la care jucau Laurent Blanc, starul columbian Carlos Valderrama, polonezul Ziober, olandezul Suvrijn și viitorii internaționali francezi Xuereb și Vincent Guerin, a zdrobit Steaua cu scorul general de 8-0 (5-0 în tur, la Montpellier, și 3-0, în Ghencea). Meciul din Franța s-a disputat pe o ploaie torențială, care a transformat suprafața de joc într-o adevărată mlaștină.
Dinamo se află în topul eliminărilor drastice din optimile cupelor europene cu patru rezultate generale usturătoare. În 1956, la prima participare în competițiile europene inter-cluburi, Dinamo s-a calificat în optimi (turul 2), după ce a eliminat-o pe Galatasaray.
Pentru sferturi campioana României a jucat cu CDNA Sofia. Bulgarii au tranșat soarta calificării încă din manșa întâi, administrându-le alb-roșiilor o corecție istorică, scor 1-8. În retur, Dinamo a obținut doar o victorie de palmares, 3-2, fiind eliminată cu scorul general de 4-10.
Deși acel 4-10 rămâne cel mai dezechilibrat scor general suferit de Dinamo în cupele europene, cea mai drastică eliminare din istoria clubului, raportată la scorul fără gol marcat, a venit în optimile Cupei Campionilor Europeni din 1964/65.
În fața marelui Inter Milano, deținătoarea trofeului, ”câinii roșii”, conduși de frații Nunweiller, au fost depășiți total, pierzând 0-6 în deplasare și 0-1 pe teren propriu, pentru un scor general de 0-7.
FCSB
Steaua/CCA
Dinamo
Universitatea Craiova
Sportul Studențesc
Poli Timișoara
Rapid
U Cluj