Fotbal intern

FCSB, record dezastruos în play-off-urile cupelor europene! De ce nu este o surpriză eliminarea cu Vitoria Guimaraes

30.08.2019 | 18:43
FCSB record dezastruos in playoffurile cupelor europene De ce nu este o surpriza eliminarea cu Vitoria Guimaraes

FCSB a ratat pentru al doilea sezon consecutiv calificarea în grupele competițiilor europene. Dacă anul trecut Rapid Viena, cu marele aport al tânărului portar Andrei Vlad, ruina speranțele lui Nicolae Dică, în actuala stagiune haosul din defensivă, neinspirația mijlocului și lipsa unui vârf de careu au contribuit la eliminarea în dubla cu Vitoria Guimaraes. Totuși, recordul dezastruos al FCSB-ului în play-off-urile cupelor europene nu se rezumă doar la ultimele două stagiuni, ci merge înapoi în timp, până în 2014.

Recordul dezastruos al FCSB-ului în dublele decisive pentru calificarea în grupe

Eliminarea FCSB-ului din play-off-ul Europa League al acestui sezon este văzută drept o tragedie de către oficialii clubului. Dar, privind prestația fotbaliștilor conduși rând pe rând în acest sezon de Bogdan Andone, Vergil Andronache și Bogdan Argeș Vintilă, și istoria ultimelor 6 duble manșe decisive pentru accesul în grupe, lucrurile au mers în turnura previzibilă:

  • 2014 – 2015: FCSB – Ludogorets, 1-1 (5-6 după penalty-uri), Champions League
  • 2015 – 2016: FCSB – Rosenborg, 1-3, Europa League
  • 2016- 2017: FCSB – Manchester City, 0-6, Champions League
  • 2017 – 2018, FCSB – Sporting Lisabona, 1-5, Champions League
  • 2018 – 2019, FCSB – Rapid Viena, 3-4, Europa League
  • 2019 – 2020, FCSB – Vitoria Guimaraes, 0-1, Europa League

Chiar dacă până în 2015 FCSB, vorbind strict de era Becali, avea un procentaj de 100% în privința calificărilor în grupele cupelor europene, eșecurile echipei în play-off au început cu un sezon înainte. “Roș-albaștrii”, campioni ai ultimelor două sezoane cu Laurențiu Reghecampf pe bancă, au fost duși de noul tehnician Costel Gâlcă în ultima fază dinaintea grupelor Champions League. Adversarul, abordabil la prima vedere, a fost Ludogorets, campioana Bulgariei. După 1-0 acasă pentru FCSB, bulgarii conduceau cu același scor după 120 de minute jucate în meciul retur, iar calificarea s-a jucat la penalty-uri. Rămași fără portar, eliminat cu un minut înaintea fluierului final, bulgarii au fost nevoiți să improvizeze și au apelat chiar la românul Cosmin Moți. Fostul dinamovist a fost eroul lui Ludogorets, reușind să apere două lovituri de la 11 metri și să-și trimită marea rivală în Europa League.

Lucian Sanmartean, în tricoul FCSB-ului la dubla cu Ludogorets. Sursă Foto: Sportpictures
Lucian Sanmartean, în tricoul FCSB-ului la dubla cu Ludogorets. Sursă Foto: Sportpictures

Primul sezon fără cupe europene din “era Becali”

Drama din meciul cu Ludogorets nu a afectat prestația fotbaliștilor conduși de Costel Gâlcă în competițiile interne. “Roș-albaștrii” au cucerit toate trofeele puse în joc în acea stagiune, campionatul, Cupa și Cupa Ligii României. Din cauza neînțelegirilor cu patronul Gigi Becali, fostul component al “generației de aur” a plecat de pe banca tehnică a FCSB-ului, iar în locul său a fost adus Mirel Rădoi, proaspăt retras din activitate, la primul mandat în calitatea de antrenor.

Cu prestații ezitante în campionat, eliminați de Partizan Belgrad în turul trei preliminar din Liga Campionilor, fotbaliștii pregătiți de Mirel Rădoi au ajuns în play-off-ul Europa League, unde urmau să întâlnească o veche cunoștință de-ale lui Rădoi, Rosenborg. Roș-albaștrii au pierdut cu un neverosimil 0-3 manșa tur, iar victoria 1-0 din Norvegia a consemnat prima stagiune în care FCSB, sub comanda lui Gigi Becali, a ratat prezența în grupele cupelor europene.

Încă o șansă pentru Champions League, încă un eșec

Cu rezultate modeste sub comanda lui Mirel Rădoi, Gigi Becali l-a readus pe Laurențiu Reghecampf pe banca tehnică la jumătatea stagiunii 2015 – 2016. Nici măcar revenirea lui Reghe nu a putut salva situația, iar FCSB a terminat campionatul pe locul secund, în spatele campioanei surpriză Astra Giurgiu. De pe locul 2, roș-albaștrii au mers în preliminariile Ligii Campionilor, dar traseul de pe ruta non – campioanelor s-a dovedit a fi imposibil. Ajunsă în play-off, FCSB a dat peste unul dintre cei mai grei adversari posibili, Manchester City cu Pep Guardiola pe banca.

Cum era de așteptat, “Cetățenii” au rezolvat calificarea din turul jucat pe Arena Națională, unde s-au impus cu 5-0. Returul din Anglia a fost un simplu antrenament pentru elevii lui Guardiola, care s-au impus 1-0 și pe Etihad, și au obținut biletele pentru grupele Ligii Campionilor. Totuși, la fel cum a fost și în cazul eliminării din 2014, FCSB a mers în grupele Europa League.

Speranțe imense după 0-0 la Lisabona

Încă un sezon, încă un antrenor ales de Gigi Becali să ducă echipa la “masa bogaților”. Nicolae Dică a preluat echipa lăsată de Reghecampf pe locul doi în campionat, și a reușit să ajungă, din nou, în play-off-ul Champions League. Tot pe ruta non – campioanelor, FCSB a obținut o confruntare cu portughezii de la Sporting Lisabona pentru un loc în primele 32 de echipe din Europa. Turul s-a jucat la Lisabona, iar maniera în care s-a desfășurat jocul le oferea speranțe celor 50 de mii de oameni care au umplut Arena Națională la retur.

Calculele ecuației s-au dat peste cap la București, și un 1-5 fără drept de apel a trimis echipa lui Nicolae Dică în Europa League.

FCSB a fost eliminată de Sporting Lisabona în 2017. Sursă Foto: Sportpictures
FCSB a fost eliminată de Sporting Lisabona în 2017. Sursă Foto: Sportpictures

Altă competiție, același rezultat

Coeficienții de țară au scăzut, iar deja eternul loc secund a dus FCSB, cu același antrenor Nicolae Dică, în preliminariile Europa League. Cu o campanie începută devreme, la sfârșitul lunii iulie, “roș-albaștrii” au trecut, rând pe rând, de Rudar și Hajduk Split, iar în play-off sorți au decis să întâlnească formația austriacă Rapid Viena. Meciul tur a produs un adevărat șoc în sânul echipei lui Dică, care a pierdut atât meciul, 1-3, cât și speranțele de calificare.

Jocul la retur s-a schimbat, iar la pauză, tabela de pe Arena Națională arăta 2-0, scor de calificare datorită golului marcat în Austria. O gafă uriașă făcută de tânărul portar Andrei Vlad a dus la golul marcat de Mario Sonnleitner în minutul 63, iar echipa lui Becali se vedea în afară cupelor europene pentru a doua oară în 15 ani.

Trei antrenori pentru o eliminare în play-off

Nicolae Dică a fost îndepărtat de la echipă la jumătatea sezonului 2018 – 2019, dar nici noul tehnician, Mihai Teja nu a reușit să aducă titlul. După doar 6 luni Teja a plecat și el, iar FCSB a fost condusă în actuala stagiune europeană de nu mai puțin de 3 tehnicieni. Bogdan Andone și Vergil Andronache au dus echipa în play-off, ultimul conducând și meciul tur al dublei cu Vitoria Guimaraes. Pentru retur a fost adus al treilea antrenor din această campanie, Bogdan Argeș Vintilă, care a pierdut a doua manșă a meciului cu portughezii și FCSB a ratat pentru al doilea sezon consecutiv cupele europene. De asemenea, dubla cu Guimaraes a consemnat al șaselea play-off consecutiv pierdut de “roș-albaștri”.

  • 3 ediții de cupele europene a ratat FCSB în ultimii 15 ani