Fotbal intern

FCSB, obligată să câştige titlul în sezonul viitor! Scenariul de coşmar prin care Gigi Becali ar putea pierde banii visaţi de la UEFA

29.03.2020 | 14:07
FCSB obligata sa castige titlul in sezonul viitor Scenariul de cosmar prin care Gigi Becali ar putea pierde banii visati de la UEFA
ADVERTISEMENT

FCSB a ratat titlul în ultimele cinci sezoane consecutive, iar actuala stagiune ar putea să aducă un nou eşec pe plan intern. FANATIK îţi prezintă motivul pentru care vicecampioana României este obligată să câştige titlul în 2021 şi îţi detaliază scenariul de coşmar prin care Gigi Becali poate pierde banii europeni visaţi.

Motivul pentru care FCSB este obligată câştige titlul în sezonul viitor

Actualul sezon a fost amânat după disputarea a două etape din play-off, iar FCSB ocupă în prezent locul 2 în campionat. Dacă stagiunea va fi “îngheţată”, echipa lui Gigi Becali se va califica în turul 1 preliminar din Europa League. De altfel, sezonul 2020-2021 va fi ultimul în care România va avea o echipă calificată direct în a doua competiţie intercluburi a continentului.

ADVERTISEMENT

Din sezonul 2021-2022, campioana României va merge în preliminariile Champions League, în timp ce locurile 2, 3 şi câştigătoarea Cupei se vor califica în UEFA Europa Conference League. În aceste condiţii, ca să aibă acces la banii europeni visaţi de Gigi Becali, FCSB va fi obligată să câştige titlul.

Un lucru este cert, sumele câştigate în Liga Campionilor vor rămâne la fel de atractive ca în prezent, în schimb altele vor fi condiţiile în Europa League sau în UEFA Europa Conference League. În actualul sezon, FCSB a încasat 1.080.000 de euro de la UEFA pentru parcursul european.

ADVERTISEMENT

Dacă Europa League nu are premii atractive, cel puţin până în faza grupelor, lucrurile vor sta mai rău în cazul UEFA Europa Conference League. Chiar dacă forul continental nu a anunţat oficial grilele de premiere, specialiştii economici susţin că sumele plătite în cea de-a treia competiţie vor fi foarte mici.

“Dacă nu intru în Europa în următorii doi, trei ani, gata, la revedere. Desființez echipa, o bag în faliment” – Gigi Becali

Campioana României va avea o plasă de siguranţă în Europa

Campioana României va începe drumul european, din sezonul 2021-2022, în turul 1 preliminar al Ligii Campionilor. În cazul unei eliminări, echipa va merge în turul 2 preliminar din UEFA Europa Conference League.

ADVERTISEMENT

Scenariul nu se mai repetă dacă echipa este eliminată în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor. În acest caz, urmează să dispute turul 3 preliminar din Europa League, iar în cazul unei eliminări ar ajunge în play-off-ul UEFA Europa Conference League.

Parcursul campioanei României în funcţie de turul în care este eliminată

  • eliminată în turul 1 preliminar al Ligii Campionilor – ajunge în turul 2 preliminar UEFA Europa Conference League
  • eliminată în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor – ajunge în turul 3 preliminar Europa League – şi-a asigurat loc în play-off-ul UEFA Europa Conference League (dacă este eliminată şi în turul 3 UEL)
  • eliminată în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor – ajunge în play-off-ul Europa League – şi-a asigurat loc în grupele UEFA Europa Conference League (dacă este eliminată şi în play-off-ul UEL)
  • eliminată în play-off-ul Ligii Campionilor – şi-a asigurat un loc în grupele Europa League
ADVERTISEMENT

FCSB a pierdut bani grei în actualul sezonul din Europa League

Eliminată în play-off-ul Europa League, FCSB a încasat doar 1.080.000 de euro de la UEFA. Calificarea în faza grupelor îi putea aduce un bonus financiar consistent. Doar pentru atingerea acestei faze, vicecampioana României primea 2.920.000 de euro. O victorie în grupe a fost premiată cu 570.000 de euro, în timp ce remiza aducea 190.000 de euro.

Ratând calificarea în grupele Europa League, FCSB nu a putut să fie premiată pentru locul ocupat în clasamentul coeficienţilor UEFA pe ultimii zece ani. Din sezonul 2018-2019, UEFA oferă sume importante de bani şi pentru acest criteriu. Echipa lui Gigi Becali mai putea să primească 2.285.760 de euro cu ajutorul acestui clasament.

  • 5.205.760 de euro este suma minimă pierdută de FCSB pentru că a ratat calificarea în grupele Europa League
ADVERTISEMENT