ADVERTISEMENT
Fotbal intern

FCSB, mesaj emoționant la împlinirea a 35 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni: ”Cea mai glorioasă zi”

Autor: Patrice Podina | 07.05.2021 | 10:34
FCSB, mesaj emoționant la împlinirea a 35 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni: ”Cea mai glorioasă zi”
Steaua Cupa Campionilor Europeni

În plin conflict de identitate cu reprezentanții CSA Steaua, oficialii FCSB au omagiat performanța roș-albaștrilor de la Sevilla. Într-o postare aniversară, clubul patronat de Gigi Becali a amintit de succesul Stelei din finala Cupei Campionilor Europeni din 1986.

ADVERTISEMENT

Ziua de 7 mai este cea mai importantă pentru fotbalul românesc. Atunci, Steaua București devenea prima echipă din Estul Europei care cucerea cel mai râvnit trofeu.

Roș-albaștrii cucereau Cupa Campionilor într-o finală în care porneau cu șansa a doua grație golurilor macate de Marius Lăcătuș și Gabi Balint și a paradelor lui Helmuth Dukadam.

Ce mesaj a postat FCSB la 35 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni

Fără să facă parte din cluburile de elită ale Europei, Steaua a obținut pe 7 mai 1986 cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc.

ADVERTISEMENT

”Vineri, 7 mai, se împlinesc 35 de ani de la cea mai glorioasă zi a fotbalului românesc. În acea zi, pe Ramón Sánchez Pizjuán Stadium, Steaua București intra în istoria fotbalului, devenind prima echipă din Estul Europei care cucerea cel mai râvnit trofeu din fotbal, UEFA Champions League, într-o finală disputată împotriva celor de la FC Barcelona.

Helmut Duckadam intra în Cartea Recordurilor după ce apăra patru lovituri de pedeapsă consecutive, iar trofeul ajungea la București. Pentru această uriașă performanță, FCSB le aduce un omagiu și le mulțumește acelor mari fotbaliști pentru contribuția extraordinară adusă la dezvoltarea fotbalului românesc!”, este mesajul postat de reprezentanții FCSB.

 

Drumul spre Sevilla

Cea mai frumoasă aventură a unei echipe de fotbal din România a început într-o zi de 18 septembrie 1985. La Vejle, în Danemarca, echipa antrenată de Emeric Jenei obținea un încurajator 1-1, grație golului marcat de Marin Radu în minutul 89. Returul a fost o simplă formalitate pentru ”viteziști”, așa cum erau alintați roș-albaștrii în perioada respectivă.

ADVERTISEMENT

După un 4-1 în Ghencea (goluri marcate de Pițurcă min. 8, Boloni 34, Balint 54 și Tudorel Stoica 74), Steaua pierdea prima manșă din optimi 0-1, cu Honved Budapesta, echipă în care strălucea Lajos Detari, autorul golului. A urmat o nouă demonstrație de forță, 4-1 la București (Balint 1, Lăcătuș 35, Bărbulescu 46 și Majearu 52 p.) și accederea în sferturile întrecerii. Culmea, cel mai accesibil adversar, Kuusysi Lahi, s-a dovedit a fi și cel mai greu de depășit. A fost 0-0 la București și 1-0 în Finlanda, prin reușita lui Pițurcă din minutul 86.

În semifinale, întâlnirea cu Anderlecht avea o nouă favorită certă, trupa din Bruxelles cu Enzo Scifo marcatorul unicului gol al primei manșe. Returul a fost o nebunie de meci, poate cel mai bun al Stelei în acea campanie europeană. Pițurcă (min. 4 și 71) și Balint (63) marcau golurile care au dus la prima calificare într-o finală de cupă europeană din istorie.

ADVERTISEMENT

A urmat noaptea magică de la Sevilla. După 0-0 în timpul regulamentar și aceeași secetă pe tabelă în prelungiri, Helmuth Dukadam fereca poarta Stelei în fața unor José Ramón Alexanko, Ángel Pedraza, Pichi Alonso și Marcos Alonso. Majearu și Boloni au irosit și ei șansele de a înscrie primul gol românesc într-o finală intercluburi. Lăcătuș a zguduit bara transversală și mingea a căzut după linia porții, pentru ca Balint să înscrie elegant golul care avea să o includă pe Steaua în istoria Cupei Campionilor Europeni.


ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!